Dnes je čtvrtek 18. dubna 2024., Svátek má Valérie
Počasí dnes 8°C Dešťové přeháňky

Aktualizováno: Po nedávných korupčních skandálech padají na Ukrajině první hlavy

Aktualizováno: Po nedávných korupčních skandálech padají na Ukrajině první hlavy
Kyrylo Tymošenko | zdroj: Profimedia

Tři vysoce postavení ukrajinští činitelé končí na svých pozicích. Rezignoval zástupce šéfa kanceláře ukrajinského prezidenta Kyrylo Tymošenko, náměstek ministra obrany Vjačeslav Šapovalov zodpovědný za zásobování vojáků potravinami a vybavením a odvolán je náměstek generálního prokurátora Oleksij SymonenkoCelkem dnes rezignovalo nebo bylo odvoláno kolem deseti ukrajinských vysoce postavených činitelů.

Prezident Volodymyr Zelenskyj v pondělí ohlásil blíže neurčené personální změny na různých úrovních státní správy. Hovořil o nich poté, co zemí otřásly nejzávažnější korupční skandály od zahájení ruské invaze loni v únoru. Poradce šéfa ukrajinské prezidentské kanceláře Mychajlo Podoljak personální změny označil za reakci Zelenského na „klíčový požadavek veřejnosti“, aby se spravedlnost vztahovala na všechny.

„Děkuji ukrajinskému prezidentovi Volodymyru Zelenskému za důvěru a příležitost konat dobré skutky,“ napsal Tymošenko na svém telegramovém účtu, kde dále děkoval dalším činitelům. Důvod svého odstoupení neuvedl, nicméně podle ukrajinských médií by mohl být součástí plánovaných personálních změn. Na stránkách prezidenta se mezitím objevil dekret o přijetí Tymošenkovy rezignace.

Třiatřicetiletý Tymošenko působil od roku 2019 jako zástupce šéfa prezidentské kanceláře, měl na starosti regiony a regionální politiku, píše Reuters. Se Zelenským spolupracoval také během jeho volební kampaně, kdy dohlížel na mediální a kreativní obsah. Od začátku ruské invaze loni v únoru se Tymošenko podle ukrajinských médií zapletl do několika skandálů souvisejících s osobním užíváním drahých automobilů. On sám všechna obvinění popíral. V úřadu by ho podle listu Ukrajinska pravda mohl nahradit dosavadní šéf Kyjevské oblasti Oleksij Kuleba.

Nedlouho po Tymošenkovi oznámil rezignaci náměstek ministra obrany Oleksije Reznikova. Šapovalov tak podle Reuters učinil s odvoláním na „mediální obvinění“ z korupce, která jsou podle něj i ministerstva neopodstatněná. V prohlášení na webu resortu obrany se uvádí, že jeho rezignace je „důstojným činem“, jenž pomůže udržet důvěru v ministerstvo. Podle ukrajinských médií resort obrany platil neodůvodněně vysoké částky za dodávky jídla pro ukrajinskou armádu. Ministr Reznikov uvedl, že se jednalo o technickou chybu, nikoliv korupci.

Následně média informovala také o odvolání náměstka ukrajinského generálního prokurátora. Úřad nesdělil důvod, podle prohlášení prokuratury Symonenko končí na vlastní žádost. Ukrajinska pravda píše, že náměstek jel na konci loňského roku na dovolenou do Španělska, a to podle ukrajinských médií navzdory výzvě prezidenta Zelenského, aby veřejní činitelé na dovolené do zahraničí za válečného stavu nejezdili. Podle serveru Ukrajinska pravda se navíc náměstek na dovolenou vypravil v autě jistého podnikatele ze Lvova.

Ukrajina se dlouhodobě potýká s problémem korupce, jejíž omezení je jednou z podmínek členství země v Evropské unii. Skandály by rovněž mohly podkopat ochotu západních spojenců poskytovat zemi napadené Ruskem vojenskou i finanční pomoc. Podle zatím posledního globálního Indexu vnímání korupce (CPI) se Ukrajina umístila na 122. příčce (ze 180). Z evropských zemí dopadlo hůř už jen Rusko na 136. místě.  

V neděli ukrajinská protikorupční policie oznámila, že zadržela náměstka ministra infrastruktury pro podezření z přijetí úplatku ve výši 400 000 dolarů (8,8 milionu korun) za umožnění dovozu generátorů elektrické energie v září loňského roku.

Ukrajinská média současně s touto kauzou zveřejnila, že ministerstvo obrany platilo neodůvodněně vysoké částky za dodávky jídla pro ukrajinskou armádu. 

„Již nyní existují personální rozhodnutí (...), která se týkají činitelů na různých úrovních ministerstvech a dalších ústředních vládních struktur, stejně jako v regionech a orgánech činných v trestním řízení,“ řekl Zelenskyj v pondělí večer ve svém pravidelném nočním videoposelství.

Uvedl také, že ukrajinská rada národní bezpečnosti a obrany v pondělí zakázala pracovníkům ve státní správě odjezd ze země vyjma služebních cest. Učinil tak ve zjevné reakci na informace ukrajinských médií, že náměstek generálního prokurátora Oleksij Symonenko odjel na dovolenou do Španělska autem ukrajinského podnikatele.

Celkem tak dnes rezignovalo nebo bylo odvoláno kolem deseti ukrajinských vysoce postavených činitelů, včetně dvou náměstků ministra pro regionální rozvoj a pěti šéfů oblastních správ. Současné změny jsou podle Reuters poměrně vzácným otřesem v jinak stabilním vedení Ukrajiny v dobách válečného stavu. Kromě červencové čistky v tajné službě se Zelenskyj většinou držel svého týmu.

Ministři zahraničí členských zemí EU v pondělí schválili v pořadí sedmou půlmiliardovou platbu z unijního mírového fondu na dodávky zbraní pro Ukrajinu. Unie přidá i 45 milionů eur na výcvik ukrajinských vojáků, který zahájila na konci loňského roku. Evropský blok již od počátku ruské agrese na Ukrajině uvolnil z Evropského mírového nástroje (EPF) 3,1 miliardy eur na nákupy zbraní a dalšího vojenského materiálu pro Kyjev a na zřízení výcvikové mise pro ukrajinské vojáky. V prosinci rozhodly unijní země, že do fondu přidají dvě miliardy eur, aby z něj mohly dále podporovat Ukrajinu, ale i další, zejména mimoevropské země.

profimedia-0751178305 Volodymyr Zelenskyj | zdroj: Profimedia

Ukrajina přijala sankce proti ruským prelátům, je mezi nimi bratr patriarchy

Ukrajinská rada národní bezpečnosti a obrany přijala sankce proti dvěma desítkám představitelů ruské pravoslavné církve, oznámil  Zelenskyj v pravidelném večerním vystoupení na sociálních sítích. „Zavedli jsme sankce proti 22 lidem, ruským občanům, kteří se maskovali jako duchovní, ale podporovali teror a genocidní politiku,“ řekl.

Na černé listině se ocitl také Michail Gunďajev, bratr moskevského patriarchy Kirilla, který stojí v čele ruské církve, poznamenal list Ukrajinska pravda. Gunďajev podle něj působí jako představitel ruské pravoslavné církve u mezinárodních organizací v Ženevě.

Na sankčním seznamu se podle deníku ocitlo 21 představitelů ruské pravoslavné církve a jeden duchovní z řad protestantů. Tajná služba SBU navrhla 16 osob, které doplnila dalšími šesti ukrajinská vláda.

Zdroje: