Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Experti: Portugalsko bylo lepší, ale národní tým nezklamal

Experti: Portugalsko bylo lepší, ale národní tým nezklamal
zdroj: tisková zpráva

Fotbalisté Portugalska byli jasně lepší, ale český tým na mistrovství Evropy nezklamal. Tak po prohře 0:1 ve čtvrtečním čtvrtfinále hodnotí vystoupení reprezentace na šampionátu oslovení experti.

"Portugalsko postoupilo naprosto zaslouženě, protože větší část utkání bylo lepší. V určité části prvního poločasu jsme se jim dokázali ještě herně vyrovnat, ale s přibývajícím časem už jsme nedokázali čelit jejich rychlým protiútokům a kombinacím v útočné fázi," řekl trenér Jablonce Václav Kotal. 

    "Portugalci byli nad naše síly. Jazýčkem na misce vah byl Ronaldo, který ukázal, proč je jedním z nejlepších světových útočníků. Obdivuji, jak se dostává do gólových šancí. Něco podobného se nedá naučit, s tím se musí fotbalista narodit," ocenil hvězdu Realu Madrid bývalý reprezentant a nejlepší fotbalista Československa z roku 1977 Karel Kroupa. 

Kotal byl toho názoru, že Ronaldově brance ze 79. minuty šlo předejít. "Myslím, že zrovna té gólové situaci se dalo zabránit celkem snadno, ale tak to bývá. Soupeř měl možností více, ale využil zrovna tu, kde jsme měli relativně dostatečný počet hráčů v pokutovém území." 

Postup byl úspěch

Postup do čtvrtfinále z prvního místa ze skupiny je podle obou oslovených expertů úspěchem. "Podařilo se nám porazit dvě mužstva a získali jsme šest bodů ve skupině, což je velmi solidní počin," ocenil devětapadesátiletý Kotal. "Očekávání splnili, stydět se za svůj výkon nemusí," doplnil o tři roky starší Kroupa. 

Oba se shodují také v tom, že klíčovým momentem bylo vzchopení týmu po úvodní prohře 1:4 s Ruskem, po které se na fotbalisty snesla tvrdá kritika. "Přitom se musel obejít bez zraněného kapitána Rosického. Všechno špatné ale bývá někdy k něčemu dobré," uvedl Kroupa s poukazem na to, že za Rosického úspěšně zaskočili v roli tvůrců hry Daniel Kolář a proti Portugalsku nečekaně i Vladimír Darida. 

"Tah se zařazením Daridy navzdory prohře trenéru Bílkovi vyšel dokonale. Navzdory svému mládí se ukázal jako platný hráč ve středu pole. Bylo úžasné, kolik toho naběhal. Má před sebou velkou budoucnost," vyzdvihl plzeňského mladíka bývalý fotbalista Brna. 

 Velké opory Jiráček a Pilař

Kotala příjemně překvapily výkony defenzivního záložníka Tomáše Hübschmana. "Jeho zařazením určitě stoupla organizace středu zálohy, kde jsme měli největší problém kvůli absenci Rosického. Hübschman hrál dobře dozadu i dopředu. Škoda, že se (Jaroslav) Plašil nepotkal s lepší formou," prohlásil bývalý kouč Hradce Králové. 

    Také Kroupa čekal od Plašila víc, stejně jako od útočníka Milana Baroše. Vedle brankáře Petra Čecha se mu naopak líbila i obrana se zálohou. "Své kvality ukázala po nevydařeném zápase s Ruskem i obranná čtveřice, které pomohl příchod defenzivního záložníka Hübschmana. Velkými oporami ve středu pole byli Jiráček s Pilařem", uvedl. 

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 20.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,250
USD 23,520 23,620
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma