Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Biatlonová sezona vrcholí. Dokáže Gabriela Soukalová získat velký křišťálový glóbus?

Biatlonová sezona vrcholí. Dokáže Gabriela Soukalová získat velký křišťálový glóbus?
Gabriela Soukalová má v čele průběžného pořadí náskok 34 bodů | zdroj: Profimedia

Prakticky celou zimu vládla Světovému poháru biatlonistek, v posledních týdnech se však její náskok v čele průběžného pořadí dramaticky snížil. Dokáže Gabriela Soukalová ve zbývajících třech závodech odrazit nápor královny světového šampionátu Marie Dorinové Habertové? 

Ačkoliv se Gabriela Soukalová momentálně v průběžném hodnocení Světového poháru těší poměrně komfortnímu náskoku 69 bodů, její reálný náskok činí pouze 34 bodů, protože na konci sezony budou všem biatlonistkám škrtnuty dva nejhorší výsledky. Česká biatlonistka tak paradoxně doplatí na vyrovnanost výkonů, protože přijde o 62 bodů za deváté a jedenácté místo, zatímco Marii Dorinové Habertové bude odečteno pouze 27 bodů za umístění ve třetí desítce.

V ruském Chanty Mansijsku se pojedou ještě tři závody (čtvrteční sprint,  sobotní stíhačka a nedělní závod s hromadným startem), ze kterých lze při třech výhrách vytěžit celkem 180 bodů.  V případě bodové rovnosti prvních dvou závodnic celkového pořadí Světového poháru rozhodne o majitelce velkého křišťálového glóbu počet výher. I v tomto ohledu má letos zatím navrch česká biatlonistka, která se z vítězství radovala čtyřikrát, Marie Dorinová Habertová třikrát.

Bodování jednotlivých závodů: 

1. místo - 60 bodů, 2. místo - 54 bodů, 3. místo - 48 bodů, 4. místo - 43. bodů, 5. místo - 40 bodů, 6. místo - 38 bodů, 7. místo - 36. bodů, 8. místo - 34 bodů, 9. místo - 32 bodů, 10. místo - 31 bodů, 11. místo - 30 bodů, 12. místo - 29 bodů,  13. místo - 28 bodů, ... 40. místo - 1 bod. 

Francouzskou biatlonistku však nelze vzhledem k její aktuální formě, kterou na mistrovství světa přetavila v zisk šesti cenných kovů z šesti startů, podceňovat. O tom svědčí i skutečnost, že ještě před dvěma týdny měla Gabriela Soukalová v čele Světového poháru náskok takřka nedostižný náskok 135 bodů, ten se však po světovém šampionátu smrskl na polovinu.

"Já už tomu velkému glóbu příliš nevěřím. Už jsem to tak trochu vzdala. Vím, že je na tom Marie dobře. Je v pohodě a dokáže z toho těžit. Stále mám sice náskok, ale je malý. Moc z něho nezůstalo," nehýřila Gabriela Soukalová před odletem do Ruska přílišným optimismem. 

Rozhodnuto není ani o vítězkách hodnocení třech dílčích disciplín, konkrétně sprintu, stíhacího závodu a závodu s hromadným startem, česká biatlonistka má však přesto jednu trofej takřka jistou. V čele hodnocení sprintu drží Soukalová náskok 54 bodů a k zisku malého křišťálového glóbu jí tak stačí, aby ve čtvrtečním závodu obsadila 35. místo. Vítězkou vytrvalostních závodů se již v Oslu stala Italka Dorothea Wiererová.  

Zdroje:
Vlastní

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,310
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma