Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 14°C Oblačno

Organizační změny na Hradě začnou platit od 1. června, přibude devět tabulkových míst

Organizační změny na Hradě začnou platit od 1. června, přibude devět tabulkových míst
Kancléřka Jana Vohralíková na brífinku k organizačním změnám na Pražském hradě | zdroj: Jiří Koťátko / CNC Jiří Koťátko / CNC / Profimedia

Od začátku června by se novým šéfem Správy Pražského hradu měl stát Vladimír Sonntag, personální oddělení Hradu povede Zdeněk Hejhal a finančním ředitelem bude Pavel Vyhnánek. Míst se ujmou poté, co začne platit připravovaná organizační změna. Kancléřka Jana Vohralíková ji chce spustit od 1. června.

Hrad žádá ministerstvo financí o devět tabulkových zaměstnaneckých míst navíc, peníze na ně nechce. Vohralíková to řekla na dnešní tiskové konferenci. Zdůraznila, že snahou je změnit „firemní kulturu“ Pražského hradu. Svůj tým složený z tajemníka a asistentky bude mít i manželka prezidenta Eva Pavlová. Pracovníci k ní přejdou z kabinetu Vohralíkové.

Organizační změnu chtělo nové vedení Pražského hradu původně spustit od 1. května. Podle Vohralíkové ale musí být návrhy projednány s pěti odborovými organizacemi, které v Kanceláři prezidenta republiky (KPR), Správě Pražského hradu (SPH) a Lesní správě Lány fungují. Termín byl proto posunut na začátek června.

O chod Pražského hradu a lánského zámku se starají KPR, SPH a Lesní správa Lány, přičemž SPH a lánská lesní správa jsou příspěvkové organizace spadající pod kancléřku. Vohralíková chce v nové organizační struktuře sjednotit pod KPR klíčové agendy, jako jsou ekonomika, personalistika, IT a právní a programové věci. Chce tak získat lepší kontrolu nad financemi zasílanými do příspěvkových organizací, nad péčí o lidi nebo třeba nad snahou prezidenta Petra Pavla více otevřít Pražský hrad. Z konsolidace nyní ale vyňala Lesní správu Lány. Důvodem podle ní je, že má účetnictví a personální systém nekompatibilní a hlavními systémy KPR a SPH. Vohralíková také chce, aby pod současným vedením byla dokončena všechna vyšetřování fungování této příspěvkové organizace.

Vohralíková řekla, že ještě do stávající organizační struktury již dříve nastoupili Vyhnánek, Hejhal a Lukáš Gajarský, během května přijdou ještě Veronika Wolf a Sonntag. Od června se v nové organizační struktuře Vyhnánek ujme postu finančního ředitele, Hejhal bude personálním ředitelem, Gajarský bude mít na starosti oblast IT, Wolf bude programovou ředitelkou a Sonntag převezme vedení Správy Pražského hradu. Oddělení regionální politiky povede Markéta Čuříková, která bude spadat pod současného ředitele analytického odboru Tomáše Lebedu.

Výběrová řízení vedení Hradu podle Vohralíkové nepořádalo. Většina z nově příchozích absolvovala výběrová řízení v rámci Senátu, kde dříve Vohralíková působila. Gajarský prošel výběrovým řízením na České zemědělské univerzitě a Vyhnánkovi, bývalému ekonomickému náměstkovi pražského primátora, kancléřka důvěřuje a líbí se jí jeho postoj k zacházení s veřejnými prostředky.

Vohralíková řekla, že potřebovala do organizační struktury doplnit 21 nových míst. Z nich 12 nalezla v současné organizaci, devět dalších bude zřízeno. Odcházejí podle ní pouze jednotlivci, kteří jsou například důchodového věku a již nechtějí další změnu. V KPR nyní pracuje asi 100 lidí, dalších několik set zaměstnávají SPH a Lesní správa Lány.

Za nejsložitější při změnách na Hradě označila posun ve vnímání prezidentské kanceláře. „Musím říct, že mě překvapilo, jaký je najednou přístup stávajících zaměstnanců. Přijde mi, jako bych otevřela poklop. A to jsme toho ještě moc neudělali,“ poznamenala.

Zdroje: