Dnes je úterý 16. dubna 2024., Svátek má Irena
Počasí dnes 11°C Skoro zataženo

Vlajka velká jako Staromák: Potrhá ji zase vítr?

Vlajka velká jako Staromák: Potrhá ji zase vítr?
Rozvinování největší švýcarské vlajky na hoře Säntis | zdroj: Profimedia

Prvního srpna jednu alpskou skalní stěnu opět ozdobí obří vlajka. Potrhá se znovu hned první den, nebo tentokrát vydrží déle?

Tradice nemusí být nutně stará desítky či stovky let, ale může jít i o relativní novinku. Ve Švýcarsku se od roku 2015 vždy na prvního srpna (tedy na zdejší státní svátek založení Švýcarské konfederace v roce 1291) rozvinuje na hoře Säntis (2502 metrů) v Appenzellských Alpách na východě země největší švýcarská vlajka na světě.

Obří státní symbol váží sedm metráků a měří 80 krát 80 metrů. Jen pro představu: Vlajka by z velké části přikryla pražské Staroměstské náměstí (i když po stranách by samozřejmě ještě krapet vyčuhovalo).

Potrhá ji vítr i letos?

Poprvé se vlajka na skalní stěně objevila už před deseti lety. Ta byla ještě větší – měřila 120 krát 120 metrů a vážila víc než tunu. Vítr ji ale už druhého srpna roztrhal. Tehdy šlo ovšem o jednorázovou akci, pravidelně se věší až od roku 2015. profimedia-0254331929 Švýcarská vlajka na hoře Säntis | zdroj: Profimedia

Nicméně ani novější vlajky neměly v tomto ohledu příliš štěstí, takže je také už téměř tradicí, že se potrhají. Zatím se to nestalo pouze v prvním roce. V roce 2016 a 2017 špatné počasí a silný vítr vlajku roztrhaly hned prvního srpna, loni až druhého. A tak si můžeme letos klást otázku: Vydrží alespoň tentokrát?

Rok co rok ji odborníci opravují, aby mohla být příště opět použitelná. Na sešití speciální látky a popruhů praskne 60 kilometrů nití (zhruba vzdálenost Praha-Mladá Boleslav) a maká se na tom 600 člověkohodin (komu se nechce počítat - 75 osmihodinových pracovních dnů).

A jak to tak bývá, mohou se zájemci stát kmotry této vlajky. Za 99 švýcarských franků (2300 korun) obdržíte osobní certifikát, jedete na Säntis zdarma a vaše jméno se objeví v příslušném políčku na webových stránkách vlajky (ZDE).

zdroj: YouTube.com

Přesný poměr stran švýcarské vlajky s bílým helvétským křížem na červeném (Pantone 485) pozadí je sice stanoven zákonem, ale kupodivu až od 31. prosince 2016. Do té doby se vlajka mohla vyrábět a distribuovat prakticky v jakémkoliv formátu, závazná byla od roku 1889 jen podoba kříže. Teprve od 1. ledna 2017 je jediný přípustný čtvercový tvar vlajky (s výjimkou té námořní – ta je obdélníková).

Zdroje:
Vlastní