Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Rusové na Ukrajině nasadili střely rychlejší než zvuk. Není proti nim obrany

Rusové na Ukrajině nasadili střely rychlejší než zvuk. Není proti nim obrany
Letoun MiG-31 se střelou Kinžal. | zdroj: Profimedia

Ruské letectvo v bojích na Ukrajině použilo hypersonické střely Kinžal. Jejich důsledkem mohou být nové závody ve zbrojení a rozšiřování jaderných arzenálů, jaké nebylo k vidění od rozpadu Sovětského svazu. 

„Systém Kinžal s hypersonickými střelami zničil v pátek 18. března rozlehlý podzemní sklad raket a letecké munice ukrajinských jednotek v obci Děljatyn v Ivano-Frankivské oblasti,“ cituje agentura Reuters z prohlášení ruského ministerstva obrany.

Nasazení této zbraně potvrdily americké zpravodajské služby.

Tři kilometry za sekundu

Je to poprvé od začátku invaze 24. února, co Rusové hypersonickou zbraň na Ukrajině použili.

Hypersonické střely jsou pokládány za zbraně budoucnosti. Pohybují se nejméně pětkrát větší rychlostí než zvuk. Díky této rychlosti, pohybu ve vysokých vrstvách a schopnosti ostře manévrovat proti nim neexistuje obrana, současnými radary jsou téměř neodhalitelné.

Když je protiraketová obrana zaznamená, má na reakci zpravidla jen několik sekund. Důvod je nasnadě: střela za pouhou sekundu může urazit tři kilometry.

Kinžal přitom může nést hlavice nejen s konvenční, ale i jadernou municí.

V posledních letech tento typ zbraní vyvíjí, testují a zavádějí do výzbroje kromě Ruska i Spojené státy, Čína i další země, například Severní Korea. Rusové jsou ale s jejich výrobou nejdál.

Nové závody ve zbrojení?

„Tím, komu je adresována výzva nasazení této zbraně, je jednoznačně Západ,“ řekl v sobotu v Radiožurnálu analytik a dlouholetý diplomat Martin Svárovský, vedoucí programu bezpečnostních strategií think-tanku Evropské hodnoty.

Experti už několik let vyslovují obavy, že hypersonické zbraně vyvolají nové závody ve zbrojení a jejich důsledkem bude rozšiřování jaderných arzenálů, jaké tady nebylo k vidění od pádu Sovětského svazu. 

Rusové testovali střely Ch-47M2 Kinžal, pojmenované po kinžálu, dýce s oboustranným ostřím, výbrusy a ostrým hrotem, před dvěma lety během cvičení u anektovaného Krymu, tedy poblíž jejich pátečního nasazení. Ministerstvo obrany tehdy tvrdilo, že tato nová zbraň dosahuje až desetinásobku rychlosti zvuku, která se při dvaceti stupních Celsia rovná 1235 kilometrům za hodinu.

Doletí do vzdálenosti 2000 kilometrů. To znamená, že z Černého moře může dopadnout až do střední Evropy.

Kromě Kinžalu už Rusko vyzkoušelo také hypersonickou protilodní střelu Cirkon (Zirkon) s kratším doletem, kterou odpálilo z vojenského plavidla. 

Tato střela má dosahovat až osminásobku rychlosti zvuku.

profimedia-0491840899 Vladimir Putin v lednu 2020 přihlíží vojenskému cvičení v Černém moři, během něhož Rusové testovali střely Kinžal. | zdroj: Profimedia

Tohle není blufování

Putin o hypersonických střelách řekl, že Rusku budou sloužit jako protiváha americké protiraketové obrany. „Budou (Američané) muset vzít v úvahu novou realitu a pochopit, že tohle není blufování,“ prohlásil ruský prezident po první úspěšné zkoušce Kinžalu v roce 2018.

Není jasné, kolik těchto střel Rusové ale mají. Experti však nepředpokládají, že jich není tolik, aby s nimi byli schopni zásadně změnit poměr sil na Ukrajině.

Zdroje: