Dnes je úterý 16. dubna 2024., Svátek má Irena
Počasí dnes 11°C Zataženo

Čelní sklo místo svatozáře? Red Bull představil vlastní verzi ochrany kokpitu

Čelní sklo místo svatozáře? Red Bull představil vlastní verzi ochrany kokpitu
Red Bull v Rusku představil vlastní verzi ochrany kokpitu | zdroj: Profimedia

Vedení týmu Red Bull během prvního volného tréninku na Velkou cenu Rusku představilo vlastní systém ochrany kokpitu, tzv. aeroscreen. Jedná se o alternativu k ochrannému oblouku, který během předsezonních testů vyzkoušelo Ferrari. 

„Šlo nám hlavně o to, abychom našli řešení, které je pro formuli 1 vhodnější než to, které jsme viděli předtím. Vždycky se najde někdo, kdo řekne, že formule 1 by měla být o otevřených kokpitech. Podle mě je však nutné, aby FIA zavedla nějakou ochranu. Naše řešení je estetičtější a neomezuje výhled z monopostu,“ nechal se slyšet šéf Red Bullu Christian Horner. 

S průhledným čelním sklem, které je údajně schopné odrazit jakýkoliv letící předmět, absolvoval Daniel Ricciardo jen jedno kolo, protože novinka vzhledem k nevhodné současné konstrukci monopostu výrazně omezuje chlazení pohonné jednotky. Tým následně zveřejnil video z úspěšných bezpečnostních testů.

„Výhled byl v pořádku. Sice bylo zvláštní mít před sebou takovouto konstrukci, ale po chvíli jsem si na to zvykl. Musím konstatovat, že všechno, co jsem měl vidět, jsem viděl. To platí i o referenčních bodech na trati. Vypadá to pozitivně,“ popsal jízdu s čelním sklem Ricciardo.

Pro příští sezonu jsou tak nyní ve hře dvě alternativy ochrany kokpitu. Nutno říct, že ačkoliv novinka Red Bullu působí o poznání estetičtějším dojmem, než svatozář Ferrari, bezpečnostní testy odhalily její možný nedostatek. Na videu je totiž zřetelně vidět, že v okamžiku, kdy byla na sklo vystřelena pneumatika, se tato dotkla přilby a zanechala na ní stopu.

Zdroje:
Vlastní

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 16.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,670 23,850
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma