Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Oblačno

Komentář: Manažeři, odborníci a prověřené kádry: Jak se Babišova vláda odliší od těch minulých?

Komentář: Manažeři, odborníci a prověřené kádry: Jak se Babišova vláda odliší od těch minulých?
Andrej Babiš | zdroj: Profimedia

Ministři a ministryně, které Andrej Babiš navrhl prezidentovi Miloši Zemanovi do své menšinové vlády, jsou již známí. Jaká bude Babišova vláda? Splní se jeho vytoužené sny a představy o jejím fungování a skutečně půjde o vládu odborníků?

Andrej Babiš má být jmenován předsedou vlády 6. prosince a jeho kabinet pak 13. prosince. Šéf hnutí ANO říká, že skončila éra premiérů tradičních politických stran a nyní máme před sebou éru novou. Jaká bude? To hlavní se zřejmě odvine od Babišovy menšinové vlády, od způsobu, jakým bude fungovat, nakolik se odliší od minulých vlád a v neposlední řadě zda vůbec získá důvěru Poslanecké sněmovny.

Zatím to vypadá, že Babiš a jeho ministři vsadí na to, že jejich vláda bude jiná než ty předchozí. Ministr životního prostředí Richard Brabec tak pro ČTK popsal styl práce nového kabinetu, jako by šlo o krizový štáb uprostřed válečného tažení: od 13. prosince bude vláda pracovat permanentně, soboty, neděle, přinejmenším v kontaktu bude i během vánočních a novoročních svátků, kabinet bude daleko více v terénu, méně ve Strakově akademii, bude víc jezdit po celé republice.

Brabec přišel i s tím, že by ministři mohli jezdit autobusem, aby mohli "věci" lépe probrat, než když všichni přijedou každý svým autem. Takové pojízdné velitelství, které zasedá 24 hodin denně, chce se dodat. A jak doplňuje Brabec, možná to tak i bude: "Jak znám pana Babiše, a znám ho 17 let, tak to bude mazec."

Vláda jako krizový štáb  

Nová vláda se tak zřejmě bude chtít odlišit tím, že ministři spolu mnohem více komunikují a práce kabinetu je obecně intenzivnější, s lehkou nadsázkou řečeno vláda nezasedá jednou týdně, ale jaksi permanentně. Výsledný dojem je jasný: vláda, která pracuje neustále a efektivně řeší, co je zrovna potřeba, stejně jako na krizovém štábu. Zároveň nebude ztrácet čas vnitřními konflikty a spory.

Jak často Andrej Babiš opakuje, nebude v ní resortismus, kdy každý ministr má na zřeteli jen svůj resort a chce pro něj dosáhnout lepší finanční podmínky bez ohledu na ostatní. Jak se předseda hnutí ANO už v minulosti vyjádřil, chce mít vládu, která bude fungovat jako tým, jako kolektiv. Mnohokrát se také vymezil vůči koaliční vládě, kde se stále dokola všichni dohadují, tisíckrát se všechno řeší a politikaří se, což jsou všechno věci, které podle Babiše jen zdržují.

Aby nově jmenovaný premiér naplnil svoji vizi fungování kabinetu, jsou pro něj rozhodující osoby jednotlivých ministrů a ministryní. Andrej Babiš už dříve na svém facebookovém profilu uvedl, že při výběru členů vlády se řídil hlavně tím, aby šlo o schopného organizátora s jasnou vizi, co chce se svým resortem udělat, a kromě toho si dotyčný k sobě uměl vybrat ty správné lidi.

Z celkem čtrnácti osob, ze kterých se Babiš rozhodl svůj tým složit, jich má rovných deset za sebou zkušenost ministra či náměstka. V případě náměstků pak jde o stejný resort, na kterém mají nastoupit jako ministři. Lubomír Metnar tak má zasednout na vnitru, Robert Plaga se má stát ministrem školství, Alena Schillerová ministryní financí, Tomáš Hüner ministrem průmyslu a obchodu a Klára Dostálová ministryní pro místní rozvoj.

Velkou Babišovou výhodou je, že se může spolehnout na pětici svých ministrů z bývalé vlády, které už dobře zná. I když Karla Šlechtová vystřídá Martina Stropnického na obraně a Stropnický se přesune na zahraničí, ve vládní agendě se už jednou orientují a spolu s Robertem Pelikánem, Richardem Brabcem a Danem Ťokem mohou přispět k tomu, že se zkrátí doba, než se nový kabinet zaběhne.

Kabinet odborníků a manažerů?  

Pak zde máme Babišova poradce na zdravotnictví a nově zvoleného poslance za hnutí ANO Adama Vojtěcha, který má být jmenován ministrem zdravotnictví, a středočeskou radní pro oblast sociálních věcí a členku ANO Jaroslavu Němcovou, jež se má stát ministryní práce a sociálních věcí.

Zbývá muzikolog a manažer Ilja Šmíd, který má být ministrem kultury, a podnikatel v zemědělství, manažer a člen představenstva Agrární komory ČR Jiří Milek, u něhož Babiš zdůrazňuje, že ho na post ministra zemědělství doporučila právě Agrární komora ČR.

Za zmínku stojí i to, že Klára Dostálová je poslankyní za hnutí ANO a jako jednička kandidátky v Královéhradeckém kraji za ANO také kandidovala v krajských volbách. Robert Plaga je pak na rozdíl od ní přímo členem ANO, za které byl rovněž zvolen zastupitelem v Brně a krajským zastupitelem v Jihomoravském kraji.

Ministerská sestava je tak z drtivé většiny směskou lidí se zkušeností z daných resortů a odborníků, z nichž velká část je spojená s hnutím ANO - ať už jsou přímo jeho členy, nebo za ANO v těch či oněch volbách kandidovali, anebo byli za ANO do různých funkcí jmenováni. Skoro všichni kandidáti na ministry snad s výjimkou Adama Vojtěcha pak mají určitou manažerskou zkušenost.

Svorně pracující pro blaho nás všech

U budoucích ministrů se tak snoubí to, že se ve svých resortech víceméně vyznají, už něco řídili a zároveň má Babiš již valnou většinu z nich takříkajíc ozkoušenou, protože s ním a jeho hnutím už v nějaké podobě spolupracovali. Když Babiš o své vládě hovoří jako o vládě odborníků, je třeba jeho slova brát s rezervou. V jeho kabinetu sice najdeme velké množství expertů a v žádném případě nejde o klasické kariérní politiky - když už, tak možná úředníky. Termín "odborník" ale sugeruje objektivní a nezávislý pohled na věc.

Mnohem pravděpodobnější však je, že jde o odborníky, jejichž odborné názory buď Andreji Babišovi konvenují, nebo kteří jsou ochotní své názory přizpůsobit jeho vlastním. Pokud například kandidát na ministra zemědělství působí jako velkopodnikatel v zemědělském sektoru, zřejmě bude mít svými názory na zemědělství Babišovi blíže než třeba drobný zemědělec z Asociace soukromého zemědělství ČR.

Předseda hnutí ANO může docela dobře splnit, co slibuje. Jeho vláda může být harmonicky fungujícím týmem. Vše poběží jako na drátkách. Babišův kabinet bude maximálně efektivní, aktivní a odhodlaný, což Babiš využije k tomu, aby stupňoval tlak na politické strany ve sněmovně, aby jeho vládu alespoň tolerovaly, když ne podporovaly.

Bez ohledu na to, zda menšinová vláda Andreje Babiše důvěru získá, a spíše ji nakonec skutečně získá, může se stát, že její působení bude takovým malým zjevením, kdy se jí podaří rozhýbat leccos, co se doposud zdálo být zaseklé a předchozí vlády s tím ne a ne hnout. Už jen to, že není třeba se dohadovat nad koaliční smlouvou, protože žádná nebude, a programové prohlášení vlády se obejde bez složitých vyjednávání a sporů, protože ho dá dohromady Babiš a jeho tým, může na veřejnost působit jako příjemná změna.

Těžko se pak divit občanům, pokud jim přijde, že opravdu začíná nová éra. Éra, kdy se na vládě politici nepřekřikují, ale svorně pracují pro blaho nás všech. Zní to jako pohádka. Pohádka o odbornících, kteří vědí, co je pro nás dobré. Jen pozor na to, zda náhodou nejste v kůži drobného zemědělce.

Zdroje:
Vlastní