Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes 6°C Polojasno

Kvůli hotelové oslavě končí krajský policejní ředitel Husák (AKTUALIZOVÁNO)

Kvůli hotelové oslavě končí krajský policejní ředitel Husák (AKTUALIZOVÁNO)
Vladislav Husák | zdroj: Profimedia

Policejní prezident Jan Švejdar odvolá Vladislava Husáka k 1. únoru z postu libereckého krajského policejního ředitele. Důvodem je Husákova účast na sobotní narozeninové oslavě v teplickém hotelu. Kvůli ní už se vzdal poslaneckého mandátu předseda Národní sportovní agentury Milan Hnilička.

V prohlášení pro média Husák v úterý uvedl, že svou funkci nabídl sám. "A dohodl jsem se s ním (Švejdarem) na tom, že mě odvolá z funkce ředitele Krajského ředitelství policie Libereckého kraje. Zároveň jsme se také shodli na tom, že do doby ukončení kázeňského řízení budu zařazen na pozici bez příplatku za vedení. Tyto kroky jsem zvolil především proto, aby nebyla poškozena dobrá pověst policejního sboru a naše dlouhodobá úspěšná práce v našem kraji," uvedl Husák. Kdo ho ve funkci krajského ředitele nahradí, zatím není jasné.

Sobotní oslava podnikatele a bývalého vlivného politika ČSSD Petra Bendy znamenala porušení několika vládních nařízení proti šíření koronaviru. Švejdar již dříve uvedl, že účast libereckého policejního ředitele na oslavě považuje za neomluvitelnou. K vyvození osobní odpovědnosti Husáka vyzval také ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

Husák už dříve prohlásil, že v hotelu měl domluvené setkání s Milanem Hniličkou a Jiřím Šlégrem o sportovní unii. Neupřesnil, o jaké. "To, že se v místě koná ještě rodinné setkání pana Bendy, jsem zjistil až na místě. Po zmíněné schůzce jsem následoval oba další účastníky a panu Bendovi jsem velmi krátce formálně pogratuloval," uvedl Husák pro web PressPort Magazín. Nezdůvodnil, proč účastníky neupozornil, že oslavy nejsou za nynější situace legální a proč nepožádal o její rozpuštění.

Husák v hotelu přespal, což nepovažuje za porušení nařízení, odvolal se právě na to, že měl pracovní setkání. To, že zůstal v hotelu, zdůvodnil večerní hodinou, povětrnostními podmínkami a únavou.

Hejtman kraje Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj) od Husáka očekával jen veřejnou omluvu, nevyzýval k odstoupení. "Pokládám ho za policejního ředitele s mimořádnými zkušenostmi a organizačními schopnostmi. O to víc mě jeho chyba mrzí a očekávám jeho veřejnou omluvu za toto selhání. Nehodlám se ale připojovat k mediálně vděčným výzvám k odstoupení. Důsledky ze svého pochybení může vyvodit pouze pan ředitel nebo policejní prezident jako jeho nadřízený v kázeňském řízení," uvedl Půta v písemném prohlášení.

Bendovy narozeninové oslavy se účastnili také předseda Národní sportovní agentury (NSA) Milan Hnilička (za ANO), místopředseda Rady České televize Jiří Šlégr nebo expremiér Jiří Paroubek. Hnilička po kritice rezignoval na poslanecký mandát. Zda skončí i v čele Národní sportovní agentury, by podle KSČM měla rozhodnout vláda. Šéf vládní ČSSD Jan Hamáček řekl, že jde o odpovědnost premiéra a ANO.

Milan Hnilička složil kvůli porušení protiepidemických opatření poslanecký mandát. Učinil tak v úterý prohlášením přímo na sněmovním plénu. V dolní komoře jej nahradí bývalý místostarosta Rakovníka Miroslav Samaš.

Hniličkův odchod z čela NSA premiér Andrej Babiš (ANO) požadovat nebude. Domnívá se, že Hniličkovo odvolání z funkce by osm měsíců před volbami nebylo správné. Babiš také vyzdvihl Hniličkovy zásluhy o vznik sportovní agentury. Také předseda České unie sportu (ČUS) a zároveň šéf České basketbalové federace Miroslav Jansta se obává nestability, kterou by mohl přinést konec Hniličky ve funkci předsedy NSA. Hniličkovo setrvání v čele Národní sportovní agentury podpořila rovněž většina poslanců v podvýboru pro sport.

Sobotní oslavu prověřuje policie. Pokud zjistí porušení nařízení, předá věc k dořešení správním orgánům. V Česku nyní musejí být zavřené vnitřní prostory restaurací, na veřejných místech jsou povinné roušky a rozestupy, na vnitřních i venkovních akcích se mohou setkat maximálně dva lidé, od 21:00 platí až na výjimky zákaz nočního vycházení. Zavřená musejí být také ubytovací zařízení, výjimka platí pro pracovní cesty.

Zdroje: