Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 15°C Občasný déšť

Guardiola po sezoně odejde z Barcelony, nahradí ho Vilanova

Guardiola po sezoně odejde z Barcelony, nahradí ho Vilanova
V pražské Synot Tip Areně se v úterý 1. listopadu 2011 odehrálo utkání skupiny H fotbalové Ligy mistrů mezi celky FC Viktoria Plzeň a FC Barcelona. Na snímku Lionel Messi. MILAN KAMMERMAYER / MEDIAFAX | zdroj: tisková zpráva

Fotbalový trenér Josep Guardiola po čtyřech letech skončí v Barceloně. Jednačtyřicetiletý kouč, který katalánský celek dovedl ke třinácti trofejím, se rozhodl neprodloužit v létě končící smlouvu a po sezoně z klubu odejde. U týmu ho poté nahradí dosavadní asistent Tito Vilanova.

Guardiola se rozhodl skončit po nejméně vydařené sezoně Barcelony pod jeho vedením. Během posledního týdne totiž tým vypadl v semifinále Ligy mistrů a téměř jistě přišel i o domácí titul. Reálnou šanci mají Katalánci už jen na vítězství ve Španělském poháru. Právě zápas s Bilbaem bude pro Guardiolu posledním utkáním na barcelonské lavičce. "Přišla dobrá chvíle to oznámit, protože jsme vypadli ze dvou největších soutěží," uvedl Guardiola. "Důvod je prostý: Každodenní nároky za ty čtyři roky unaví každého, potřebuji si odpočinout. Navíc si myslím, že nový trenér přinese týmu věci, které jsem mu já už dát nemohl," dodal. Média přišla s řadou možných nástupců za Guardiolu, mezi kterými byl Marcelo Bielsa z Bilbaa, trenér AS Řím a bývalý hráč Barcelony Luis Enrique, kouč Francie Laurent Blanc, trenér Španělska Vicente del Bosque a prý také nedávný kouč Chelsea André Villas-Boas. Prezident klubu Sandro Rosell však na dnešní tiskové konferenci, kde Guardiola informoval o odchodu z klubu, okamžitě oznámil, že tým od nové sezony povede dvaačtyřicetiletý Vilanova. Guardiola trénoval Barcelonu od léta 2008, kdy podepsal dvouletý kontrakt. Následně vždy souhlasil jen s ročním prodloužením smlouvy, přestože si vedení přálo delší závazek. Letos však s rozhodnutím otálel o dva měsíce déle než loni. Už tehdy navíc naznačil, že tímto ročníkem své působení na lavičce katalánského týmu uzavře. "Velmi se omlouvám za zmatky v posledních měsících, které jsem kolem mojí budoucnosti způsobil. Nechtěl jsem vytvořit atmosféru nejistoty, v tom jsem asi udělal chybu," vysvětlil Guardiola. Bývalý záložník klubu s Barcelonou získal třináct trofejí včetně dvou triumfů v Lize mistrů a tří titulů v nejvyšší španělské soutěži. Pod jeho vedením si navíc katalánský celek vysloužil neoficiální titul nejlepšího týmu světa.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,320
USD 23,390 23,570
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma