Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Dopingová telenovela pokračuje: Do Ria se zřejmě nepodívá dalších 31 sportovců

Dopingová telenovela pokračuje: Do Ria se zřejmě nepodívá dalších 31 sportovců
Budou se znovu odebírat medaile? | zdroj: Profimedia

Dopingové kauzy kolem ruských a keňských atletů ještě neutichly a na světě je už další aféra, tentokrát s nálepkou Peking 2008. Mezinárodní olympijský výbor (MOV) nechal přezkoumat 454 vzorků odebraných během letních her v Číně a ukázalo se, že 31 sportovců z 12 různých zemí neprošlo opakovanou analýzou. Teď jim hrozí dlouhodobá suspendace a zákaz startu na olympiádě v Rio de Janeiru.

Testy byly provedeny v laboratoři v Lausanne za použití nejnovějších vědeckých postupů, které v roce 2008 ještě nebyly k dispozici. Jména hříšníku zveřejněna nebyla, olympijský výbor už nicméně zahájil disciplinární řízení.

Jednatřicet přitom nemusí být ani zdaleka konečně číslo. MOV totiž ještě čeká na výsledky analýzy dalších 250 vzorků z letních her v Londýně v roce 2012. Současné prověrky se navíc týkají pouze sportovců, kteří se v srpnu chystají do Brazílie. Na ty další (především tedy držitele cenných kovů) přijde řada později.

"Chceme zasadit tvrdý úder všem podvodníkům, kteří si myslí, že jejich přečiny zůstanou navždy neodhaleny. Současná opatření, jež přijímáme v návaznosti na znepokojující obvinění proti laboratoři v Soči, jsou dalším důležitým krokem k ochraně poctivých sportovců," řekl předseda MOV Thomas Bach.

"Každý vzorek uchováváme po dobu deseti let, abychom hříšníkům nedopřáli klidný spánek. Tím, že tolika sportovcům nedovolíme startovat na letních hrách v Rio de Janeiru, chceme znovu ukázat, že budeme za každou cenu chránit integritu olympijských soutěží, aby se z nich nevytratil duch fair play," dodal 62letý funkcionář.

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 20.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,250
USD 23,520 23,620
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma