Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 15°C Občasný déšť

Bývalý fotbalista Cantona chce kandidovat na francouzského prezidenta

Bývalý fotbalista Cantona chce kandidovat na francouzského prezidenta
CANNES 18/05/2009 62^ EDIZIONE FESTIVAL DEL CINEMA DI CANNES - PHOTOCALL DEL FILM IN CONCORSO "LOOKING FOR ERIC" DI KEN LOACH - NELLA FOTO ERIC CANTONA. FOTO: IMAGO/LFI/INFOPHOTO | zdroj: tisková zpráva

Někdejší špičkový francouzský fotbalista Eric Cantona chce kandidovat v letošních francouzských prezidentských volbách a už začal mezi starosty shánět potřebné podpisy alespoň 500 zvolených politiků. To však bude pro něj obtížný úkol, míní francouzský deník Libération.

Bývalý výbušný útočník Manchesteru United i francouzské reprezentace potřebuje doložit oficiální podporu své kandidatuře do konce února. Proto rozeslal dopis starostům francouzských měst s žádostí o vyjádření podpory. Sám sebe přitom označil za "angažovaného občana". "Toto zapojení mě zavazuje, abych promluvil, vážněji než obvykle, ale také s jasným vědomím vlastní odpovědnosti, v době, kdy naše země čelí obtížným rozhodnutím, která budou určující pro její budoucnost," citoval z dopisu list Libération. Cantona pranýřoval omezené možnosti uplatnění mladých lidí ve Francii a ostrou sociální nespravedlnost, která se podle něj vyskytuje "příliš často a příliš systematicky". Prezidentští kandidáti se v prvním kole utkají koncem dubna. Dva nejsilnější postoupí do rozhodujícího druhého kola počátkem května. Všeobecně se předpokládá, že se rozhodne mezi současným prezidentem Nicolasem Sarkozym a jeho socialistickým vyzyvatelem Francoisem Hollandem. I kdyby Canotona získal 500 podpisů, jak vyžaduje zákon, měl by mizivou šanci na postup do druhého kola. Samotné získání podpisů však pro něj bude obtížný úkol, protože za ním nestojí žádná politická strana. Cantona se k otázkám sociální nespravedlnosti nevyjadřuje poprvé. V prosinci 2010 vyzval francouzské střadatele ke zrušení svých účtů v bankách. Jeho výzvu k potrestání finančních institucí za jejich roli v rozpoutání světové finanční krize však málokdo vyslyšel.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,320
USD 23,390 23,570
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma