Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 8°C Slabý déšť

Berdych i Kvitová vypadli v Římě ve čtvrtfinále

Berdych i Kvitová vypadli v Římě ve čtvrtfinále
V pražské O2 se 2. dubna 2012 konal trénink českých tenistů před čtvrtfinále Davis Cupu proti Srbsku. Na snímku Tomáš Berdych. MILAN KAMMERMAYER / MEDIAFAX | zdroj: tisková zpráva

Nejlepší čeští tenisté Tomáš Berdych a Petra Kvitová vypadli na antukovém turnaji v Římě ve čtvrtfinále. Berdych podlehl druhému nasazenému Španělovi Rafaelu Nadalovi po dvouhodinové bitvě 4:6 a 5:7, Kvitová prohrála 6:7, 6:1 a 1:6 s Němkou Angelique Kerberovou.

Zápas potvrdil, že Nadal je zřejmě nejneoblíbenějším Berdychovým soupeřem. S o rok mladším Španělem prohrál šestadvacetiletý Čech už pojedenácté v řadě a celkově podvanácté. V úvodu kariéry obou hráčů porazil rodák z Valašského Meziříčí Nadala třikrát za sebou na tvrdém povrchu, od roku 2007 už ale kraloval antukový fenomén z Mallorky. Dnešní utkání začal Berdych prohraným podáním a ztrátu už do konce setu nedohnal. Mnohem lépe se pro něj vyvíjela sada druhá, v jejímž šestém gamu vzal Nadalovi servis. Šestý nasazený Čech však nedokázal za stavu 4:2 a 40:15 potvrdit brejk, o podání přišel a Španěl se vrátil do zápasu. Když už se zdálo, že set směřuje do tie-breaku, prolomil Nadal podání nedělního finalisty z Madridu a dostal se do vedení 6:5. Dva mečboly při soupeřově servisu dokázal ještě Berdych odvrátit, ale když při třetím poslal míč z forhendu do autu, mohl se radovat Nadal. "Myslím, že jsem odehrál jeden z nejlepších zápasů v sezoně. Tomáš hraje hodně dobře a s velkým sebevědomím," uvedl Nadal, jenž už v Římě získal pět titulů. "Podle mě jsem udělal jednu fantastickou věc. Postoupil jsem víc do kurtu, můj forhend a pohyb byly skvělé," zhodnotil svůj výkon Španěl, jenž se v semifinále utká s krajanem Davidem Ferrerem. Mezi nejlepšími čtyřmi je i obhájce titulu Novak Djokovič ze Srbska, jenž porazil ve dvou setech Francouze Jo-Wilfrieda Tsongu a čeká ho lepší z pozdně večerního duelu mezi Andreasem Seppim a Rogerem Federerem. Kvitová až na druhý set marně hledala zbraň na běhavou jedenáctou hráčku světa Kerberovou, pro níž nebyl žádný míč ztracený. Navíc sama hodně chybovala, jen v první sadě udělala 33 nevynucených chyb, a měla i problémy zřejmě s břišním svalem. Po prvním setu se nechala česká hráčka ošetřit v šatně a pak ještě jednou na kurtu v průběhu druhé sady. Právě tehdy měla zápas plně pod kontrolou, výborně returnovala a nutila soupeřku k chybám. Ve třetí sadě se však role obrátily a utkání ovládla Kerberová. Kvitová stále působila dojmem, že není fyzicky v pořádku, na poslední chvíli odvrátila "kanára", ale zápas už nezachránila. Kerberová se o finále utká s Marií Šarapovovou, druhou semifinálovou dvojici tvoří Serena Williamsová a Li Na. Muži (dotace 2,950.475 eur): Dvouhra - čtvrtfinále: Nadal (2-Šp.) - Berdych (7-ČR) 6:4, 7:5, Djokovič (1-Srb.) - Tsonga (5-Fr.) 7:5, 6:1, Ferrer (6-Šp.) - Gasquet (16-Fr.) 7:6 (7:4), 6:3, Federer (3-Švýc.) - Seppi (It.) 6:1, 6:2. Semifinálové dvojice: Federer - Djokovič (1-Srb.), Nadal (2-Šp.) - Ferrer (6-Šp.). Ženy (dotace 2,166.400 dolarů): Dvouhra - čtvrtfinále: Kerberová (12-Něm.) - Kvitová (4-ČR) 7:6 (7:2), 1:6, 6:1, Šarapovová (2-Rus.) - V. Williamsová (USA) 6:4, 6:3, Li Na (8-Čína) - Cibulková (14-SR) 6:1, 7:6 (7:4), S. Williamsová (9-USA) - Pennettaová (It.) 4:0 skreč. Semifinálové dvojice: Kerberová - Šarapovová, Li Na - S. Williamsová.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,250 25,370
USD 23,640 23,820
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma