Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

V Irsku nežijí hadi. Je to zásluha svatého Patrika?

V Irsku nežijí hadi. Je to zásluha svatého Patrika?
Svatý Patrik zahání hady do moře | zdroj: Profimedia

Irové si nemohou hřát hada na prsou, ani kdyby chtěli. Žádní hadi totiž na tomto ostrově nežijí.

Společně s Novým Zélandem, Bermudami nebo Havají patří Irsko k několika málo místům na světě, kde nežijí hadi. Podle legendy je všechny zahnal do moře svatý Patrik, který v pátém století obrátil obyvatele ostrova na křesťanskou víru. Učinil tak prý proto, že jej tito plazi napadli, když držel půst na jednom zdejším pahorku.

Skutečnost je ale taková, že už za svatého Patrika na ostrově žádní hadi nežili, a neměl tedy koho kam zahánět. Jde spíše o metaforu, kdy tito plazi symbolizují pohanství, které odtud Patrik vypudil svou misionářskou činností.

Během poslední doby ledové byl dnešní zelený ostrov pokrytý dvou až tříkilometrovou vrstvou ledu, která v podstatě zlikvidovala veškerý zdejší život. Když ledovce před zhruba 10 000 lety roztály, uvolnil se tu opět životní prostor pro lidi, zvířata a rostliny. Mnozí z nových zvířecích obyvatel se sem dostaly lodí společně s lidmi, mnozí ale po vlastní ose – po vodě nebo vzduchem. Hadi mezi nimi ale nebyli. Jelikož Irsko není s evropským kontinentem či okolními ostrovy spojeno pevninou, neměli hadi šanci se sem dostat.

Odhlédnuto od několika druhů želv je ještěrka jediným plazem, na něhož lze v Irsku natrefit. Vědcům je ale dodnes záhadou, kde se tady toto zvířátko vzalo.

Zdroje:
Vlastní