Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Hadamczik před čtvrtfinále se Švédy tají, kdo bude chytat

Hadamczik před čtvrtfinále se Švédy tají, kdo bude chytat
V pražské O2 areně se 7. února 2012 konal trénink české hokejové reprezentace před Švédskými hrami, třetím turnajem seriálu Euro Hockey Tour. Na snímku Alois Hadamczik. MILAN KAMMERMAYER / MEDIAFAX | zdroj: tisková zpráva

Trenér českých hokejistů Alois Hadamczik před čtvrtfinále mistrovství světa ve Stockholmu proti domácímu Švédsku tají, koho pošle do branky. Gólmanům Jakubu Štěpánkovi a Jakubu Kovářovi už své rozhodnutí prozradil, ale veřejnost i soupeř se má dozvědět jméno jedničky pro klíčovou bitvu až ve čtvrtek večer. Vítěz souboje, který se hraje v hale Globen od 20:15, se vydá do Helsinek k sobotnímu souboji o finále s vítězem duelu Kanada - Slovensko.

Není jisté, zda nastoupí mezinárodně prověřenější Štěpánek, který už má se zápasy proti Švédům zkušenosti, ale na turnaji ve Stockholmu chytal jen třikrát. Nebo dostane důvěru Kovář, jenž si na šampionátu řekl svými výkony o nominaci už do čtyř utkání? "Oni vědí, na čem jsou a mají klidnou hlavu. Domluvili jsme se, že to nebudeme prezentovat do novin dopředu. Je to u gólmana citlivá věc," řekl novinářům Hadamczik. Sdělil to trojici gólmanů na poradě s trenéry, jinak zůstane jméno jedničky utajené i pro tým. "Řekli jsme jim důvod, proč to děláme. Post gólmana se dozví všichni až zítra. Švédové ať třeba tápou. Je to boj o všechno a chceme to nechat do poslední chvíle. Nechceme, aby Švédové koukali na video a řekli, si, že ten gólman bude dělat to nebo ono," vysvětloval kouč. Do sestavy se vrací po odpočinku proti Německu centr Petr Nedvěd, který bude hrát ve třetí formaci s Alešem Hemským a nově s Petrem Koukalem na levém křídle. Do čtvrté formace se přesunul k Jakubu Petružálkovi a Jiřímu Novotnému Petr Průcha. "Budeme hrát na sedm beků," řekl Hadamczik. Chybět nebude Jakub nakládal, který v úterý odstoupil pro potíže s třísly. Češi se budou snažit oplatit Švédsku porážku 1:4 z druhého dne turnaje. "Myslím si, že Švédové budou hrát hodně aktivně, budou nás hodně napadat, bude to hodně o fyzickém kontaktu," uvedl Hadamczik. "Potřebujeme, aby gólman měl stoprocentní výkon a my jsme byli v nasazení stejní. Měli jsme dobré protiútoky a dobrou obranu, aby Švédi hráli po rozích a nedostali se do předbrankového prostoru. Oproti prvnímu utkání se musíme prosazovat více v útočném pásmu, tlačit se do brány." Hadamczik bude chtít prolomit svou nepříznivou bilanci se Švédskem, s kterým na velkém turnaji ještě nevyhrál. Má před sebou sedmý pokus. Porážky si připsal v roce 2006 v semifinále olympijských her v Turíně (3:7), ve stejném roce ve finále MS v Rize (0:4) a pak ještě čtyřikrát na světových šampionátech - v roce 2008 v Québeku v osmifinálové skupině (3:5) i ve čtvrtfinále (2:3 v prodloužení), loni v semifinále v Bratislavě (2:5) a pak letos. "Samozřejmě o tom vím. Je to nová výzva, nový zápas. Začíná se 0:0 a musíme se podle toho chovat. Máme trošku jinou obranu středního pásma než třeba loni v Bratislavě," řekl Hadamczik. Nechce spoléhat na to, že by mohli Švédové doma znervóznět. "Musíme být především zarputilí, mít nasazení, obětavost víc než na sto procent. Lehat do střel, být silní na puku. Útočníci ho musí udržet v útočném pásmu, aby nebyla přetěžovaná obrana," dodal Hadamczik. Pravděpodobná sestava ČR: Štěpánek nebo Jakub Kovář - Nakládal, Blaťák, Krejčík, Čáslava, Mojžíš, Krajíček, Němec - Erat, Plekanec, M. Michálek - Frolík, Krejčí, Tenkrát - Hemský, P. Nedvěd, Koukal - Petružálek, Novotný, Průcha.  

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,310
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma