Dnes je středa 24. dubna 2024., Svátek má Jiří
Počasí dnes 6°C Slabý déšť

Trumpa nenaučili hrát 'Člověče nezlob se!'. A byla to chyba

Trumpa nenaučili hrát 'Člověče nezlob se!'. A byla to chyba
Jsem Donald Trump. Jsem chytrý, jsem génius… a velmi vyrovnaný génius. | zdroj: Profimedia

Měl velkou moc, ohromnou odpovědnost, největší červené tlačítko a přerostlé ego. K tomu se choval jako umíněné dítě. Ve středu opouští Bílý dům, naštvaný a uražený.

Pro džob prezidenta, který zastával, Donald Trump zjevně neměl mentální a morální předpoklady. Ignorancí, arogancí a hulvátstvím, které předváděl nejen po prohraných volbách, ale po celé čtyři roky v Bílém domě, zničil i to dobré, co pro Ameriku udělal.

Vyhodili ho před domečkem

Pokud doma hrajete s dětmi 'Člověče nezlob se!', patrně jste zažili vzteklou reakci caparta, kterému jste vyhodili figurku – křik, pláč, v krajním případě zvrhnutá hrací plocha.

Právě takovou krajní reakcí předvedl Donald Trump, když jeho figurku těsně před domečkem (Bílým domem) vyhodili voliči Joea Bidena. Nedokázal se obdobně jako malé dítě vyrovnat s porážkou a začal vykřikovat, že šestka soupeři nepadla, že všichni kolem jsou podvodníci, kteří ho chtějí připravit o zaslouženou výhru. A navrch své infantilní kamarády poštval na Kapitol, kde se zákonodárci chystali jeho prohru formálně potvrdit.

Jeho chování ale nemělo nikoho překvapit. Vždyť už v minulých volbách Donald vykřikoval, že pokud s Hillary Clintonovou prohraje, bude to podvod, protože ON přece prohrát nemůže.

Dá se předpokládat, že bude hlásat svou výhru nad Bidenem až do smrti. Fotomontáž v následujícím tweetu, která Trumpa zasadila do scény z Formanova Přeletu nad Kukaččím hnízdem, není daleko od reality. Jack Nicholson v ní říká: "Pořád si myslíš, že jsi prezident, viď?"

Trump prostě nedokáže prohrát. Z jeho chování je patrné, že nemá průpravu z 'Člověče, nezlob se!', což je jedinečná hra, která vás učí zvládat porážky.

Dětinské prezidentovo chování popsal už před dvěma lety Bob Woodward – novinář, který odhalil aféru Watergate, pokládanou za největší kauzu v dějinách žurnalistiky. Vylíčil ho v knize Strach: Trump v Bílém domě (Fear: Trump in the White House), která je založena na stovkách hodin rozhovorů s prezidentovými spolupracovníky.

Lidé z nejbližšího okolí prezidenta v ní popisují Trumpa jako chaotického, umíněného a impulzivního diktátora, který nesnese odpor, zbrkle se rozhoduje, dělá, co ho napadne, v úterý popírá, co řekl v pondělí. Prostě fracek - přerostlé dítě.

Jen ho nechte, ať se vzteká

Bývalý ministr obrany v Trumpově vlády James Mattis o prezidentovi v rozhovoru s nejmenovaným zaměstnancem Bílého domu prohlásil: "Jeho chování a znalosti odpovídají žákovi páté nebo šesté třídy." (To je jen o dvě až tři třídy výš než Mach a Šebestová – 3. B!)

V knize je také zmínka o tom, že někdejší šéf úřadu Bílého domu John Kelly jednou vyšel z Oválné pracovny po rozhovoru s prezidentem a ulevil si: "Je to nepříčetný idiot."

S emotivním a zkratkovitým rozhodováním prezidenta bylo možné se vypořádat jediným způsobem – ignorovat je, nechat Trumpa vyvztekat a doufat, že vychladne. Dokládá to epizoda, kdy ekonomický poradce Gary Cohn na Trumpově stole v Oválné pracovně našel dokument, který vládě nařizoval, aby připravila výpověď smlouvy o volném obchodu s Jižní Koreou.

"Můžu to zastavit. Jednoduše ten papír z jeho stolu seberu," řekl si Cohn a dokument, pod kterým už byl Trumpův rozmáchlý podpis, uklidil do šanonu v jiné místnosti. A prezident si na něj ani nevzpomněl.

Kdo nedostal padáka, ať se přihlásí

Rétoricky zdatný showmam Trump byl kdysi hlavní postavou reality show Apprentice (Učeň). V ní rozhodoval, komu dá příležitost, aby vedl některou z jeho firem, anebo jakého zaměstnance naopak vyhodí, což provázel s gustem slovy "Máte padáka!" ("You're fired!").

V Bílém domě se choval ve stejném stylu. Za čtyři roky v něm nezůstal kámen na kameni. Téměř všechny lidi vyměnil. Ti zbývající vesměs odešli sami.

profimedia-0383640907 zdroj: Profimedia

Každému dával pocítit svou moc a také svou aroganci. Ředitele Bílého domu Reince Priebuse nazval "malou krysou, která pobíhá kolem". O ministru spravedlnosti Jeffu Sessionsovi řekl, je "duševně retardovaný". "Je to nějakej blbej Jižan," utrousil po jednom ze zasedání vlády. A obdobně se vyjadřoval o šéfech států a vlád spojeneckých zemí.

"Byl jsem velmi úspěšný podnikatel, potom špičková televizní hvězda, pak jsem se stal prezidentem Spojených států... Myslím, že z toho se dá vyvodit ne to, že jsem chytrý, ale to, že jsem génius… a velmi vyrovnaný génius!"

Donald Trump k vyjádřením zpochybňujícím jeho kompetentnost.

Samotné Trumpovo prezidentství však nebylo jen přehlídkou zbrklých a vzájemně si odporujících rozhodnutí, byť jich byla doslova záplava. Jeho vláda udělala pro Ameriku leccos užitečného. Oslabila moc různých regulatorních institucí, snížila (byť ne tak, jak Trump sliboval) federální byrokracii. Byla přívětivá k soukromému podnikání, což v době před nástupem koronaviru poznali mnozí Američané na rostoucích příjmech.

Svým infantilním a hulvátským chováním však Donald Trump zahodil vše dobré, co pro Ameriku udělal. Svůj odkaz zadupal hluboko do země.

Zdroje:
Bob Woodward/Fear:Trump in the White House