Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

Pivo ke známce: Pošta láká klienty prodejem alkoholu

Pivo ke známce: Pošta láká klienty prodejem alkoholu
Pošta na jihu Moskvy vypadá na ruské poměry velmi příjemně | zdroj: Jiří Just

Ruská pošta přišla na to, jak přilákat nové klienty: Na svých pobočkách začala prodávat pivo. A v zemi, která je tradičně velmi vstřícná k alkoholu, to hned vyvolalo rozruch.

Náš zákazník, náš pán, řekli si pošťáci v Murmansku za polárním kruhem - a začali prodávat pivo. Přímo na pobočkách ruské pošty se objevily lahve s populárním nápojem. Poštovní úřad za to slízl kritiku uživatelů sociálních sítí, ale i samotné gubernátorky zamrzlého regionu Mariny Kovtunové.

Po necelém týdnu pivo z poštovních poboček v Murmanské oblasti stáhli. Jinde, jako třeba v Lipecké nebo Leningradské oblasti, se prodává bez zjevných restrikcí a protestů dál.

Oficiální prodej nápojů s nízkým obsahem alkoholu na pobočkách ruské pošty začal v loňském roce. Lahve s pivem zdobí více než tři tisíce poštovních úřadů po celém Rusku. Za prodejem piva stojí starost o obyvatele. Alespoň to tvrdí tiskový odbor ruské pošty.

"Klademe důraz především na vesnické pobočky, které poskytují obyvatelům přístup ke kvalitním a certifikovaným alkoholickým nápojům. To je důležité, neboť každoročně umírá přes 1200 lidí na otravu nekvalitním alkoholem a jeho náhražkami," stojí ve zprávě poštovního rezortu.

Zásoby piva ve všech alkoholu nakloněných regionech ale mohou - po vzoru Murmansku - brzy vyschnout. Ruské ministerstvo totiž nebere kritiku na lehkou váhu.

"Je to jenom experiment. Uvidíme. Pokud budou i nadále pokračovat negativní reakce a nic to poště nepřinese, nemá smysl v experimentu pokračovat," dušoval se ministr digitálního rozvoje, spojů a masové komunikace Konstantin Noskov na setkání s ruskými senátory.

Kampaň za očistu poštovních úřadů má ale zpoždění. Ruská pošta prodává pivo už pět let. Poprvé se objevilo na přepážkách v Kaliningradu. Tamní pošťáci se rozhodli, že pivo bude jejich odpověď na snižující se zájem o posílání dopisů.

"Výdaje na poskytování poštovních služeb výrazně převyšují příjmy za ně. Pošta ale není rozpočtová organizace a naše ztráty z poskytování univerzálních poštovních služeb musíme nahrazovat prostřednictvím maloobchodního prodeje zboží a finančních služeb," kulantně vysvětlil situaci tiskový odbor kaliningradské filiálky ruské pošty.

Doplňujeme sortiment, vezměte si čokoládu

Na jižním okraji Moskvy, mezi bílými panelovými krabicemi, stojí modrošedá budova pošty. O malý ostrůvek v obklíčení paneláků a asfaltky se dělí se samoobsluhou. Pošta vypadá nově. Není to ta typická pošta na moskevských sídlištích, která se krčí v suterénu paneláku. Před rokem prošla, po bezmála padesáti letech, kompletní rekonstrukcí. Z rozpadající se barabizny se stalo příjemné místo. A to v Rusku není málo.

Je krátce po poledni a dveře pod erbem bílého orla s pošťáckými trumpetami v pařátech se pravidelně hýbají do rytmu přicházejících a odcházejících zákazníků. Uvnitř je jen pár lidí. Mladík v čepici s bambulí sedí na lavičce a čeká, až se na obrazovce objeví jeho pořadové číslo. Muž středních let si nejdříve prohlíží stojany s přáníčky, a potom zamíří k přepážce poštovní banky.

"Ano, prodáváme tu různé zboží. Ale teď je náš obchod zavřený, protože se doplňuje sortiment," říká poštovní úřednice ve čtvrtém okénku. Když se zeptám na pivo, jen zavrtí hlavou a nabídne mi čokoládu. Ta leží, společně s knížkami a zbytečnými suvenýry, zákazníkovi na dohled. Nejen posíláním dopisů je živa ruská pošta.

A opravdu: přímo naproti vchodu je zatažená bílá roleta, nad níž je nápis 'Kiosek' a symbol knihy. Jestli místní pošťáci prodávají kromě intelektuálního čtiva i alkoholické zabijáky intelektu, není jasné. Každopádně sousednímu supermarketu sotva mohou konkurovat.

Pošťák na ledoborci

V ruském hlavním městě nemůže pošta soupeřit v prodeji zboží se všudypřítomnými supermarkety. Jen v nedalekém okolí zmiňované pošty jich je pět. Daleko za Moskvou, v oblastech, kde lišky doslova dávají dobrou noc, je pošta jediným spojením s okolním světem a prodej různého zboží, včetně piva, má smysl.

Ruská pošta má po celé zemi 42 tisíc poboček. Nejvzdálenější od civilizace se nachází na Hookerově ostrově, který je součástí souostroví Země Františka Josefa v Severním ledovém oceánu. Pošta se směrovacím číslem 163110 funguje od června do září. Pouze tři měsíce v roce je led okolo ostrova tak tenký, že jím může proplout ledoborec s pošťákem na palubě.

Zkušební prodej zboží na pobočkách ruské pošty začal v loni v létě. Jedná se o společný projekt poštovního rezortu a ruského obchodního řetězce Magnit. První kiosky se objevily kromě Moskvy v jižních a centrálních oblastech země. Jak ve městech, tak i v zastrčených obcích. Letos mají expandovat na Severní Kavkaz nebo na Ruskem anektovaný Krym. Uvádí se, že v nabídce poštovních prodejen je až 600 druhů zboží.

Podobný projekt funguje mezi ruským ministerstvem obrany a obchodní skupinou X5 Retail Group, provozující v Rusku tři diskontní řetězce. Před pěti lety společně založily síť Vojentorg-Pjaťorečka. Jejich obchody se převážně nacházejí v posádkových městech nebo na samotných základnách ruské armády. Mají zlepšit zásobování příslušníků ruských ozbrojených sil a jejich rodin. V prosinci 2018 byl ve městě Sertolovo, kde leží armádní výcvikové centrum, otevřen padesátý supermarket Vojentorg-Pjaťorečka.

Kromě tradičního zboží, jež se dá najít ve všech obchodech skupiny X5 Retail Group, nabízí rovněž výrobky zvláštní armádní značky Armija Rossii. Kromě banánů si tak zákazník může koupit třeba vojenské konzervy nebo tričko s ministrem obrany a prezidentem Putinem.

Zdroje:
Vlastní