Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 8°C Slabý déšť

Za výbuchem ve Vrběticích stáli ruští agenti, bude vyhoštěno 18 pracovníků ruské ambasády

Za výbuchem ve Vrběticích stáli ruští agenti, bude vyhoštěno 18 pracovníků ruské ambasády
Babiš a Hamáček na tiskové konferenci informovali, že do výbuchu muničního areálu ve Vrběticích byli zapojeni příslušníci ruské tajné služby GRU | zdroj: Profimedia

Do výbuchu muničního areálu ve Vrběticích na Zlínsku v roce 2014 byli podle zjištění českých bezpečnostních složek zapojeni příslušníci ruské tajné služby GRU.

Novinářům to dnes večer oznámil na tiskové konferenci premiér Andrej Babiš. Z Česka bude kvůli tomu vyhoštěno 18 pracovníků ruské ambasády, kteří byli identifikováni jako členové ruských tajných služeb. Českou republiku musí opustit do 48 hodin, uvedl vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček, který je nyní pověřen i řízením ministerstva zahraničí.

Hamáček uvedl, že se jako ministr zahraničí rozhodl „vyhostit všechny pracovníky ruské ambasády v Praze, kteří byli našimi tajnými službami jasně identifikováni jako důstojníci ruských tajných služeb SVR a GRU“. SVR je Služba vnější rozvědky, plný název GRU je Hlavní správa rozvědky generálního štábu ozbrojených sil Ruské Federace. „Do 48 hodin musí opustit Českou republiku 18 pracovníků ruské ambasády,“ řekl Hamáček. Rozhodnutí oznámil dnes večer ruskému velvyslanci v ČR Alexandru Zmejevskému.

Babiš dodal, že o celé záležitosti byl informován také prezident Miloš Zeman, který se zvoleným postupem plně souhlasil.

„Byli jsme v pátek večer informováni o závažných skutečnostech týkajících se bezpečnosti naší země. Informovali jsme dnes prezidenta Zemana o tomto případu a o navrhovaném postupu a prezident nám vyjádřil absolutní podporu. Na základě jednoznačných důkazů získaných vyšetřováním našich bezpečnostních složek musím konstatovat, že existuje důvodné podezření o zapojení důstojníků ruské GRU, jednotky 291155 do výbuchu muničního areálu skladu Vrbětice v roce 2014,“ řekl Babiš na tiskové konferenci.

„Česká republika je svrchovaný stát a musí na tato bezprecedentní zjištění odpovídajícím způsobem reagovat,“ dodal premiér.

Příslušníci ruských tajných služeb v ČR

Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ) pátrá po dvou mužích s ruskými pasy, kteří se v říjnu 2014 pohybovali v Praze, Moravskoslezském a Zlínském kraji. Oznámila to dnes na policejním webu. Podle fotografií i jmen z pasů jde o stejné dva muže, kteří jsou podezřelí z otravy bývalého ruského tajného agenta Sergeje Skripala a jeho dcery Julije v britském Salisbury z roku 2018.

„Jsme v podobné situaci jako například Velká Británie v případě pokusu o otravu v Salisbury v roce 2019. Předvolal jsem si na 19. hodinu ruského velvyslance Zmejevského a oznámil jsem mu následující postup. Jako ministr zahraničních věcí jsem se rozhodl vyhostit všechny pracovníky ruské ambasády v Praze, kteří byli našimi tajnými službami jasně identifikováni jako příslušníci ruských tajných služeb, tedy SVR a GRU. Do 48 hodin musí republiku opustit 18 pracovníků ruské ambasády,“ prohlásil na tiskové konferenci Hamáček.

Sklad číslo 16 ve Vrběticích explodoval 16. října 2014, při výbuchu zemřeli dva lidé. Druhý sklad číslo 12 pak vybuchl 3. prosince téhož roku. Oba sklady si pronajímala ostravská firma Imex Group. Policie exploze vyšetřuje jako úmyslné obecné ohrožení. Munice uložená v dalších skladech byla z Vrbětic odvezena. Zástupci firmy Imex Group uvedli, že tento druh vojenského materiálu nemůže vybouchnout sám od sebe, připomínají Seznam Zprávy.  

Zdroje:
ČTK, Seznam Zprávy, iRozhlas.cz