Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes -1°C Slabý déšť

Aktualizováno: Hnutí STAN pozastavilo Hlubučkovi členství a vyzvalo ho, ať odstoupí z funkcí

Aktualizováno: Hnutí STAN pozastavilo Hlubučkovi členství a vyzvalo ho, ať odstoupí z funkcí
Policie od dnešního rána zasahuje v kanceláři náměstka primátora Petra Hlubučka | zdroj: Profimedia

Hnutí STAN pozastavilo členství náměstkovi pražského primátora Petru Hlubučkovi, který je obviněný kvůli hospodaření dopravního podniku hlavního města.

(AKTUALIZOVÁNO, 21:39)Vedení hnutí Hlubučka dnes také vyzvalo, aby odstoupil z funkce náměstka primátora i dalších pozic, v nichž reprezentuje hnutí STAN. ČTK to sdělila mluvčí STAN Sára Beránková.

„Předsednictvo hnutí STAN na svém večerním jednání navrhlo pozastavit členství Petra Hlubučka a Rozhodcovský a smírčí výbor na navazujícím jednání tento návrh schválil. Předsednictvo dále vyzvalo Petra Hlubučka, aby odstoupil z funkce náměstka primátora hl. m. Prahy a všech dalších funkcí, v nichž reprezentuje hnutí STAN,“ zní rozhodnutí nejužšího vedení STAN, jehož byl Hlubuček rovněž členem.

Hlubuček figuruje na třetím místě kandidátky STAN v podzimních volbách na pražský magistrát. Od roku 2010 je starostou pražských Lysolají. Nejprve kandidoval jako nezávislý, později za Starosty. Do hnutí STAN vstoupil v roce 2016, v současnosti je členem předsednictva a celostátního výboru hnutí a předsedou jeho pražské organizace.

„Naše reakce odpovídá závažnosti obvinění, která dnes byla zveřejněna. Rozhodnutí předsednictva bylo jednomyslné,“ uvedl po dnešním mimořádném on-line jednání předsednictva šéf STAN a vicepremiér Vít Rakušan.

Policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) dnes kvůli hospodaření DPP obvinili Hlubučka, který je členem dozorčí rady dopravního podniku, a dalších deset lidí. Mezi obviněnými je podle médií také podnikatel Michal Redl, ekonomický náměstek DPP Matěj Augustín či podnikatel Pavel Dovhomilja působící v IT oblasti. Jsou podezřelí z korupce a účasti na organizované skupině. Kriminalisté podle neoficiálních informací vyšetřují mimo jiné okolnosti plánované opravy okolí pražského nádraží Holešovice.

(AKTUALIZOVÁNO, 15:11) Pražský primátor Zdeněk Hřib vyzval k rezignaci svého náměstka Petra Hlubučka, který zřejmě figuruje mezi obviněnými v souvislosti s hospodařením pražského dopravního podniku (DPP). Hřib ČTK sdělil, že se s Hlubučkem zatím neúspěšně pokouší spojit a koalice navrhne jeho odvolání na čtvrtečním jednání zastupitelů. V Hlubučkově kanceláří na magistrátu a v budově DPP dnes zasahovali policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ), podle Vrchního státního zastupitelství obvinili 11 lidí.

„Na základě dostupných informací byl Policií ČR dnes obviněn Petr Hlubuček, člen rady hlavního města Prahy za hnutí STAN. Zkoušíme jej kontaktovat na přímo i přes jeho advokáta s výzvou k rezignaci. Koalice je připravena navrhnout a schválit odvolání Petra Hlubučka na čtvrtečním jednání zastupitelstva hlavního města Prahy,“ uvedl primátor. Hlubuček je také členem dozorčí rady dopravního podniku a starostou městské části Praha-Lysolaje.

Člena městské rady může odvolat zastupitelstvo nebo může rezignovat sám. Hřib dále ve vysílání České televize řekl, že koalice zatím detailně nedebatovala o tom, kdo by mohl Hlubučka nahradit. „Je samozřejmě možné nechat místo člena rady neobsazené,“ uvedl. Dodal, že jeho osobně policie nekontaktovala.

Kriminalisté na magistrátu a v sídle DPP ve Vysočanech zasahovali od rána. Hřib dopoledne uvedl, že policisté jsou v Hlubučkově kanceláři. Následně na webových stránkách Vrchního státního zastupitelství v Praze uvedl státní zástupce Adam Borgula, že policie obvinila 11 lidí. Jejich jména nesdělil.

Média následně uvedla, že mezi obviněnými jsou Hlubuček, podnikatel Michal Redl nebo lobbista Pavel Dovhomilja. Podle informací Radiožurnálu se obvinění týkají korupce a účasti na organizované skupině a Redl čelí také podezření, že nedovoleně nakládal s omamnými a psychotropními látkami.

(AKTUALIZOVÁNO, 11:10) Mezi obviněnými v dnešní kauze hospodaření pražského dopravního podniku (DPP) je podle médií náměstek primátora Petr Hlubuček a podnikatel Michal Redl. Podle informací Radiožurnálu jsou podezřelí z korupce a účasti na organizované skupině a Redl čelí také podezření, že nedovoleně nakládal s omamnými a psychotropními látkami.

Podle informací ČTK dnes policisté zasahovali primárně u Hlubučka, který je nyní doma v Lysolajích, kde je také starostou, a konzultuje situaci s advokátem. V DPP pak policisté uzavřeli mimo jiné kanceláře členů představenstva, generálního ředitele či šéfů právního oddělení a správy majetku.

(10:43, původní zpráva) Policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) obvinili 11 lidí kvůli hospodaření pražského dopravního podniku (DPP). Na webových stránkách Vrchního státního zastupitelství v Praze to dnes uvedl státní zástupce Adam Borgula. Kriminalisté od rána zasahují na několika místech v Praze, mimo jiné na pražském magistrátu či v budovách dopravního podniku a Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP).

Pražský primátor Zdeněk Hřib na twitteru uvedl, že jsou v kanceláři jeho náměstka Petra Hlubučka. Hlubuček je členem dozorčí rady dopravního podniku.

„Skutky, pro něž bylo zahájeno trestní stíhání proti 11 osobám, souvisí s hospodařením společnosti Dopravní podnik hl. m. Prahy, a. s. Další informace vzhledem k fázi trestního řízení není možno k věci sdělit,“ uvedl Borgula.

Náměstek primátora pro oblast dopravy Adam Scheinherr, který je předsedou dozorčí rady DPP, k dnešní policejní razii uvedl, že sice podstatu kauzy nezná a policie se na něj neobrátila, ale že v minulosti podal trestní oznámení kvůli podezření na pokus o korupci.

„Podle informací, které přinesla média, se mé trestní oznámení týkalo stejné skupiny lidí, která je předmětem dnešního zásahu. Udělal jsem tak maximum a nyní je zbytek na práci PČR. Naši práci na tom, že se zase po letech rozhýbaly důležité dopravní stavby v Praze, nesmí poškozovat korupční jednání,“ sdělil dnes ČTK.

Podle serveru Novinky.cz detektivové Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) provádějí prohlídky na zhruba 40 místech v Praze, a to včetně Hlubučkova domu v pražských Lysolajích. Magistrát na dnešek zrušil už dvě tiskové konference, na kterých měl být Hlubuček přítomen.

„Na magistrát jsem šel s heslem: Chci řídit město s čistým štítem. To požaduji i od svých kolegů. V kanceláři náměstka za STAN teď probíhá policejní prohlídka. Úřad poskytuje součinnost. Pokud existuje nějaké podezření, musí být prošetřeno,“ uvedl Hřib.

Předseda STAN Vít Rakušan ČTK sdělil, že o zásahu ví z médií. Více se ale vyjadřovat nechtěl, protože nezná podrobnosti. Později na twitteru napsal, že je to samozřejmě znepokojivá informace. „Nic dalšího však nyní o tomto zásahu nevíme. Nechme prosím policii dělat její práci,“ dodal.

Přítomnost policistů na svých úřadech potvrdili ČTK i zástupci pražského dopravního podniku a Všeobecné zdravotní pojišťovny.

„Potvrzujeme, že Policie ČR dnes v DPP provedla standardní procesní postupy. DPP nejen v tomto případě, ale vždy poskytuje Policii ČR plnou součinnost. Kroky PČR nebudeme dále komentovat,“ uvedl vedoucí odboru komunikace podniku Daniel Šabík. Vzhledem k tomu, že právo na podávání informací si vyhradilo Vrchní státní zastupitelství v Praze, nesdělila žádné další podrobnosti ani mluvčí VZP Viktorie Plívová.

DPP je největší městskou firmou, která provozuje metro, tramvaje, autobusy nebo lanovku. Zaměstnává zhruba 11 000 lidí. Město financuje fungování podniku prostřednictvím tzv. kompenzací. Loni na ně hlavní město dalo asi 15,2 miliardy a v letošním roce je v rozpočtu vyčleněno více než 16,76 miliardy.

Zdroje: