Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes -2°C Občasný déšť

Bílka se dotkla Štajnerova kritika, vliv manažerů odmítl

Bílka se dotkla Štajnerova kritika, vliv manažerů odmítl
V sídle FA ČR na pražském Strahově se 21. února 2012 uskutečnila nominační tisková konference ČR "A" a ČR "21". Na snímku trenér A týmu Michal Bilek. JIŘÍ SCHOTT / MEDIAFAX | zdroj: tisková zpráva

Trenér české fotbalové reprezentace Michal Bílek přiznal, že se ho dotkla kritika Jiřího Štajnera poté, co ho nenominoval na mistrovství Evropy. Liberecký útočník ho dokonce obvinil z toho, že podléhá tlaku manažerů, to však Bílek razantně odmítl. Se Štajnerem nepočítá ani jako s náhradníkem.

Štajner už v neděli oznámil na Twitteru, že se v nominaci neobjeví. Následně novinářům řekl, že na reprezentaci mají vliv manažeři a neperspektivní hráči jako on nemají šanci. "Od Jirky to nebylo úplně nejšťastnější, protože se to nezakládá na pravdě. Když řekne, že na nominaci se podílí nějaká manažerská skupina, tak je to nesmysl," reagoval Bílek na dnešní tiskové konferenci. "Žádné tlaky od manažerů nikdy nebyly," dodal. Po těchto vyjádřeních si neumí představit, že by Štajnera ještě povolal v případě, že by se někdo zranil. "Vzhledem k těm obviněním a zbytečným prohlášením už neuvažuji o tom, že by se do nominace dostal. Navíc se vyjádřil ve smyslu, že pojede na dovolenou. U něj bohužel zvítězily emoce nad čistým rozumem," prohlásil Bílek. Na druhou stranu chápe Štajnerovo zklamání. "Chápu všechny kluky, kteří se do nominace nedostali, že zklamání je velké. I já byl hráčem. Nominaci by si zasloužili všichni, protože předvádějí kvalitní výkony, ale vzít můžeme jen 23 hráčů," řekl Bílek. Rozhodoval se mezi Štajnerem a Danielem Kolářem, který pro něj byl vždy variantou číslo jedna. "Jirka Štajner s námi jel do Irska, abych ho viděl v akci a aby mě přesvědčil, že na tuto úroveň stále má výkonnost. To má. Ale první alternativou byl Dan Kolář, který má moji absolutní důvěru. Štajner by jel jen v případě, kdyby měli Kolář nebo Rosický zdravotní problémy," uvedl Bílek. Reprezentační kouč má v záloze osm hráčů, které by mohl povolat na soustředění před ME, ovšem jen v případě, že se někdo zraní. "Tato nominace je s velkou pravděpodobností konečná. Ale jelikož se uzavírá 29. května, tak v případě potřeby ji můžeme změnit. Jména náhradníků bych ale nyní nechtěl zveřejňovat," řekl Bílek. Jedinou chystanou změnou pro ME oproti aktuální nominaci bude vynechání jednoho ze čtyř brankářů. Tím bude Tomáš Grigar z Teplic. Na soustředění jede především proto, že Jaroslav Drobný má menší zdravotní problémy a Petr Čech se kvůli finále Ligy mistrů připojí k týmu až ve středu 23. května. "Jede s námi, abychom se nedostali do problémů, že bychom neměli na trénink dva brankáře. Tomáš ví, že když ostatní tři brankáři budou zdraví, tak s námi na Euro nepojede," řekl Bílek. Je prý spokojený s formou, jakou jeho svěřenci před blížícím se šampionátem mají. "Rosický, Čech, Plašil mají formu výbornou a věřím, že jim to nejen vydrží, ale že formu týmu v trénincích ještě vylepšíme a budeme na Euro dobře připravení," prohlásil Bílek. Nebojí se ani toho, že útočník Tomáš Necid se teprve rozehrává po vážném zranění. "Zápasovou zátěž už má. Za CSKA nastupuje pravidelně. Samozřejmě bychom potřebovali pro jeho sebedůvěru, aby se prosadil střelecky, ale má moji plnou důvěru. Je ve vápně hodně nebezpečný, hladový po gólech. Ono to přijde," dodal.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,350
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma