Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

Objednané čínské stříkačky jsou pro očkování nevhodné (AKTUALIZOVÁNO)

Objednané čínské stříkačky jsou pro očkování nevhodné (AKTUALIZOVÁNO)
Ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

Ministerstvo zdravotnictví objednalo od čínského výrobce téměř dva miliony stříkaček s pevnou jehlou, které nejsou pro vakcinaci vhodné. Podle zjištění Radiožurnálu a serveru iROZHLAS.cz je aplikace navíc bolestivější, hrozí i riziko zánětu a složité je odhadnout správné množství natahované látky.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) rozhlasu potvrdil, že stříkačky nejsou vhodné pro vakcínu firem Pfizer/BioNTech, ale pro látky jiných výrobců ano. V Česku zatím převažuje vakcína Pfizer/BioNTech.

"Jsou objednány stříkačky jak s jehlou, tak bez ní. Myslíme na to," napsal rozhlasu v SMS ministr Blatný. Jeho náměstek Vladimír Černý rozhlasu sdělil, že je téměř jedno, které stříkačky se použijí, byť mezi nimi rozdíl je. Pro vakcínu Pfizer je podle něj lepší používat menší inzulínky.

Premiér Andrej Babiš po jednání s ministrem Blatným řekl, že Česko si objednalo stříkačky a jehly na očkování proti koronaviru prostřednictvím Správy státních hmotných rezerv (SSHR) hlavně ze slovenské Chirany. Dodávku z Číny vysoutěžila Evropská unie. Podle ministerstva zdravotnictví je jehel a stříkaček v ČR nyní dostatek, na jaře čeká také dodávku z Bulharska. 

V Česku se očkuje proti koronaviru od 27. prosince, vakcínu dostávají především zdravotníci a senioři nad 80 let. Zdravotníci v Česku dosud podali 236 697 dávek vakcíny proti covidu-19, z toho ve středu 11 381. Potřebnou druhou dávku dostalo zatím 22 227 lidí, ve středu to byly téměř 4000 lidí. Většina dosud očkovaných dostala vakcínu od firem Pfizer a BioNTech, zhruba dvě procenta od společnosti Moderna. Nejvíce dávek, téměř 63 000, bylo podáno v Praze, naopak nejméně, necelých 4300, v nejmenším Karlovarském kraji. V Praze dostalo nejvíc lidí i druhou dávku vakcíny, přes 8000.

Podle šéfky České asociace sester Martiny Šochmanové je nevhodné, aby se pro natažení vakcinační látky i následnou aplikaci použila stejná jehla. Zvyšuje se podle ní riziko infekce a očkování je pak mnohem bolestivější. "Pokud s jehlou vstupujete do lahvičky s očkovací látkou, tak ji ztupíte. A pokud s ní pak ještě vstupujete do svalu, tak jsou to dva vstupy," vysvětlila. Pro očkování jsou podle ní ideální stříkačky určené pro podání inzulinu. "Mají jasnou stupnici, kde naprosto přesně odtáhnete tu potřebnou dávku, to znamená 0,3 mililitru," uvedla Šochmanová.

Také podle místopředsedkyně České vakcinologické společnosti Hany Cabrnochové jsou stříkačky s pevnou jehlou nevhodné pro očkování. "Jehla, kterou aplikujete, nesmí být totožná s jehlou, kterou natahujete z toho roztoku," řekla rozhlasu. Kromě ztupení jehly a zanesení infekce je podle ní také složité odhadnout správné množství natahované látky. "Malé množství roztoku je navíc v jehle. Je to zanedbatelné, ale znamená to trochu jinou techniku zacházení, než na kterou jsme zvyklí," uvedla.

Velký problém to podle rozhlasu není třeba pro primářku infekční kliniky ve Fakultní nemocnici Ostrava Lenku Petroušovou. "Je asi lépe, když můžeme použít i druhou jehlu pro aplikaci, ale například při aplikaci vakcíny proti vzteklině je také používána fixní jehla na stříkačce," uvedla.

Potíže by v případě čínských stříkaček mohly podle Radiožurnálu a iROZHLAS.cz nastat také při odměřování očkovací látky. Zatímco z Bulharska chce ministerstvo objednat 12 milionů stříkaček o objemu jeden mililitr, stříkačky z Číny jsou dvojnásobně velké a natahování látky může být méně přesné. Podle Petroušové je proto otázka, zda se bude sestrám dařit vytáhnout z lahvičky Pfizeru šest místo pěti dávek.

Nakažených koronavirem v Česku ve středu přibylo 8452, aktuálně jich je 97 316. Podíl nakažených mezi testovanými činil 28 procent. Počet testů PCR se od pondělka drží pod 30 000, antigenních testů bylo ve středu téměř 23 000. Index PES zůstal na 68 bodech. Od počátku epidemie bylo potvrzeno 964 660 případů nákazy, v nemocnici bylo s covidem-19 ke středě 5925 lidí, zemřelo 15 944 nakažených.

Čínská firma Wuxi Yushou Medical Appliances má podle rozhlasu doručit do Česka zdravotnický materiál v sobotu 6. února. Ministerstvo zdravotnictví od ní objednalo ve společném evropském tendru 1,8 milionu stříkaček s pevnou jehlou za 1,7 milionu korun a zaplatilo navíc třímilionový příplatek za expresní leteckou dopravu. Podle mluvčí resortu Barbory Peterové byl let zaplacen v pátek 22. ledna. Stát si chce nákupem udělat vlastní rezervy pro případ, že by v očkovacích centrech byla o stříkačky a jehly nouze. Česko kromě nákupu přes EU zajišťuje materiál přes Správu státních hmotných rezerv.

Pendleři budou od pondělí muset do Rakouska s testy na covid

Rakousko od pondělí 1. února zavede povinné testování pendlerů na koronavirus. Test bude nutný zřejmě dvakrát týdně, neboť nesmí být starší než 72 hodin. Zároveň se budou muset pracovníci každé dva týdny on-line registrovat. Bezplatné testování budou moci využít pendleři v Česku i v Rakousku.

Pracovníci, kteří využijí variantu testování v Rakousku, mohou za tímto účelem přejet hranice i bez potvrzení o negativním výsledku. Přeshraniční pracovníci musejí dokládat negativní testy na covid-19 také při cestách do Německa. Zatímco v Sasku pendlerům postačují dva testy týdně, Bavorsko žádá nový rozbor každých 48 hodin.

Zdroje: