Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Létající cirkus Donalda Trumpa

Létající cirkus Donalda Trumpa
Trump miluje ženy a americkou vlajku | zdroj: Profimedia

Chystaná vláda Donalda Trumpa může připomínat Monty Pythonův létající cirkus. Jeden z jejích možných členů vykládá, že egyptské pyramidy byly postaveny jako sýpky obilí, druhý tvrdí, že homosexuály lze "přeškolit" na heterosexuály.

Donald Trump zakáže větrné elektrárny. Víte proč? Protože mu by mu mohly rozcuchat jeho blonďatou přehazovačku.

Tak tohle je vtip. Jenže ne všechno, co souvisí se 45. americkým prezidentem je vtipem, byť to tak na první pohled vypadá.

Myslí to vážně?

Už jen kandidaturu sedmdesátiletého realitního magnáta pokládala ještě před rokem některá média za vtip. Anebo za showbiz. Huffington Post k Trumpově vstupu do voleb poznamenal "bůh nás ochraňuj" a přeřadil ho z rubriky politika do rubriky zábava. Poté, co Donald vylétl na čelo republikánských kandidátů, legrace skončila a zpravodajský portál ho v tichosti přeřadil do politiky.

Teď ale některým Američanům vrtá hlavou, zda to s nimi příští šéf země myslí vážně, zda nežertuje. Tyto pochybnosti navozuje výběr členů týmu, který má připravit převzetí moci od vlády Baracka Obamy. Z této skupiny se vyčlení příští americká vláda, prezidentův štáb a jeho poradci, kteří začnou úřadovat 20. ledna, kdy Donald složí slib a vystřídá Obamu v Bílém domě.

Příští viceprezident Mike Pence dává dohromady pozoruhodnou sestavu. Figurují v ní představitelé politicko-ekonomického establishmentu, především bývalý ředitel mocné banky JP Morgan Jamie Dimon a Steven Mnuchin, investor z dalšího bankovního gigantu Goldman Sachs. Jeden z nich se patrně stane ministrem financí.

Trump a Pence tím chtějí uklidnit Wall Street a trhy. Jenže voliči museli povytáhnout obočí. Donalda přece volili proto, aby rozsekl propojení politiky a byznysu – vlády, Wall Streetu a korporací. Jejich favorit v kampani hlásal: "Vysuším bažinu ve Washingtonu." (Česky bychom řekli "vyčistím chlív".)

Byla to jen vějička na voliče, nebo snad vtip?

Pyramidy na obilí

Jistě, v týmu příštího prezidenta jsou také "nově příchozí". Například Ben Carson, Trumpův soupeř z primárek. Má renomé vynikajícího chirurga. Je však také zanícený adventista a hlásá, že egyptské pyramidy nebyly postaveny jako hrobky faraonů, ale jako sýpky na obilí na návrh biblického patriarchy Josefa.

Carson je nejspíš kandidát na ministra zdravotnictví. Se svým výkladem dějin by však mohl zazářit i na ministerstvu školství.

Trumpovým klenotem ze staré republikánské gardy je Newt Gingrich, který předvedl pozoruhodný obrat. Na počátku republikánských primárek řekl o Donaldovi, že je "rozmazlený fracek". Později však ho však popsal jako "jedinečného vůdce".

Gingrich, který sdílí Trumpovu nenávist ke "starému režimu", se "zaskvěl", když označil Estonsko, člena NATO z Pobaltí, za "předměstí Petrohradu". Neformálně se tím pasoval na šéfa diplomacie. (Nahlíženo z Česka, by na tomto místě byl rozumnější alternativou jiný člen přípravného týmu – bývalý newyorský starosta Rudy Giuliani, který je zmiňován také jako příští ministr spravedlnosti).

Do Gingrichovy krevní skupiny spadá Michael Flynn, penzionovaný generál, který prohlásil, že pod Trumpovým vedením "bude Amerika hledat nové spojence". Nepochybně kandidát na ministra obrany.

Často zmiňovaným členem přípravného týmu je Steve Bannon, kterého Trump jmenoval hlavním poradcem. Také on pracoval pro banku Goldman Sachs, která podle Trumpa korumpovala Hillary Clintonovou. Bannon řídil zpravodajský portál Breitbart News, hlásnou troubu nacionalistického hnutí alt–right (alternativní pravice). Pozornost si vysloužil mimo jiné svým antisemitismem. Své dcery odmítl poslat do elitní dívčí školy, protože se do ní přihlásilo "příliš mnoho židovských dívek".

No a propírán je samotný Mike Pence, který přípravný tým vede. Příští viceprezident a bývalý guvernér Indiany rozdává rady na potkání. Kromě jiného poučuje, že homosexuály je možné převychovat na heterosexuály.

Phil Plant, komentátor portálu Slate k  Trumpovu a Penceovu výběru jízlivě píše: "Pokud by byl Trumpův tým sestaven z 300 milionů Američanů seřazených podle kompetentnosti a schopnosti nezničit všeho, čeho se dotknou, potom by si nový prezident vybral spodní část tohoto seznamu."

Plant předpovídá, že v příští vládě zasedne hned několik lidí, které spojuje konspirativní až paranoidní pohled na svět.

Čapí hnízda

Úžas vyvolává rovněž angažmá Trumpových dětí. Členy přípravného týmu jsou Trumpova dcera Ivanka, jeho synové Eric a Donald junior i zeť a manžel Ivanky Jared Kushner. Donald žádá, aby tato čtveřice dostala bezpečnostní prověrku a měla přístup k tajným informacím.

Nebude příští americká administrativa fungovat jako rodinná firma propojená s Trumpovým byznysem?

Trump chce dětem svěřit svou globální korporaci Trump Organization, která zahrnuje stovky společností. Spadají do ní především hotely, golfové rezorty, reality, vinice a licenční smlouvy na značku Trump.

Američtí prezidenti se vyhýbají podezření, že svou moc nevyužívají jen proto, aby sloužili veřejnosti, ale aby z ní také (anebo především) měli vlastní užitek. Proto vkládají svá aktiva do slepého trustu spravovaného manažerem, kterého neznají a se kterým nejsou v kontaktu. Tento manažer majetek spravuje podle vlastního uvážení.

Udělali to tak třeba oba Bushové (George Herbert Walker a jeho syn George Walker) nebo Ronald Reagan, jehož slogan Make America Great Again (Udělejme Ameriku zase velikou) si Trump vypůjčil pro svou kampaň

Donald Trump si však střet zájmů nepřipouští. Impérium se chystá svěřit svým dětem. "Nebudu jim (dětem) do toho mluvit, nebudu se s nimi bavit o politice, bude to jejich," ujistil v rozhovoru pro televizi Fox News.

Vida, po Středních Čechách se "Čapí hnízda" objeví v Americe. A dokonce tři najednou!

Zdroje:
Vlastní