Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Aktualizováno: Ruský útok na Ukrajinu - den třetí

Aktualizováno: Ruský útok na Ukrajinu - den třetí
V Kyjevě střela zasáhla obytný výškový dům | zdroj: Profimedia

Česká vláda schválila další pomoc Ukrajině pro boj s ruskou agresí. Boje na Ukrajině pokračují, podle OSN vyhnala válka do okolních zemí už přes 120 000 lidí. Rusko uzavřelo vzdušný prostor pro letecké dopravce z Česka, Polska a Bulharska, Česká republika od půlnoci na neděli úplně uzavře vzdušný prostor aerolinkám z Ruska.

23:42 Francouzský prezident Emmanuel Macron v telefonickém rozhovoru s Alexandrem Lukašenkem vyzval tohoto běloruského vůdce, aby žádal stažení ruských jednotek z běloruského území. Informoval o tom Elysejský palác. Macron také po jednání bezpečnostní rady státu řekl, že Francie dodá Ukrajině více vojenského vybavení a zbraní. Konkrétnější však nebyl.

23:17 Litva, Lotyšsko a Slovinsko se dnes přidaly k zemím, které po invazi na Ukrajinu uzavírají vzdušný prostor pro ruská letadla. Informovaly o tom dnes tamní vlády. Stejný krok plánuje Estonsko a také Německo. Německý ministr dopravy Volker Wissing dnes toto opatření podpořil a dal úřadům pokyn, aby se na zákaz letů ruských strojů připravily. Vzdušný prostor pro ruská letadla už nechalo uzavřít také Polsko, Česko, Bulharsko a Rumunsko. Rusko kvůli tomu nebude vpouštět na své území letadla z těchto zemí.

21:05 Podle předsedy Fotbalové asociace ČR Petra Fouska je téměř nemožné si představit, že by česká reprezentace kvůli útoku ruských vojsk na Ukrajinu nastoupila proti Rusku v případném březnovém utkání play off o postup na mistrovství světa. Za velmi pravděpodobné považuje, že svaz bude následovat Polsko a Švédsko, které dnes oznámily, že proti Rusům nenastoupí. Zatím není jasné, jaké důsledky bude toto rozhodnutí mít.

20:21 Premiér Petr Fiala (ODS) přivítal rozhodnutí německé vlády poskytnout Ukrajině zbraně proti ruské agresi. „Německo se tak připojuje k České republice a dalším evropským zemím, které pomohou dodávkou vojenského materiálu Ukrajincům bojovat proti ruské agresi,“ oznámil český premiér na twitteru. Fiala rovněž očekává, že se Německo také přikloní k vyloučení Ruska z mezibankovního platebního systému SWIFT.

Podle spolkového kancléře Olafa Scholze poskytne Německo Ukrajině 1000 protitankových zbraní a 500 raket Stinger. Německo se předtím rozhodlo darovat Ukrajině 5000 vojenských přileb. Tento dar ale vyvolal nejen na Ukrajině rozporuplné reakce, protože ostatní západní země včetně Česka začaly dodávat Kyjevu zbraně i munici, což Německo dosud odmítalo.

19:59 Ministerstvo vnitra odhaduje, že z Ukrajiny do Česka přijelo nyní mezi 1000 a 2000 Ukrajinců. Oficiální cestou přes pobytová zařízení a žádosti o pomoc jich zatím prošly jenom stovky. Vláda má v první fázi připraveno 5000 míst, které je schopná a ochotná nabídnout, další místa bude poptávat u krajů. České televizi to po dnešním jednání krizového štábu ministerstva vnitra řekl ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

19:40 Německo se podle Reuters vyslovilo pro cílené a funkční omezení přístupu Ruska ke globálnímu mezibankovnímu platebnímu systému. „Urychleně pracujeme na tom, jak omezit vedlejší škody vyplývající z oddělení od SWIFT tak, aby to mělo dopad na ty správné lidi. Potřebujeme cílené a funkční omezení SWIFT,“ uvedli ve společném prohlášení ministryně zahraničí Annalena Baerbocková a ministr hospodářství Robert Habeck.

19:34 Před velvyslanectvím SRN v Praze dnes požadovalo na 150 lidí odstřižení Ruska od globálního platebního systému SWIFT. Vytýkají německému sociálnědemokratickému kancléři Olafu Scholzovi (SPD) financování ruského prezidenta Vladimira Putina. Organizátoři uvedli, že nepřináleží k žádné skupině, ale jsou pouze občany Evropské unie, kteří se rozhodli vyjádřit nespokojenost s počínáním německého kancléřství.

19:02 Litva se dnes přidala k zemím, které po invazi na Ukrajinu uzavírají vzdušný prostor pro ruská letadla. Zákaz začne platit od dnešních 23:00, informovala vláda. Pro ruská letadla se tím značně ztíží přelety do enklávy Kaliningrad, která leží mezi Litvou a Polskem. Kromě Litvy nejspíš vzdušný prostor pro ruská letadla brzy uzavřou i zbylé pobaltské země Lotyšsko a Estonsko.

18:35 Slovensko plánuje příští týden začít přímo na hranicích s udělováním práva pobytu uprchlíkům z Ukrajiny, pokud tito lidé budou chtít v zemi zůstat. Kromě toho stát připravuje poskytování příspěvků institucím a lidem, kteří Ukrajince ubytují. Novinářům to dnes řekl ministr financí a šéf nejsilnějšího vládního hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti Igor Matovič.

Od začátku vojenského konfliktu na Ukrajině podle něj na Slovensko zatím vstoupili hlavně ukrajinští občané, kteří míří za příbuznými. V obavě z velkého přílivu uprchlíků, které by bylo třeba ubytovat v zemi po delší dobu, Matovič navrhne vládě schválit finanční pobídky lidem, podnikatelům, samosprávě nebo církvím, jež Ukrajince ubytují. Navrhl 200 eur (4950 Kč) měsíčně za ubytování dospělého uprchlíka, poloviční částku za dítě.

profimedia-0664952538 Ukrajinští uprchlíci na hraničním přechodu ve Vyšném Nemeckém | zdroj: TASR / Profimedia

17:52 Ministerstvo obrany varuje občany před falešnou zprávou rozesílanou na mobilní telefony, která obsahuje předvolání příjemce na toto ministerstvo. Zpráva se tváří jako povolávací rozkaz, který zdůvodňuje situací v okolních státech. Podle ministerstva obrany jde však o falešnou zprávu, jejímž cílem je šířit paniku. Falešná zpráva uvádí, že bližší informace o tom, co si s sebou má občan vzít, dostane poštou. Někteří diskutující na sociální síti poukazují na to, že údajné sdělení není napsáno zcela dobrou češtinou.

„Pokud Vám přijde zpráva tohoto typu, nevěnujte jí pozornost a odesílatele blokujte. Jedná se o falešnou zprávu! Jejím cílem je pouze šířit paniku. Česká republika a její občané jsou v bezpečí. Naším hlavním úkolem je v tuto chvíli maximální materiální podpora Ukrajině,“ uvedlo ministerstvo.

17:24 Humanitárním vlakem, který pro ukrajinské uprchlíky v pátek večer do polského pohraničního města Přemyšle vypravily České dráhy, dnes do Bohumína dorazilo 13 žen a dětí. Všichni pokračují v cestě do Brna a Prahy.

České dráhy a ministerstvo dopravy do Polska vypravily dva humanitární vlaky s celkovou kapacitou 1400 lidí. Vlak, který dnes dorazil do Bohumína, vezl asi 25 lidí. Část vystoupila v Polsku. Druhý vlak v Polsku ještě čeká, zda se najdou zájemci, kteří by s ním chtěli odjet. I když je uprchlíků na ukrajinsko-polské hranici hodně, dopravu potřebuje na místě domluvit jen málo z nich. Většinu totiž na hranicích čekají jejich příbuzní, kteří je odvážejí.

zdroj: Archiv

17:16 Po invazi ruských vojsk na Ukrajinu se v České republice, v níž dlouhodobě žije početná ukrajinská menšina, vzedmula vlna solidarity a pomoci. Na portálu Darujme.cz už vybrali lidé na pomoc Ukrajině přes 150 milionů korun. Informovala o tom Nadace Via, která dárcovský portál provozuje. Po ruském útoku vyhlásily tento týden sbírku např. Charita ČRADRAPost Bellum či UNICEF.

Pokračuje i iniciativa společnosti Člověk v tísni, jejíž prostřednictvím už lidé přispěli částkou přesahující 116 milionů korun. “Toto je akt agrese a odpovědí mají být tvrdé sankce západních států vůči Rusku. Člověk v tísni nemůže zastavit útok, ale můžeme pomoct lidem, kteří před boji utíkají. Proto vás žádáme o příspěvek na konto sbírky SOS Ukrajina. Všechny prostředky půjdou přímo na pomoc nejohroženějším lidem na Ukrajině,“ uvedl ředitel společnosti Šimon Pánek.

17:04 Zprávy o ostřelování přicházejí vedle Kyjeva i z dalších míst po celé Ukrajině. Ve městě Ochtyrka na východě Ukrajiny zemřela jedna žena, dalších zhruba 70 lidí bylo zraněno, píše server Ukrajinska pravda.

profimedia-0664854535 Ruský útok na ukrajinské letiště Hostomel | zdroj: Profimedia

15:44 Rusko zakázalo plavbu v severozápadní části Černého moře, oznámila ukrajinská pohraniční stráž. Ruské síly si podle ní stojí za tím, že přítomnost lodí v uzavřené části budou považovat za teroristickou hrozbu. Agentura Unian upozornila, že severozápadní břeh moře patří Ukrajině.

15:20 Česká republika od půlnoci na neděli úplně uzavře vzdušný prostor aerolinkám z Ruska. Dosud směla letadla nad územím ČR přelétat. České televizi to sdělil ministr dopravy Martin Kupka (ODS), následně informaci potvrdil i na twitteru.

ČR již o půlnoci z pátku na sobotu zakázalo provoz všech ruských leteckých dopravců na svém území. Omezení se týkala linek, které by létaly na tuzemská letiště. Zároveň Rusko dnes uzavřelo vzdušný prostor pro letecké dopravce z České republiky, Polska a Bulharska.

„Stupňujeme opatření proti ruské agresi na Ukrajině. S platností od půlnoci uzavíráme pro všechna letadla ruských dopravců vzdušný prostor nad ČR. Navazujeme na páteční rozhodnutí, kterým jsme zakázali ruským leteckým společnostem přistávat a vzlétat z našeho území, a na rozhodnutí z půlky týdne, kdy jsme přestali povolovat ruské nepravidelné lety do České republiky,“ uvedl v tiskovém prohlášení Kupka. V České televizi upozornil, že jde zřejmě o poslední krok v leteckém provozu, protože další možná opatření již ani nejsou k dispozici.

Na uzavření vzdušného prostoru pro ruská letadla se dohodly Litva, Lotyšsko a Estonsko, vzdušný prostor pro ruská letadla uzavřelo i Polsko nebo Bulharsko.

14:39 Na ohlášené shromáždění na podporu Ruské federace dorazilo dnes před ruské velvyslanectví v Praze několik příznivců politiky prezidenta Vladimira Putina. Proti nim se postavily desítky převážně mladých lidí s ukrajinskými vlajkami a protiválečnými hesly. Policie na místě zadržela dva proruské sympatizanty, podezírá je z trestného činu popírání, zpochybňování, schvalování a ospravedlňování genocidia. Dalšího člověka zajistila kvůli možnému přestupku.

14:25 Ruské vojenské jednotky podle Kremlu v pátek pozastavily ofenzivu na Ukrajině, aby otevřely prostor k vyjednávání. Dnes ale boje obnovily, protože Ukrajina vyjednávat odmítla, řekl mluvčí ruského prezidenta Vladimira Putina Dmitrij Peskov.

zdroj: video.twimg.com

14:01 Rusko uzavřelo vzdušný prostor pro letecké dopravce z České republiky, Polska a Bulharska. S odvoláním na ruskou federální agenturu pro leteckou dopravu Rosaviacija o tom informuje agentura Interfax. Je to odveta za stejné rozhodnutí, které kvůli ruské invazi na Ukrajinu tyto tři země učinily vůči ruským leteckým společnostem v pátek.

Británie hned ve čtvrtek s okamžitou platností zakázala strojům ruské letecké společnosti Aeroflot přistávat na svém území. V reakci na to pak Moskva zakázala britským aerolinkám vstup do ruského vzdušného prostoru, který je přitom důležitý pro letecké spojení mezi Evropou a Asií.

13:58 Ukrajinské ministerstvo obrany zveřejnilo na twitteru drastické záběry zničené ruské vojenské kolony v Kyjevské oblasti.

13:55 Reportéry České televize (ČT) a CNN Prima News na Ukrajině dočasně zadržela policie kvůli podezření ze špionáže. Štáb Primy následně donutila opustit ukrajinské území.

Ze štábu CNN Prima News ukrajinští policisté dnes ráno zadrželi v blízkosti ukrajinsko-polské hranice reportéra Patrika Kaizra a kameramana Davida Malého, které jim místní obyvatelé nahlásili pro podezření z ruské špionáže. „Mířili na nás zbraněmi AK-47, další pistolemi mířili na naše auto. Vytáhli nás a spoutali,“ popsal situaci Kaizr. Policisté jim následně podle reportéra začali prohledávat věci a zjišťovat, kdo jsou. Také jim ukázali fotografie auta televizního štábu z různých míst podél hranic, jak natáčeli reportáže. Snímky prý dostali od místních, kteří měli podezření, že jsou ruskými špiony. Nakonec se věc vyjasnila, nicméně o několik desítek minut později policisté štáb opět zadrželi a donutili ho s eskortou opustit Ukrajinu, uvedla v tiskové zprávě CNN Prima News.

Podobné problémy řešili v pátek na Ukrajině také novináři ČT. Její zpravodaj Andreas Papadopulos na twitteru uvedl, že na cestě z Kyjeva je policie prošacovala a dočasně zadržela. „Stáli jsme u krajnice a kompletovali materiály do zpráv. Mysleli, že natáčíme blízké vojenské objekty,“ odůvodnil podle iDNES.cz Papadopulos záležitost s ukrajinskou policií.

12:24 Do České republiky přijíždějí první lidé z Ukrajiny, kteří utíkají před válkou. Správa uprchlických zařízení ministerstva vnitra (SUZ) je propojuje s nabídkami ubytování zdarma. Podle mluvčího správy Jana Pirocha jde zatím o jednotlivé případy. „Aktuálně evidujeme asi 1000 nabídek ubytování z celé České republiky. Nabídky registrujeme, třídíme a momentálně jsme propojili několik zájemců s nabídkami na ubytování zdarma,“ uvedl Piroch.

Lidé prchající z Ukrajiny před ruskou okupací mohou podle pátečního vyjádření ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) do Česka přijet i s pasem bez biometrických parametrů a po příjezdu požádat o povolení k pobytu na čtyři měsíce. S tímto takzvaným vízem ke strpění budou moci také začít pracovat a zajistit si výdělek, nebudou muset čekat na zvláštní pracovní povolení.

11:49 Češi mohou Ukrajině pomoci nabídkou ochranných přileb, neprůstřelných vest či bezpilotních letadel, ale také léků, zdravotnického materiálu či peněz. Na facebooku dnes seznam uvedlo ukrajinské velvyslanectví v ČR. Zveřejnilo také stránky, na kterých mohou Češi hlásit svoji pomoc uprchlíkům s bydlením či dopravou. Nabídek na odvoz z hranic je ale nyní podle webu víc než uprchlíků, kteří potřebují odvézt. Velvyslanec Jevhen Perebyjnis dnes v ČT24 uvedl, že se Ukrajině dostává hodně nabídek Čechů jet na Ukrajinu bojovat, takovou pomoc české zákony nedovolují.

Lidé s auty mohou na internetu nabídnout pomoc s převozem lidí prchajících z Ukrajiny, nabídku termínu a místa s kontaktem zadávají na webové stránce Drive For Refugees (ZDE). Podle aktuální informace na tomto webu je ale nyní na hranicích více lidí, kteří nabízejí odvoz, než uprchlíků, kteří potřebují odvézt. „Nejezděte na vlastní pěst a vyčkejte na zavolání/sms/e-mail konkrétní osoby nebo koordinátora,“ píše se na webu. Velvyslanectví taktéž uvádí web, na kterém je možné nabídnout pomoc uprchlíkům z Ukrajiny s ubytováním (ZDE).

11:40 Britské ministerstvo obrany v sobotu uvedlo, že většina ruských sil zapojených do postupu na ukrajinské hlavní město Kyjev se nyní nachází 30 kilometrů od centra města.

11:08 Podle ukrajinského ministerstva zdravotnictví si už ruský útok vyžádal nejméně 198 mrtvých, včetně tří dětí. Zraněno bylo 1 115 lidí, z toho 33 dětí.

10:47 Polská fotbalová reprezentace nenastoupí kvůli útoku ruských vojsk na Ukrajinu k březnovému utkání play off kvalifikace o postup na mistrovství světa proti Rusku. Na twitteru to oznámil šéf polského svazu (PZPN) Cezary Kulesza.

O osudu zápasu nyní bude muset rozhodnout mezinárodní federace FIFA. Jednou z možností je kontumace ve prospěch Ruska, které by tak bez boje postoupilo do finále play off. V úvahu vzhledem k aktuální situaci připadá i vyřazení ruského týmu ze soutěže.

Duel Polska s Ruskem patří do „české“ barážové větve a je na programu 24. března. Český tým ve stejný den nastoupí ve Švédsku a vítěz duelu se má o pět dní později o účast na šampionátu v Kataru utkat ve finále s lepším týmem ze zápasu Rusko - Polsko, který by měl výhodu domácího prostředí.

V září se neuskuteční ani Velká cena Ruska formule 1 v Soči. Vedení seriálu mistrovství světa se rozhodlo závod po ruském vojenském útoku na Ukrajinu v této sezoně zrušit. Dva velcí závodníci Sebastian Vettel a Max Verstappen už dopředu avizovali, že se akce nezúčastní.

10:31 Své domovy už opustilo přes 120 tisíc ukrajinských uprchlíků, uvedla zástupkyně vysoké komisařky OSN pro uprchlíky Kelly Clementsová

Vláda schválila další dodávku zbraní pro Ukrajinu, MO zajišťuje dopravu

10:00 Česká vláda schválila další pomoc Ukrajině pro boj s ruskou agresí. Zahrnuje kulomety, samopaly, odstřelovací pušky, pistole a odpovídající munici v hodnotě 188 milionů korun. Ministerstvo obrany bezprostředně zajišťuje dopravu na místo, které určí ukrajinská strana.

„Je to velmi důležitá pomoc,“ řekl v rozhovoru s ČT24 ukrajinský velvyslanec Jevhen Perebyjnis. O pomoci hovořil ráno s náměstkem českého ministerstva obrany a poděkoval české vládě. Pomoc je podle něj koordinována s ukrajinskou ambasádou a ukrajinským ministerstvem obrany. Ocenil přístup Česka, které je podle něj jedním z nejbližších spojenců Ukrajiny a bylo jedním z prvních států, který dodal Ukrajině munici a teď dodává další velmi potřebné věci.

Už na konci ledna rozhodla vláda, že Ukrajině daruje dělostřeleckou munici. Jde o 4000 dělostřeleckých granátů ráže 152 milimetrů. Podle ministerstva obrany jde o nejlogičtější řešení, jak vyhovět potřebám ukrajinských sil. V pátek vláda rozhodla, že česká armáda bude moci vyslat až 580 vojáků začleněných do sil velmi rychlé reakce Severoatlantické aliance kamkoli na alianční území.

Česká strana také poskytne 300 milionů korun pro Ukrajince, kteří musí opustit své domovy. Kabinet v pátek schválil i možnost, aby se po českém území pohybovaly ozbrojené síly spojeneckých zemí z NATO. Česko jim poskytne například možnost tankovat na letištích.

Stanice Sky News informovala, že s poskytnutím více zbraní a zdravotnické pomoci Ukrajině souhlasilo 27 zemí, včetně USA a států EU.

08:30 Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba vyzval svět, aby diplomaticky i ekonomicky izoloval Rusko včetně ropného embarga. Do země dorazila kolona kamionů naložených municí a zbraněmi, které Polsko předalo Ukrajině.

08:11 Kyjev má za sebou těžkou noc, bojovalo se na příjezdových silnicích, ostřelování zasáhlo i bytový dům. Podle starosty Vitalije Klička utrpěly desítky lidí zranění. Kličko tvrdí, že ve městě nejsou přítomny větší ruské vojenské jednotky, pohybují se v něm však záškodníci.

07:20 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dnes časně ráno na twitteru zveřejnil další video, na němž sám sebe natočil v ulicích Kyjeva. Snažil se tak vyvrátit nepravdivé informace ze sociálních sítí, že se vzdal.

Zdroje:
ČTK, Twitter, ČT24