Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Oblačno

Bauer a Sudová skončili na třetích místech

Bauer a Sudová skončili na třetích místech
V rámci libereckého Mistrovství světa v klasickém lyžování se 27. února 2009 běžel závod mužských štafet na čtyři krát deset kilometrů. Na snímku Lukáš Bauer. ALEŠ SUCHÁNEK / MEDIAFAX | zdroj: tisková zpráva

Běžec na lyžích Lukáš Bauer obsadil v sobotním závodu na 30 km volnou technikou v Davosu třetí místo a poprvé v sezoně Světového poháru se dostal na stupně vítězů. Český reprezentant nestačil pouze na Francouze Maurice Manificata a suverénního vítěze Pettera Northuga z Norska.

Čtyřiatřicetiletý Bauer si dojel pro nejlepší český výsledek v ročníku především díky vydařené závěrečné třetině závodu, v níž mu na rozdíl od většiny soupeřů zbylo ještě dost sil. V posledních kilometrech stahoval Bauer náskok Švéda Marcuse Hellnera, jenž dlouho držel třetí místo, a nakonec ho za sebou nechal o více než 12 sekund. "Je to velmi milé překvapení, protože jsem zhruba tipoval, že bych se mohl umístit do desátého místa," uvedl Bauer na Twitteru. "Samozřejmě mě to naplňuje optimismem k Tour de Ski, protože to vypadá, že vše jde plus minus podle plánu," dodal směrem k etapovému závodu, který bude vrcholem sezony a český lyžař v něm myslí na stupně vítězů. Dvojnásobný olympijský medailista Bauer tak v Davosu zopakoval třetí místo z loňska, kdy se ale jela klasická patnáctka. Závod se vydařil i Martinu Jakšovi, jenž byl jedenáctý, bodoval také na 22. pozici Jiří Magál. "Je vidět, že jsme dobře připraveni, a chtěl bych zdůraznit, že minimálně na mém výkonu se výrazně podepsaly výborně připravené lyže, takže chci poděkovat servismanům," řekl Bauer.

Boulařka Sudová zahájila sezonu třetím místem

Česká lyžařka Nikola Sudová zahájila Světový pohár v jízdě v boulích třetím místem. Ve finském středisku Ruka byly lepší pouze vítězná Američanka Hannah Kearneyová, obhájkyně celkového prvenství, a její krajanka Elize Outtrimová. Druhá česká reprezentantka Kristýna Hnyková skončila v kvalifikaci třicátá. "Je to skvělý vstup do sezony, ale je to teprve začátek a žádná jízda nebyla bez chyb. Především mi chyběla rychlost a s tím souvisela i výška skoků. Čeká nás ještě spousta práce," řekla Sudová. Začala tak od prvního závodu plnit svůj cíl vrátit se po loňské operaci kolenních vazů mezi absolutní elitu a bojovat o medailové umístění v celkovém hodnocení SP. Na svahu, kde v roce 2005 vybojovala stříbro na MS, skončila nyní za oběma Američankami třetí už v kvalifikaci, v hlavním závodě pro šestnáctku lyžařek pak s nimi a ještě s Julijou Galyševovou z Kazachstánu postoupila do takzvaného superfinále. "Druhá jízda byla z těch tří asi nejpovedenější," hodnotila Sudová. V superfinále devětadvacetiletá česká lyžařka vybojovala třetím místem své 19. umístění na stupních vítězů v SP, na kontě má dosud dva triumfy. "Musím poděkovat všem, kteří mi zachovali přízeň celý rok," řekla Sudová směrem ke sponzorům, Dukle, lékařům a trenérům. Po třech jízdách se cítila unavená. "Náročné to bylo i psychicky, protože šly jízdy rychle za sebou. Ale koleno drží, neozývalo se," doplnila.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,160 25,300
USD 23,290 23,470
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma