Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 3°C Polojasno

Ve městě plném korupce vyhrál volby nosorožec. Poražený kandidát se zastřelil

Ve městě plném korupce vyhrál volby nosorožec. Poražený kandidát se zastřelil
Cacareco ani nemusela vést kampaň a přesto vyhrála | zdroj: Profimedia

Jak moc musí být lidé nespokojeni s vedením svého města, aby se to odrazilo ve volbách? V Brazílii jsou osobité vyjádření znechucení politikou experti – pro protestní hlas se dokonce vžil termín "voto Cacareco". Na počest samice nosorožce, která v roce 1959 s přehledem vyhrála volby do zastupitelstva.

Brazilské Sao Paulo na tom bylo koncem 50. let hodně špatně. Obyvatelé 3,5milionového města hladověli, v obchodech chyběly základní potraviny, silnice se drolily pod koly aut a kolaboval odvoz odpadků, které se tak vršily na ulicích. To vše bez zájmu zkorumpované radnice.

Není se tak co divit, že když se blížily volby v roce 1959, měli toho místní plní zuby. Do místního zastupitelstva se hlásilo 540 uchazečů, nikdo však reálně nenabízel změnu k lepšímu. A pak odněkud zaznělo "Radši volit nosorožce, než osla!"

Místní zoologické zahradě totiž u příležitosti jejího slavnostního otevření zapůjčila zoo v Rio de Janeiru na pár měsíců samici nosorožce jménem Cacareco. Ta se ihned stala miláčkem návštěvníků, i když její jméno v portugalštině znamená "odpadky".

Kombinace jména vystihující situaci v Sao Paulu a oblíbenosti tlustokožce se v rukou znechucených a naštvaných studentů, kterým média s radostí dopřála dostatek prostoru, proměnila v obří protestní volební kampaň.

Desetkrát víc než lidský kandidát

Několik tiskáren po celém městě vytisklo hlasovací lístky se jménem nosorožce, které lidé vkládali do obálek místo regulérních volebních lístků. A co se nestalo?! Cacareco vyhrála na plné čáře! Hlasovalo pro ni více než 100 tisíc voličů, nejúspěšnější lidský kandidát přitom získal jen 10 079 hlasů. Volilo ji více lidí i než jakýkoli jiný politický subjekt. 

Její drtivé vítězství zaskočilo nejen samotné strůjce protestní volby, ale i poražené politiky. Jeden z nich podle dobového vydání magazínu Life dokonce potupu v podobě porážky zvířetem neustál a zastřelil se.

Ač Caracao suverénně vyhrála, svého vítězství si neužila. Volební komise ji jako neregistrovaného kandidáta diskvalifikovala a její volební hlasy anulovala. Cacareco tou dobou už navíc byla zpátky ve své domovské zoologické zahradě v Riu, kam byla v tichosti navrácena dva dny před volbami.

Její jméno se však nesmazatelně zapsalo do historie brazilské politiky, protože dodnes pojem "voto Cacareco" v Brazílii znamená protestní hlas.

Mimochodem, politická hvězda zemřela předčasně v roce 1962, tedy v pouhých osmi letech.

Zdroje:
Vlastní