Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

České fotbalové kluby poskočily v žebříčku koeficientů UEFA na 19. místo

České fotbalové kluby poskočily v žebříčku koeficientů UEFA na 19. místo
Sparta porazila Celtic Glasgow 4:1 | zdroj: Profimedia

České fotbalové kluby se po povedeném čtvrtečním vystoupení ve 3. kole základních skupin Evropské ligy posunuly v žebříčku národních koeficientů UEFA o dvě místa před Izrael a Chorvatsko a patří jim 19. pozice. Na klíčovou 15. příčku, která jako poslední znamená pět zástupců v pohárech, však stále výrazně ztrácejí, a to zhruba čtyři body.

České kluby před čtvrtečním programem Evropské ligy figurovaly na 21. místě s mankem 4,85 bodu na patnáctý Kypr. Díky výhře pražské Slavie nad Nice 3:2 a Sparty na půdě Celticu Glasgow 4:1 snížily ztrátu na elitní patnáctku o 0,8 bodu. Liberec utrpěl debakl 0:5 na hřišti Hoffenheimu a tentokrát nic nezískal. Za vítězství v hlavní fázi pohárů se připisují dva body, které se dělí počtem zástupců v pohárech, v českém případě pěti.

Aktuálně se hraje o nasazení pro přespříští sezonu 2022/23. V ročníku 2021/22 ještě český fotbal má nadále jistotu pěti účastníků v pohárech, neboť se po minulé sezoně těsně udržel v elitní patnáctce. Před tímto ročníkem však vinou odpočtu tuzemské kluby klesly až na 20. místo.

K návratu do první patnáctky by muselo Česko předehnat ještě čtyři země. Náskok jen 0,125 bodu drží před patnáctým Kyprem čtrnácté Dánsko, naopak třinácté Turecko už má k dobru další více než dva body.

K dotažení Kypru by tuzemské kluby aktuálně potřebovaly získat ještě 4,05 bodu, tedy například nepříliš reálných deset výher a jednu remízu. Ostrovní stát už by navíc nesměl bodovat. Ve hře má na rozdíl od českého tria už jen Omonii Nikósie. Pouze jeden tým už může sbírat body i pro čtrnácté Dánsko, šestnácté Srbsko a osmnácté Švýcarsko, naopak sedmnácté Řecko reprezentují ještě tři celky.

Od příští sezony bude mít premiéru nová soutěž pod názvem Evropská konfederační liga. Do ní půjdou dva z pěti českých zástupců, první dva celky z domácí ligy čeká kvalifikace Ligy mistrů a jeden tým pak Evropská liga.

Pokud se tuzemské kluby nedokážou dotáhnout do elitní patnáctky, v přespříští sezoně už budou hrát poháry jen ve čtyřech a přijdou o jedno místo v kvalifikaci Ligy mistrů. Do prestižní soutěže by šel pouze šampion, zbylou trojici by čekala konfederační liga.

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 20.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,250
USD 23,520 23,620
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma