Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 7°C Občasný déšť

EURO vrcholí. Odolají španělští králové italským nájezdníkům?

EURO vrcholí. Odolají španělští králové italským nájezdníkům?
zdroj: tisková zpráva

Tak, klasickou poznámkou zahájím dnešní postřeh: Blíží se den "D"!

Zápas "Z". Finále "F"... "A dost, Sigi", říkám si a vracím se zpět k tématu.Nedělní slavnost fotbalu uzavře turnaj, který se v Polsku  a na Ukrajině podařil, co říkáte? Ale rozbor budeme dělat až po tomto vrcholu.

A tím vrcholem je pro mně duel očekávaný jen z poloviny, protože se musím přiznat, že Itálii jsem ve finale opravdu nečekal. Ale potom, co předvedla Azzura v semifinále proti Německu, musím uznat, že jsou finalisty zcela zaslouženě. Pro tým trenéra Prandelliho je to ta nejlepší odpověď a reakce
na problémy se sázkařskou aférou, jež tuto partu před turnajem postihla. Jsem si jistý, že soudržnost a atraktivní hra Italů zapříčiní víkendové pobláznění a šílenství v jejich zemi. Pro vás, turisty mám jednu
radu. Pokud právě jste na Sicilském poloostrově a nebaví vás fotbal, jděte si zaplavat tuto neděli odpoledne a zažijete tak pocit, který zažívají majitelé soukromých pláží. Budete zde zcela sami a more bude vaše. Doufám jen, že Italům nespadne přívod proudu do televizí, protože to by mohlo mít za následek hromadné sebevraždy, anarchii a chaos.

Na druhé straně Španělsko. Král králů posledních let. Šampion dvou turnajů a obhájce snad všeho možného. Jenomže, zlatý hattrick se podařil naposled našemu hokejovému týmu na přelomu tisíciletí a ani pro Španěly to nebude jednoduché mentálně. Přeci jen, ztratit mohou pouze oni. Ve španělské mluvě je ale tento tým plný býků, kteří se, jakmile jsou vypuštěni do arény, okamžitě zaměřují na terč a chtějí na něj jen útočit a útočit a útočit. Ale než se dostanou před toreadora Buffona, budou si opět před tím asi tak tisíckrát zametat kopýtkem míč sem a tam a tam i zpět. A ještě jednou dokola. Útočná smršť?  byť od jejich stylu hry očekáváme asi všichni neustále se vlnící síť v soupeřově bráně. Snad v neděli, no.

Mám také rád pravidlo, za nějž UEFA získává body k logice. A tím je pravidlo, že se mažou karetní tresty a ohrožení a tak si mohou zahrát opravdu ti nejsilnější a nejlepší. Já samozřejmě fandím Španělsku a už před turnajem jsem si je přál za vítěze, ale na druhou stranu si myslím, že Italové po všech problémech a tak daleko už své hřbety neohnou před nikým. Tipuji remízu 1:1 a výhru Itálie v prodloužení, nebo na penalty.

- Horst Siegl

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,320
USD 23,320 23,500
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma