Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

Biatlonista Soukup získal na MS bronz ve vytrvalostním závodu

Biatlonista Soukup získal na MS bronz ve vytrvalostním závodu
Čeští sportovci s doprovodem odletěli 4. února 2010 z pražské Ruzyně na Zimní olympijské hry do kanadského Vancouveru. Na snímku biatlonista Jaroslav Soukup. MICHAL KALÁŠEK / MEDIAFAX | zdroj: tisková zpráva

Biatlonista Jaroslav Soukup získal na mistrovství světa v Ruhpoldingu bronzovou medaili ve vytrvalostním závodu na 20 kilometrů. Českým reprezentantům se dnes dařilo, Michal Šlesingr skončil šestý a Ondřej Moravec byl dvanáctý. Vítězem závodu se stal Slovinec Jakov Fak, kterého vede český kouč Tomáš Kos, a druhý skončil Francouz Simon Fourcade.

Češi přivezou medaili z mistrovství světa po pěti letech. Soukup bronzem navázal na druhé a třetí místo Šlesingra z roku 2007. Ve vytrvalostním závodu se Čechům na světových šampionátech daří; Roman Dostál v něm získal v roce 2005 nečekaný titul a o dva roky dříve vyhrála na dlouhé trati Kateřina Holubcová. "Věřil jsem, že udělám dobrý výsledek, ale tohle jsem nečekal. Chtěl bych to věnovat rodičům, přítelkyni Renatě a trenéru Rybářovi," řekl Soukup po životním úspěchu. K běžeckému času si připsal jen jednu trestnou minutu za nepřesnou ránu při druhé střelbě. "Před závěrečnou položkou jsem netušil, že bych na tom mohl být tak dobře, proto jsem ani nebyl nervózní a trefil všechny terče," uvedl Soukup. Do posledního okruhu vybíhal na pátém místě se ztrátou osmi vteřin na třetího Němce Andrease Birnbachera, ale skvělým během protnul cíl třetí a domácího favorita za sebou nechal o pouhých osm desetin. "Jel jsem, co to šlo. Ale až v závěrečném stoupání, v kterém na mě u trati volali, že jsem na dotek medaile, mi teprve došlo, že by to mohlo být dobrý," řekl devětadvacetiletý biatlonista z Jilemnice. Soukup podruhé pronikl na stupně vítězů ve Světovém poháru po třetím místě v prosincové stíhačce v Östersundu. Český reprezentant startující s číslem 28 po doběhu pozorně sledoval, jak se vyvíjejí výsledky, usměvavý obličej schovával do dlaní a s napětím očekával, jak dojedou ostatní, ale už ho nikdo nepředstihl. Šlesingr si po sprintu a stíhacím závodu spravil chuť. Stejně jako Soukup jednou minul terč, ale v rozměklém sněhu o něco pomaleji běžel. "V předešlých závodech jsem si sáhl psychicky i fyzicky na dno, takže tohle je pro mě vzpruha," řekl. Vítěz sprintu a stíhacího závodu Martin Fourcade z Francie se tentokrát neprosadil, především kvůli pěti trestným minutám dojel vedoucí muž SP až za dvacítkou. Na stupních vítězů ho zastoupil brat Simon, který vybojoval stříbrný kov. Soukup, Šlesingr a Moravec si díky výsledku z vytrvalostního závodu zajistili účast v nedělním závodu s hromadným startem.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,200 25,320
USD 23,380 23,560
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma