Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes -2°C Slabý déšť

Má jediný Čech v NBA hodit basketbalový míč do žita?

Má jediný Čech v NBA hodit basketbalový míč do žita?
Tomáš Satoranský | zdroj: Profimedia

Aktuálně jediný český basketbalista v NBA Tomáš Satoranský je v pozoru. Začátkem týdne se totiž uskutečnila výměna mezi jeho zaměstnavatelem Washington Wizards a Los Angeles Clippers, která může zásadně ovlivnit právě kariéru šestadvacetiletého rodáka z Prahy.

Trejd, který se podle webu ESPN měl uskutečnit už dlouho, se stal skutečností. Polský pivot a jedna z výraznějších postav Wizards Marcin Gortat byl vyměněn za rozehrávače Austina Riverse z Clippers. Pro Satoranského je to poměrně nemilá novinka, a to hned ze dvou důvodů. Ten první, snesitelnější, je ten, že s Gortatem byli dobří kamarádi, což s ohledem na jejich slovanské kořeny je celkem pochopitelné. A ten druhý, více citelný, je fakt, že pětadvacetiletý Rivers hraje na stejné pozici, jako Satoranský.

profimedia-0355630524 Marcin Gortat | zdroj: Profimedia

Přestože "Saty" v uplynulé sezoně v základní části Wizards nejen několikrát podržel, ale doslova táhl, jeho pozice v týmu je teď, kulantně řečeno, nejistá. Trenér Scott Brooks sice Satoranského mnohokrát chválil, ale nutno podotknout, že český basketbalista trávil na palubovce více času také proto, že kapitán Washingtonu John Wall byl dlouhodobě mimo hru kvůli zranění kolene. Jakmile ale Wall problém s největším kloubem lidského těla vyřešil, v play off už zase nastupovala stará známá trojice Wall - Bradley Beal - Otto Porter a Satoranský se vrátil do nejisté role náhradníka.

Nicméně není třeba hned házet basketbalový míč do žita. Satoranského si vedení Wizards před lety vyhlédlo, sledovalo a v roce 2012 ve druhém kole také draftovalo. V roce 2016 s ním pak podepsalo smlouvu a hbitý rozehrávač konečně okusil parkety, které znamenají basketbalový svět. Satoranský začal sbírat důležité minuty na palubovkách napříč Severní Amerikou. Ve druhé sezoně už prokazoval, že i bílí muži umějí skákat, a letos v lednu stanovil nové české bodové maximum v NBA. V zápase proti Chicago Bulls zaznamenal 25 bodů, šest asistencí a tři doskoky k tomu.

zdroj: YouTube.com

Kdo navíc sleduje sociální sítě klubu z hlavního města Spojených států, ví, že i místní fanoušci si atletického rozehrávače oblíbili. Hlas lidu, který je v Americe mnohdy více než peníze a byznys, přestože to tak po zvolení Donalda Trumpa prezidentem nemusí na první pohled vypadat, by tedy mohl být pro trenéra a vedení Wizards signálem, proč si Satoranského v týmu nechat.

Zdroje:
Vlastní