Dnes je středa 24. dubna 2024., Svátek má Jiří
Počasí dnes 6°C Slabý déšť

Analýza B vzorku u Bystroně potvrdila doping

Analýza B vzorku u Bystroně potvrdila doping
Na pražské Julisce se odehrál 20. srpna 2011 fotbalový zápas 4. kola Gambrimus ligy mezi FK Dukla Praha a FC Viktoria Plzeň. Na smínku David Bystroň. MILAN KAMMERMAYER / MEDIAFAX | zdroj: tisková zpráva

Také opakovaná analýza B vzorku potvrdila dopingový nález u obránce fotbalové Viktorie Plzeň Davida Bystroně, který měl první pozitivní test po listopadovém utkání Ligy mistrů s Borisovem. Světová antidopingová federace (WADA) o tom ve čtvrtek informovala plzeňský klub. UEFA s Bystroněm v nejbližší době má zahájit disciplinární řízení. Bystroňovi hrozí trest od napomenutí až po čtyřletý zákaz činnosti.

WADA provedla v úterý za Bystroňovy přítomnosti analýzu B vzorku v jedné z rakouských laboratoří, vzápětí výsledek předala do sídla UEFA a zpráva dorazila také do sídla plzeňského klubu. "Informace ze strany UEFA obsahovala pouze toto krátké oznámení s tím, že podrobná analýza dorazí v příštím týdnu. Zhruba ve stejném termínu budeme očekávat také informace o dalším postupu včetně termínu disciplinárního řízení," uvedl tiskový mluvčí klubu Pavel Pillár. Zatím není oficiálně zveřejněno, která ze zakázaných látek se v Bystroňově moči po duelu s Borisovem objevila. Spekuluje se o některém ze stimulantů, byť se Bystroň hájil tím, že se ničeho vědomě nedopustil. Devětadvacetiletý zadák, který se od začátku ledna připravuje individuálně a s plzeňským týmem netrénuje, se ke své dopingové kauze podle Pillára vyjadřovat nebude. Bystroň i Plzeň teď budou s napětím očekávat verdikt disciplinární komise UEFA. Ostravský odchovanec se podle všeho nevyhne trestu, běžným je v podobných případech dvouletý distanc. Plzeň už proto v předstihu shání náhradu. Západočeši nejprve uvažovali o příchodu exsparťanského kapitána Tomáše Řepky, ale nakonec od jeho angažování upustili poté, co zjistili, že by Řepka nemohl hrát jarní zápasy Evropské ligy. Teď Plzeň vede jednání s boleslavským Václavem Procházkou, jehož příchod by mohl být dořešen v nejbližších dnech.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 24.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,540 23,720
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma