Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Aktualizováno: Pavel mluvil se Zelenským, začíná skládat svůj tým na Hrad, vyrazí do krajů

Aktualizováno: Pavel mluvil se Zelenským, začíná skládat svůj tým na Hrad, vyrazí do krajů
Nově zvolený prezident Petr Pavel | zdroj: Profimedia

Nově zvolený prezident Petr Pavel se připravuje na převzetí úřadu, kterého se ujme 9. března složením slibu na společné schůzi poslanců a senátorů na Pražském hradě. Funkci chce vykonávat civilně, bez zbytečné okázalosti. Začne sestavovat svůj tým, plánovat výjezdy po republice, harmonogram zahraničích cest či setkání s ústavními činiteli. Dnes Pavel telefonoval s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským, který poděkoval jemu osobně i Čechům za podporu Ukrajiny po napadení Ruskem a pozval ho na návštěvu země. 

Ještě před březnovou inaugurací chce budoucí prezident vyrazit do Karlovarského, Ústeckého a Moravskoslezského kraje. V těchto třech krajích, nejvíc zasažených dřívějšími i současnými krizemi, vyhrál ve volbách jeho soupeř, šéf ANO Andrej Babiš. Pavel chce v regionech čerpat náměty pro jednání s vládou.

Zvolený prezident dnes v televizi CNN Prima News řekl, že od pondělí začne pracovat na složení svého týmu, který si přivede na Hrad, na programu či na přípravě výjezdů do regionů. Plánuje změnu fungování kanceláře prezidenta, která podle něj ztrácela důvěryhodnost a respekt.

Zastal se své mluvčí Markéty Řehákové, jež byla na sociálních sítích kritizována za moderování sobotní tiskové konference v Pavlově štábu. Emoce, která projevila, byly podle zvoleného prezidenta naprosto pochopitelné a nepřekročily hranici. S Řehákovou počítá nadále jako se svou mluvčí. Už dříve oznámil, že kancléřkou se stane Jana Vohralíková, která v současné době zastává stejnou pozici v Senátu.

Se Zemanem zatím Pavel nehovořil, předpokládá, že by spolu mohli mluvit v nejbližších dnech. Už několikrát dal nicméně najevo, že na jeho působení na Hradě nemíní navazovat. Současný prezident v sobotu prostřednictvím vyjádření svého mluvčího na twitteru Pavlovi pogratuloval k vítězství v demokratických volbách a popřál mu, aby byl dobrým prezidentem. Před volbou Zeman podpořil Babiše.

S Babišem byl zatím Pavel v kontaktu pouze přes SMS zprávy, když mu odpověděl na blahopřání. Doufá, že bude s poraženým finalistou normálně komunikovat, i když budou mít rozdílné názory.

Telefonát se Zelenským

Pavel od sobotního vítězství přijímá gratulace z celé země i od řady státníků, dnes mu telefonicky poblahopřál i Zelenskyj. „Poděkoval jsem jemu a českým občanům za jejich neochvějnou podporu. Pozval jsem ho na návštěvu Ukrajiny,“ uvedl Zelenskyj na twiteru. Nově zvolený český prezident opakovaně uvedl, že je pro bezpečné prostředí v Evropě důležité nepolevit v podpoře Ukrajiny, která čelí ruské agresi.

Pavel by chtěl na jaře, ještě před summitem Severoatlantické aliance (NATO), navštívit Kyjev společně se slovenskou prezidentkou Zuzanou Čaputovou, která mu přijela osobně pogratuloval k vítězství přímo do jeho volebního štábu v Karlíně. Vrcholné setkání aliance se uskuteční v červenci ve Vilniusu.

Generála ve výslužbě Pavla si při nynější volbě za prezidenta vybral rekordní počet voličů. Bylo jich téměř 3,36 milionu. Zeman dostal nejvíc hlasů před pěti lety, a to 2,85 milionu. Pavel zároveň zvítězil největším rozdílem, Babiše porazil zhruba o 959.000 hlasů, tedy o 16,6 procentního bodu.

Babiš v sobotu uznal porážku, svůj výsledek nicméně označil za famózní pro hnutí ANO. Politologové se shodli na tom, že hlasy pro Babiše ve druhém kole nebudou automaticky v příštích volbách hlasy pro ANO. Pro nejsilnější opoziční hnutí je ale podle nich výhodné výsledek voleb takto interpretovat a snažit se z prohry udělat částečnou výhru.

Sázky na Babiše nevyšly

Na výsledek letošních prezidentských voleb lidé vsadili víc než půl miliardy korun. Objem sázek byl rekordní, výrazně překonal předchozí prezidentské volby před pěti lety, kdy dosáhl 285 milionů korun. Podle sázkových kanceláří byl zájem srovnatelný s velkými sportovními událostmi. U Fortuny převažovaly sázky na Pavla, u Chance na Babiše, který sám před volbou na twitteru vyzval, aby na něj lidé vsadili ve výhodném kurzu. Bookmakeři v té době výrazně favorizovaly Pavla.

Sázky na Babiše po jeho prohře propadly a někteří lidé si po oznámení výsledků stěžovali, že kvůli jeho výzvě přišli někdy i o značnou částku peněz. Vicepremiér a šéf Pirátů Ivan Bartoš soudí, že by se Babiš měl omluvit za konfrontační kampaň včetně závěrečné výzvy, aby si lidé na expremiérovo volební vítězství vsadili. Místopředseda ANO a Sněmovny Karel Havlíček na CNN Prima News Partie Terezie Tománkové řekl, že výzva k sázení nebyla podle něj neetická a že ji bylo třeba brát s rezervou.

Pavlovi ke zvolení gratulovali i nejvyšší představitelé katolické církve. Pražský arcibiskup Jan Graubner současně poděkoval občanům za to, že přišli k volbám, a vyjádřil naději, že lidé v České republice spolu dokáží žít ve vzájemné úctě. Nové hlavě státu popřál ke zvolení do prezidentského úřadu také Graubnerův předchůdce v čele církve, kardinál Dominik Duka. Uvedl v té souvislosti, že Pavla volil.

Zdroje: