Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 10°C Polojasno

Boje o místa v českém týmu začínají na Trnávce

Boje o místa v českém týmu začínají na Trnávce
Vodní slalom | zdroj: http://slalomtroja.cz/

V průběhu tohoto víkendu (11. až 12. května) se poprvé poperou čeští slalomáři o nominační body do reprezentačních družstev a na Mistrovství světa ve vodním slalomu, které se bude konat 11. až 15. září v Praze - Troji.

První dva nominační závody a zároveň závody Českého poháru se pořádají na umělé slalomové dráze na Trnávce - Želiv, která je titulována jako nejtěžší dráha u nás a je svoji délkou a spádem jedna z nejtěžších na světě. Výstavba dráhy byla započata v roce 1979 a do provozu byla uvedena v roce 1984. V začátcích budila u závodníků hrůzu a i ostřílení slalomáři se do divokých peřejí pouštěli se strachem. Po mnohých úpravách se podařilo uspořádání překážek doladit tak, že i přes velké množství skoků, válců a proudů je trať bezpečná a vodáky stále více vyhledávaná.

„Trať na Trnávce je velice obtížná. Vodácky je složitější než trať v Praze - Troji a kvůli stavbě železných a dřevěných překážek je i trochu nebezpečnější. Respekt mají hlavně slabší závodníci a nejtěžší to budou mít určitě ženy singkanoistky, kajakářky a pak i deblkanoisti,“ přiblížil podmínky, které čekají přes víkend závodníky šéf organizačního výboru MS v Praze – Troji Jiří Rohan. „Důležité bude propádlovat vytýčenou traťí co nejrychleji a bez trestných doteků. Poslední čtvrtina dráhy má vyšší obtížnost spojenou s vyšším spádem, horní část zase více pulzuje a může překvapit. Vše ale záleží na vytýčení branek“ V letošním roce přišla trenérská rada reprezentačního družstva s novinkou – stavitel tratě se bude losovat z trenérů resortních sportovních center (VSC MŠMT a Dukla Praha) v pátek před závodem a nebude tedy určený dopředu, jak tomu bylo doposud.

Dráha má délku 700m a je široká 10 až 12 m. Překážky tvoří jednak betonové prahy na dně a bocích dráhy a také 44 dřevěných vrat zakotvených do stěn. Na konci dráhy je 1,3 m vysoký skok s válcem, který je také vhodný pro rodeo na divoké vodě.

Je zajímavým faktem, že většina zahraničních závodníků tuto trať vůbec nezná. Důvodem je to, že přes rok bývá v řece Trnava nedostatek vody a pořádat mezinárodní závody včetně tréninku by bylo nereálné. „V areálu se dá jezdit od jara do prázdnin a pak od září do zimy, to znamená mimo letní sezonu, kdy se udržuje výška hladiny pro rekreační účely vodní nádrže ale i z důvodu rezervní zásobárny vody pro přehradu Želivka sloužící jako nádrž na pitnou vodu pro Prahu,“ dodal Jiří Rohan. 

Průběh nominace

Mistři Evropy v individuelním závodě z roku 2012 a medailisté z OH 2012 jsou zařazeni pro všechny závody v roce 2013 na 1. místo nominace v příslušných kategoriích.

Tito závodníci nezískávají v průběhu nominačních závodů žádné body.

Pro výběr lodí na MS 2013 platí současně dvě níže uvedené podmínky: a/ umístění na 1. – 3. místě v celkovém pořadí nominace, b/ dosažení alespoň jednoho finálového umístění v některém z uvedených závodů: ME Krakov, SP – 1 Cardiff, SP – 2 Augsburg, SP - 3 Seo D´Urgell, nebo dosažení medailového umístění na MS do 23 let v Liptovském Mikuláši nebo ME do 23 let v Bourg St. Maurice. Lodě, které nesplní obě výše uvedené podmínky, se zúčastní dodatečné nominace.

Trnávka a program pro návštěvníky

Slalomový areál se nachází v malebném prostředí vodní nádrže Trnávka v obci Želiv. Pro turisty je zajímavý i Želivský klášter, který byl založen spolu s klášterním kostelem Narození Panny Marie v první polovině 12. století na vysokém ostrohu obtékaném ze dvou stran říčkami Želivkou a Trnavou.

Další atrakcí pro víkendový program spojený s vodně-slalomářskou podívanou může být pozdně gotický hrad Želiv postaven po roce 1468 s použitím starších klášterních budov. Ve 2. polovině 16. století byl upraven renesančně a obnoven roku 1910. V okolí obce stojí za podívanou i kamenná přehrada.

Zdroje:
Redakce, http://slalomtroja.cz/

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 25.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,300
USD 23,390 23,570
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma