Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes -2°C Slabý déšť

Bayern pod palbou kritiky: Podporujete otrokáře z Kataru, zaznívá

Bayern pod palbou kritiky: Podporujete otrokáře z Kataru, zaznívá
Arjen Robben přijíždí do Dauhá, hlavního města Kataru, kde se v posledních letech pravidelně koná zimní tréninkový kemp Bayernu | zdroj: Profimedia

Fotbalový tým Bayern Mnichov je dlouhodobě pod tlakem médií i politiků kvůli vazbám na některé kontroverzní blízkovýchodní režimy. Nedávno se debata žonglující s otázkami morálky a znevažování jména klubu znovu rozproudila naplno, když se představenstvo německého mužstva domluvilo na obchodní spolupráci se společností Hamad Airport, sídlící v Kataru.

Bližší informace týkající se kontraktu zatím zveřejněny nebyly. Podle odhadů má ale Hamad Airport hodnotu několika desítek milionů eur.

"Toto partnerství je dalším krokem v prohlubování naší mezinárodní politiky. Součástí dohody je i to, že budeme společně podporovat sociální projekty a vést dialog na téma klíčových politických problémů," prohlásil na tiskové konferenci výkonný ředitel německého klubu Karl-Heinz Rummenigge.

Hamad Airport rozhodně není prvním katarským investorem, který do Bayernu pumpuje své peníze. Šéfům mnichovského celku se na březích Perského zálivu zalíbilo natolik, že tam v posledních šesti letech pořádají i zimní tréninkový kemp.

Dokud to sype…

Nicméně tohle "manželství" leží mnoha Němcům v žaludku. Katar totiž čelí obviněním z korupce a úplatkářství týkajících se výběru pořadatelské země pro MS v atletice v roce 2019 a fotbalového šampionátu v roce 2022.

V rámci příprav na mistrovství světa v kopané navíc často zaznívají hlasy kritizující zkostnatělý polootrokářský politický režim, který arabská země udržuje při životě navzdory slibovaným reformám, a jenž dělá tamním dělníkům ze života peklo.

"Jako kdyby na celém světě nebyla žádná jiná země, do které mohou přesunout tréninkový kemp," povzdechl si na Twitteru Özcan Mutlu, zástupce strany Zelených v německého parlamentu, který patří k nejhlasitějším kritikům katarsko-mnichovského přátelství.

Na stranu Bayernu se naopak postavil ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier, kterého vyzpovídal německý deník Bild. "Katar patří k nejsilnějším investorům v Německu. Z politického hlediska není na čistě ekonomické spolupráci mezi Bayernem a Katarem nic špatného."

Steinmeier narážel na fakt, že i globální hráči jako Volkswagen nebo Deutsche Bank těží ze svých vazeb na různé katarské korporace. 

Zdroje:
Vlastní, DW.com

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,350
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma