Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Aktualizováno: Od začátku epidemie má Česko přes 800 000 případů, přibývá nakažených seniorů

Aktualizováno: Od začátku epidemie má Česko přes 800 000 případů, přibývá nakažených seniorů
Ministr zdravotnictví Jan Blatný | zdroj: Úřad vlády ČR

Ve čtvrtek v Česku přibylo 14 780 potvrzených případů koronaviru, což je zhruba o 2900 méně než v rekordní středu. Od březnového začátku epidemie odhalily testy v Česku 809 601 pozitivních případů.

Denně v Česku přibývá kolem tří tisíc seniorů starších 65 let nakažených covidem-19. Podle ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislava Duška se nakazili pravděpodobně kolem Vánoc. Zlepšení očekává po 10. lednu, kdy by se měla začít projevovat přísnější protiepidemická opatření přijatá 27. prosince. V nemocnicích se situace stabilizuje nejdříve 15. ledna, řekl na páteční tiskové konferenci ministerstva zdravotnictví. Podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) se o zmírnění protiepidemických opatření neuvažuje.

Kapacity nemocnic, které se starají o pacienty s covidem, se blíží svým limitům. Možnosti navýšení jsou velmi omezené kvůli nedostatku personálu, řekl novinářům náměstek ministra zdravotnictví Vladimír Černý.

V úterý a ve středu byly denní nárůsty nových případů rekordní, přesáhly 17 000. Aktuálně se s nákazou potýká téměř 145 000 lidí, dosud nejvíce. Hospitalizováno je přes 7300 nemocných, z toho téměř 1100 ve vážném stavu. Od začátku epidemie zemřelo 12 800 nakažených.

Laboratoře v Česku od listopadu provedly přes 981 500 antigenních testů, počet PCR testů od březnového začátku epidemie přesáhl čtyři miliony. Ve čtvrtek se vyhodnotilo 36 115 PCR testů, pozitivních bylo téměř 41 procent z nich. Epidemický index PES třetí den setrvává na 86 bodech. V pátém, tedy nejvyšším stupni epidemické pohotovosti je Česko od 30. prosince.

Ve čtvrtek vláda rozhodla o tom, že opatření zůstanou na nejpřísnějším stupni systému PES nejméně do 22. ledna. Ministr Blatný ale nevyloučil další zpřísnění, podle premiéra Andreje Babiše (ANO) požádá kabinet sněmovnu o prodloužení nouzového stavu o dalších 30 dní.

Evropská komise zajistila dalších 300 milionů dávek vakcíny

Evropská komise zajistila pro členské země Evropské unie dalších 300 milionů dávek vakcíny proti covidu-19 od firem Pfizer a BioNTech. Jak oznámila předsedkyně unijní exekutivy Ursula von der Leyenová, první část nové dodávky bude k dispozici na jaře. Komise tak po kritice od některých politiků členských zemí, podle nichž není v první fázi dostatek vakcín pro všechny státy, zvýšila dosud objednané množství očkovací látky od zmíněných firem na dvojnásobek. Distribuce prvních 85 milionů z navýšeného množství by měla začít ve druhém čtvrtletí.

Dosavadní kontrakt EU zaručoval, že americká a německá firma dodají dohodnutých 300 milionů do září. Z některých států však zněly hlasy, že distribuce začala příliš pomalu a že komise měla objednat více již schválených vakcín než těch, které teprve na souhlas úřadů čekají. Brusel namítal, že spíše než v objednaném množství je problém v malých výrobních kapacitách.

Komise ve středu podmínečně schválila i využívání druhé covidové vakcíny od firmy Moderna, které budou mít unijní státy k dispozici 160 milionů dávek. Její distribuce by měla začít okolo poloviny ledna. EU má smlouvy i s dalšími čtyřmi výrobci, díky nimž bude mít pro 450 milionů svých obyvatel k dispozici na 2,3 miliardy dávek.

Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) povolila využívání šesti dávek vakcíny Pfizer/BioNTech z jedné lahvičky místo dosavadních pěti. Očkovací kapacita první vakcíny používané v zemích Evropské unie se tím zvýší o pětinu. Stejný krok učinilo české ministerstvo zdravotnictví již koncem loňského roku.

Zdroje: