Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Oblačno

Do Ria, nebo na dovolenou? O startu ruských atletů se rozhodne v červnu

Do Ria, nebo na dovolenou? O startu ruských atletů se rozhodne v červnu
Jelena Isinbajevová získala zlato na hrách v Atenách a Pekiingu, před čtyřmi lety v Londýně si doskočila pro bronz | zdroj: Profimedia

O startu ruských atletů na olympiádě v Rio de Janeiru se rozhodne necelé dva měsíce před započetím samotných her. Výkonná rada Mezinárodní atletické federace IAAF se sejde 17. června ve Vídni, kde se na základně nezávislých posudků bude debatovat o tom, jak dalece pokročilo Rusko ve svém boji proti dopingu.

V listopadu minulého roku bylo Rusko vyloučeno ze všech soutěží pod patronátem IAAF. Světová antidopingová agentura WADA ve své rozsáhlé zprávě předložila důkazy o rozsáhlém, státem organizovaném dopingovém systému v největší zemi světa, který sahá od sportovců a trenérů až k politickým autoritám.

Ruské ministerstvo sportu tuto středu oznámilo, že je připraveno přijmout klíčové reformy, které obnoví důvěryhodnost sportovních institucí a umožní tamějším atletům startovat na olympiádě v Rio de Janeiru.

Jeden z návrhů počítá s třífázovou dopingovou kontrolou, kterou budou provádět tři na sobě nezávislé antidopingové instituce IAAF. Od konce dubna by pak v Moskvě měli na plný úvazek působit dva mezinárodní odborníci jmenovaní WADA.

Výkonná rada Mezinárodní atletické federace se naposledy sešla v polovině března. Tehdy se vyjádřila v tom smyslu, že Rusko musí provést ještě řadu významných pokroků v rámci své antidopingové politiky, aby mohla IAAF uvažovat o zrušení suspendace.

Zdroje:
Daily Mail

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,160 25,300
USD 23,290 23,470
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma