Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Seriálový Poirot byl povýšen do šlechtického stavu

Seriálový Poirot byl povýšen do šlechtického stavu
David Suchet ve své nejslavnější roli Hercula Poirota | zdroj: Profimedia

Britská královna Alžběta II. u příležitosti svých narozenin vyznamenala desítky zdravotníků za jejich nasazení v boji proti novému koronaviru a do šlechtického stavu povýšila například herce Davida Sucheta či porotkyni populární pekařské soutěže Mary Berryovou. Celkem je na seznamu vyznamenaných více než 1500 lidí.

Vyznamenání letos britská panovnice uděluje se zpožděním, protože tradičně to bývá v červnu, kdy kvůli lepšímu počasí své dubnové narozeniny pravidelně slaví. Tentokrát královský palác termín odložil zejména proto, aby se na seznam dostali lidé, kteří byli nasazení v boji s epidemií.

Lékaři, sestry, pečovatelé, dobrovolníci, ale třeba i pracovníci donáškových služeb či charitativních organizací nakonec tvoří více než desetinu vyznamenaných, celkem jich je 414. Titul člena Řádu britského impéria (MBE) dostane třeba majitel restaurace v Glasgowě David Maguire, který zdarma posílal jídlo zdravotníkům, nebo Jay Flynn, který za karantény bavil lidi zavřené doma svými on-line kvízy. Stejný titul má nově i fotbalista Manchesteru United Marcus Rashford, který vedl úspěšnou kampaň za to, aby vláda školákům z chudých rodin poskytla bezplatné stravování v jídelnách i během léta.

Titul rytíře získal 74letý představitel detektiva Hercula Poirota David Suchet či zpěvák Tommy Steele. Mary Berryová, porotkyně kuchařské soutěže The Great British Bake Off, která je obdobou soutěže Peče celé Česko, získala titul dáma, stejně jako herečka Maureen Lipmanová.

Zdroje: