Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Komentář: Kapesní průvodce vládní krizí

Komentář: Kapesní průvodce vládní krizí
Miloš Zeman a Bohuslav Sobotka | zdroj: Profimedia

Vládní krize se protahuje, stává se z ní mýdlová opera. Zmatený premiér kličkuje, zapomnětlivý prezident si nedokáže vzpomenout na jednoduché zaklínadlo a prostý miliardář vzkazuje národu, že je čistý a nepostradatelný.

Česko vstoupilo do druhého týdne vládní krize. Její konec zatím není na dohled.

Spor o setrvání Andreje Babiše na ministerstvu financí je plný zvratů. Aktéři ho záměrně nebo svou nešikovností komplikují.

Vládní krize bod po bodu

Bohuslav Sobotka před týdnem zvěstoval národu, zaraženým sociálním demokratům i koaličním partnerům, že podává demisi. Nakonec ji nepodal, zato prezidenta požádal, aby odvolal Babiše.

Pro ty, kteří nestačili sledovat rychlý a křivolaký vývoj vládní krize a něco jim uniklo, krátká rekapitulace klíčových okamžiků (zasvěcení mohou tuto kapitolu přeskočit):

  1. Premiér v úterý (2. května) oznamuje, že podává demisi. Zdůvodňuje to tím, že nechce nést odpovědnost za Babišovy průšvihy.
  2. Ve středu Sobotka "upřesňuje", že demisi podá až ve druhé polovině května. Sociální demokraté, rozezlení tím, že jim premiér o svém záměru nic neřekl, se mezitím hádají o to, zda nenastal čas vyměnit Sobotku za Milana Chovance nebo Lubomíra Zaorálka.
  3. Sobotkův sekretariát ve stejný den informuje, že premiér pojede už ve čtvrtek na Hrad s demisí. Ve čtvrtek ráno "specifikuje" audienci u Zemana, dává na vědomí, že Sobotka tam nepojede s demisí, ale proto, aby s prezidentem konzultoval další postup. (Ministerský předseda se dovtípil, že Zeman může odvolat jen jeho a ministry včetně Babiše ponechat ve funkcích.)
  4. Prezident tuhle změnu programu nebere na vědomí a přijímá demisi, kterou premiér nepodal.
  5. Premiér v pátek zvěstuje, že si demisi rozmyslel. Místo toho podává prezidentovi návrh, aby odvolal Babiše.
  6. Prezident po mluvčím vzkazuje, že návrh stojí za starou belu, chybí mu jméno Babišova nástupce na financích a co víc – návrh obsahuje nadbytečné datum, ke kterému má být ministr odvolán.
  7. Miloš Zeman vznáší požadavek, aby vládní strany vypověděly koaliční smlouvu. Jinak Babiše neodvolá.
  8. Sociální demokraté stupňují tlak na Babiše, Kateřina Valachová v úterý (10. května) oznamuje rezignaci. Říká, že přebírá odpovědnost za dotační skandál na ministerstvu.
  9. Není důvod mě odvolávat, mám dobré výsledky, reaguje Babiš. A ve shodě s prezidentem dodává: Pokud premiér trvá na mém odstoupení, musí vypovědět koaliční smlouvu a vyjednávat o jiné.
  10. Předseda Senátu Milan Štěch dává Zemanovi ultimátum: Pokud do týdne Sobotkovi nevyhoví a Babiše neodvolá, podají senátoři návrh na jeho žalobu u ústavního soudu.

Zatím jsme tedy byli svědky deseti epizod. V době, kdy čtete tyto řádky, jich už může být tucet, anebo ještě víc. Na české politické pavlači se teď dějí nevídané věci a není jasné, jak dlouho se krize potáhne.

Také v dalším pokračování vládní krize však budou v hlavních rolích vystupovat Sobotka, Zeman, Babiš.

Zmatkař ze Strakovky

První z této trojice krizové řízení zjevně nezvládal.

Sobotka pravil, že problémem vlády není vláda, ale Babiš, který nevysvětlil nákup korunových dluhopisů Agrofertu. Přesto původně chtěl, aby prezident odvolal vládu, ne Babiše. Prý proto, aby ze šéfa financí nedělal mučedníka. Nakonec z něj ale mučedníka udělal.

Připomíná to rozhodování popleteného krále z Pyšné princezny, který "odvolává, co odvolal a slibuje, co předtím slíbil".

Sobotka svým postupem zaskočil jak své straníky, tak partnery z koalice. Neobtěžoval se ani takovou samozřejmostí, aby Babiše o návrhu na jeho odvolání informoval.

Předseda sociálních demokratů se zjevně chtěl předvést jako rozhodný lídr. Ukázal se však jako zmatkař.

Co víc, svému rivalu Zemanovi poskytl šanci, aby se devět měsíců před volbami prezidenta stal důležitým politickým hráčem, bez kterého se česká politika neobejde.

Mstitel z Hradu

Zeman příležitost nevyužil. Zaslepila ho pomstychtivost a snaha vrátit Sobotkovi a jeho partě ponížení při prezidentské volbě v roce 2003, ve které ho souputníci z ČSSD potopili.

Užuž chtěl Zeman vyprovodit Sobotku z vlády. Ze záznamu začátku hradní audience je patrné, že podlehl zbrklosti a rozčilení. Byl navztekaný, že šéf vlády nepřichází s demisí. (Kdyby Hrad neprozradil, že se chystá odvolat jen jeho, ne však Babiše a další ministry, patrně by se jí dočkal).

Prezident měl přitom premiéra na lopatě. Stačilo si vzpomenout na zaklínadlo "dexempo multo šunkoplex" a ze Sobotky byl bezmocný králík, stejně jako z učitelského sboru v příběhu o čarodějnické učnici Saxaně. Zeman však na Sobotku zamířil (kouzelnou) holí a žoviálně poznamenal: "Nastav si to, támhle máš to obráceně."

Zachoval se jako balík z Kotěhůlek. Tohle nemohlo zapůsobit ani na mnohé z jeho stoupenců. Kdoví, u kolika z nich se tímhle výstupem definitivně znemožnil.

Ted brnká na nervy sociálním demokratům. Nebere ohled na to, že prezident nemá premiérovi co kibicovat nejen do karet, ale ani do vlády – do toho, koho do ní jmenuje a koho z ní odvolá. Vymýšlí, jak Babišovo odvolání překazit, nebo aspoň odložit. Snaží sociální demokraty rozhodit a rozhádat. Zatím je však spíš sjednocuje.

Senátoři se ho chystají žalovat. Dostanou ho do polepšovny?

Hroch z Agrofertu

Babiš, kolem něhož se krize točí, hraje zdánlivě vedlejší roli. Promlouvá zejména ze záznamů skupiny Julius Šuman. Jinak dál točí kolovrátkem a opakuje: Makám a mám výsledky. To oni jsou zkorumpovaní, oni kradnú, proto se proti mně spikli. Já jsem čistý.

Jenže hroch nebývá čistý. A Babiš má hroší kůži. Jinak by nemohl ustát dotační fintu pro Čapí hnízdo, nezdaněné korunové dluhopisy (dodnes neukázal výpisy z banky, že je skutečně zaplatil), ba ani porady s novinářem – spojkou v MF Dnes – Markem Přibilem o tom, jak nejlépe kompromitovat ČSSD.

Sečteno – to by mohly být dohromady tři rezignace.

Babiš však zůstává a sní na billboardech – mimo jiné o cestě do Brna vlakem za 40 minut. A mimo plakáty o premiérství po říjnových volbách do sněmovny, během něhož mu bude krýt záda ve své druhé hradní pětiletce Miloš Zeman.

Mohl by z toho být pěkný slogan na billboard: "Ano, bude Zeman".

Zdroje:
Vlastní