Dnes je úterý 23. dubna 2024., Svátek má Vojtěch
Počasí dnes 9°C Občasný déšť

Ministr Kohout na kandidátce ČSSD? Žádná fikce

Ministr Kohout na kandidátce ČSSD? Žádná fikce
zdroj: tisková zpráva

Kromě ministra vnitra Martina Peciny se možná na kandidátce ČSSD objeví i současný ministr zahraničí Jan Kohout.

Ministr zahraničí v úřednické vláda Jana Fischera Jan Kohout zřejmě se svým působením ve vládě po parlamentních volbách neskončí. Uvažuje se o tom, že by Kohout pokračoval v nové vládě, a to také v úloze šéfa diplomacie. Kandidovat by mohl  - stejně jako současný ministr vnitra Martin Pecina - také za ČSSD.

„Kohout za rok řízení ministerstva získal řadu zkušeností, jichž by bylo škoda nevyužít. Zprvu se s ním sice moc nepočítalo, protože se obecně ví, že svoji budoucnost vidí v diplomacii, na nabídku kandidovat by však kývl. Jako rodák z Plzně by navíc mohl zviditelnit listinu ČSSD právě v tomto kraji," uvedl pro deník Právo nejmenovaný zdroj. V Plzni přitom zatím vede kandidátku ČSSD poslanec Václav Votava.

Fischerovi to nevadí

Sociální demokracie mluví již delší dobu o zařazení některých členů kabinetu Jana Fischera na své kandidátky. Případné změny musí přípravný výbor strany oznámit nejpozději 6. března, tedy deset dní před definitivním uzavřením kandidátek.

Spekulace o tom, že by se úředničtí ministři mohli objevit na kandidátkách jednotlivých stran, minulý týden umocnilo vyjádření Jana Fischera, který uvedl, že by proti jejich kandidatuře v zásadě nic neměl.

ČSSD zatím kandidaturu Peciny i Kohouta ani nevyloučila, ani přímo nepotvrdila. Naopak předseda ODS Mirek Topolánek oznámil, že ani jeden z týmu Jana Fischera nebude kandidovat pod hlavičkou občanských demokratů.

www.parlamentnilisty.cz