Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Čeští hokejisté se sešli v Praze bez nemocného Zámorského

Čeští hokejisté se sešli v Praze bez nemocného Zámorského
V pondělí 26. března 2012 začal v Kravařích u Opavy první sraz hokejové reprezentace a trenéru Hadamczikovi se hlásilo 21 hráčů. Alois Hadamczik (na snímku vlevo) pozval na úvodní kemp před mistrovstvím světa čtveřici nováčků ze Zlína a Vítkovic. DAVID PROCHÁZKA / MEDIAFAX | zdroj: tisková zpráva

Čeští hokejisté se v pražské Tipsport Areně sešli na další fázi přípravy před mistrovstvím světa ve Švédsku a Finsku. Oproti čtyřdennímu kempu v Kravařích z minulého týdne už měl trenér Alois Hadamczik k dispozici kompletní kádr i s obráncem Petrem Čáslavou z CSKA Moskva a útočníkem Ondřejem Veselým se Zlína, ale chyběl nováček Petr Zámorský. Zlínský obránce dostal angínu a nebude k dispozici ani na konci týdne v prvních duelech Euro Hockey Challenge v Rize s Lotyšskem.

Čáslava chyběl minulý týden kvůli klubovým povinnostem a Veselý kvůli potížím s kyčlí. O další kandidáty pro světový šampionát by se měl kádr rozšířit až příští týden v Českých Budějovicích, kde se připojí útočník Jan Kovář z Plzně. Pokud by vypadl v semifinále Kontinentální ligy Petrohrad, který dnes za stavu 0:3 čelí vyřazení na ledě Dynama Moskva, chtěl by Hadamczik mít k dispozici i Petra Průchu a brankáře Jakuba Štěpánka. Zdravotní problémy zatím nedovolují účast kapitána národního týmu Tomáše Rolinka z Magnitogorsku. "Dneska byl znovu u (fyzioterapeuta) Pavla Koláře, během týdne se určí diagnóza. Tomáš chce udělat všechno pro to, aby na mistrovství jel," doplnil Hadamczik. Reprezentační kouč je ale rád, že už nyní má k dispozici v kádru řadu zkušených hráčů. "Máme dva kvalitní gólmany Jakuba Kováře a Pöpperleho a jsou tu zkušení a kvalitní obránci Němec, Čáslava, Krajíček, Blaťák a Mojžíš. V útoku jsou mistři světa z Kolína nad Rýnem Kašpar a Jirka Novotný, Tenkrát má také zkušenosti z mistrovství světa a Kreps zažil zápasy v NHL," vyjmenoval Hadamczik. I další hráči se podle něj ukázali v play off extraligy či v tréninku v Kravařích v dobré formě. Při stavbě týmu pro šampionát Hadamczik sleduje pozorně také dění v NHL. Již v Kravařích prozradil, že pro světový šampionát nemůže počítat s obráncem Romanem Hamrlíkem a brankářem Tomášem Vokounem z Washingtonu. Nově se mu omluvil z rodinných důvodů také útočník Václav Prospal z Columbusu. Už dnes se chce pokusit spojit s centrem Tomášem Plekancem a zadákem Tomášem Kaberlem, kteří si nezahrají play off s Montrealem. Bude se také snažit zjistit stav forvarda Aleše Hemského a beka Ladislava Šmída z Edmontonu, které trápí zranění. Z hráčů z Evropy už vypadl ze hry o šampionát kvůli problémům s kyčlí forvard Zbyněk Irgl z Dinama Minsk. Hadamczik měl v sezoně vedle comebacku libereckého Petra Nedvěda zájem také o dalšího centra Martina Straku. Devětatřicetiletý hrající šéf Plzně se ale po pondělním vyřazení Plzně v semifinále extraligy nechal slyšet, že s návratem do reprezentace určitě nepočítá. Hadamczik s ním však chce ještě mluvit. "Záleží, kdy na něj padla ta otázka. Když je člověk zklamaný a ještě možná nerozdýchal poslední rovinku z ledu...," prohlásil Hadamczik s tím, že chce Straku kontaktovat někdy v příštím týdnu. "Když to jeho rozhodnutí, které jsem si přečetl v novinách, bude platné, tak to budu respektovat. Kdyby měl motivaci hrát, rád bych ho v národním týmu viděl." V Praze se budou připravovat čeští hokejisté do pátku, kdy zamíří ke dvěma zápasům s Lotyšskem do Rigy. Následně se opět sejdou v úterý Českých Budějovicích a na konci příštího týdne je čekají v Českých Budějovicích dva duely se Německem.

Kádr pro přípravu v Praze a duely s Lotyšskem v Rize:

brankáři: Jakub Kovář (České Budějovice), Tomáš Pöpperle (Sparta Praha), obránci: Miroslav Blaťák, Jakub Nakládal (oba Ufa/KHL), Tomáš Kudělka (Vítkovice), Petr Čáslava (CSKA Moskva/KHL), Ondřej Němec (Čerepovec/KHL), Lukáš Krajíček (Minsk/KHL), Tomáš Mojžíš (Turku/Fin.), útočníci: Lukáš Kašpar, Kamil Kreps, Jiří Novotný (všichni Astana/KHL), Petr Tenkrát, Ivan Rachůnek (oba Sparta Praha), Petr Holík, Ondřej Veselý (oba Zlín), Lukáš Klimek, Petr Strapáč (oba Vítkovice), Martin Adamský (Třinec), Pavel Kašpařík (České Budějovice), Jakub Petružálek (Chabarovsk/KHL), Michal Birner (Turku/Fin.), Petr Vampola (Servette Ženeva/Švýc.).

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,310
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma