Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

Komentář: Kupředu levá! Komunisté pochodují do skanzenu

Komentář: Kupředu levá! Komunisté pochodují do skanzenu
Jednou éra 'reálného socialismu' skončí kdesi ve skanzenu | zdroj: Profimedia

Komunisté napáchali v této zemi nesčíslněkrát větší škody než všichni tuneláři, kůrovci a hraboši dohromady. Třicet let po sametu se konečně začíná rýsovat naděje, že vypadnou ze sněmovny.

Poprvé od listopadu 1989 jsou komunisté pod pětiprocentní hranicí potřebnou pro vstup do sněmovny. Aspoň podle sondy agentury Kantar CZ pro ČT24.

Jistě, jedna vlaštovka jaro nedělá. Jenže ústup komunistů z Čech a Moravy naznačují také jiné průzkumy, což dává naději, že komunistické odcházení konečně vstupuje do rozhodující fáze a po odchodu ze senátu zmizí třešničkáři také ze sněmovny.

Tady jsou dva hlavní důvody, proč by z toho našinec měl mít radost:

1. Komunisté byli škůdci

Partaj je nástupkyní KSČ (Komunistické strany Československa), podle litery zákona zločinecké organizace, která napáchala hospodářské škody v řádu bilionů korun, zemi přivedla na buben a způsobila nevyčíslitelná lidská utrpení.

Komunisté od převzetí moci až do doby, než se jejich režim zhroutil, nepřipustili žádné svobodné volby. Čtyři desítky let určovali, kdo bude ve volbách kandidovat a kdo v nich vyhraje.

Moc si pojistili tím, že si do ústavy dali patent na pravdu – vedoucí úlohu komunistické strany. Uzákonili státní ideologii – marxismus-leninismus – a pro jistotu si pořídili vlastní policii (StB) i vlastní armádu (Lidové milice).

Komunisté rozhodovali o všem, i o tom, kdo bude studovat a kdo topit v kotelně, kdo bude dřepět doma a kdo vycestuje do západní ciziny (kdo dostane devizový příslib).

Bilance jejich vlády je patrná z pamětní desky u pomníku obětem komunismu v Praze na úpatí Petřína. Strohý výčet: "Oběti komunismu, roky 1948 až 1989: 205 486 lidí odsouzeno, 248 popraveno, 4500 jich zemřelo ve věznicích, 327 zahynulo na hranicích, 170 938 emigrovalo."

profimedia-0275075951rudá marta Marta Semelová alias Rudá Marta. Vyznavačka komunistických pořádků obhájkyně justičních vražd tentokrát v černém | zdroj: Profimedia

Ekonomické škody, které způsobil v poválečných letech komunistický režim, se pokusil vyčíslit ekonom Pavel Kohout. V analýze Náš účet za komunismus dospěl k závěru, že kdyby ekonomický vývoj nebyl přerušen znárodněním, likvidací finančního systému a komunistickým převratem, byli bychom pořád na úrovni nejvyspělejších západních států. Komunisté podle jeho kalkulace připravili zemi o biliony korun

Jednoduše se to dá shrnout tak, že komunisté byli největšími společenskými a ekonomickými škůdci v našich poválečných dějinách. Většími než všichni tuneláři, kůrovci nebo hraboši.

2. Komunisté se nezměnili

Ve zmíněním článku o ekonomických důsledcích komunistické vlády Pavel Kohout upozorňuje: "Organizace, která způsobí škody za tisíce miliard, je považována za legitimní politickou sílu a je dotována státem. Její zástupci nesedí za mřížemi, nýbrž ve sněmovně. Účet za škody způsobené svými předchůdci odmítají převzít."

V minulosti – ještě za sametu a krátce po něm – se komunisté aspoň káli. Delegáti mimořádného sjezdu KSČ v devětaosmdesátém před Vánoci schválili prohlášení, v němž se píše: "Omlouváme se všem, kteří byli postiženi neoprávněnými represemi... Rovněž cítíme povinnost vyjádřit politování nad tím, jak bývalé stranické vedení v uplynulých letech hrubě a nezákonně nerespektovalo právo na vyjádření názorů nezávislých občanských iniciativ… Omlouváme se za veškerá příkoří."

Dnes po takové pokoře není stopy – snad s výjimkou komunistického poslance Jiřího Dolejše a několika dalších "odpadlíků".

Marta Semelová aka Rudá Marta, prominentní komunistka, se rok co rok schází se svými soudruhy u hrobu Klementa Gottwalda, kde si připomínají a slaví Vítězný únor. "Únor 1948 a následující období čtyřiceti let nebylo zločinným režimem, ten nastal až po roce 1989," prohlašuje.

O procesu s Miladou Horákovou Rudá Marta tvrdí, že nebyl zinscenovaný. A druhý muž strany, první místopředseda KSČM Petr Šimůnek, takovému názoru přitakává.

Předseda KSČM Vojtěch Filip, udavač evidovaný ve svazích StB jako agent Falmer, se zase nedávno dal slyšet, že Státní bezpečnost nepokládá za zločineckou organizaci, ale za službu státu. (Že by solidarita s Andrejem Babišem, vedeným u StB jako spolupracovník pod krycím jménem Bureš?)

Pro usnesení sněmovny, které vyhlašuje vpád vojsk Varšavské smlouvy vedených sovětskými jednotkami za invazi a pobyt sovětské armády v Česku za okupaci, zvedli ruku jen tři z patnácti komunistických poslanců. K výročí invaze vydali komunisté vlastní prohlášení, kde slova jako invaze a okupace nenajdete, stejně jako ve slovníku většiny komunistů.

Sověti prostě vstoupili, jinými slovy - přišli na návštěvu a pobyli u přátel dvacet let.

zdroj: YouTube

Jsou snad dnes komunisté jiní, polepšení? Ani náhodou.

Strana vyměnila údernické nástroje srp a kladivo za poetické třešně se zelenými lístky, cíl však zůstává stejný – rehabilitovat marxismus a svrhnout kapitalismus. Ke svým kořenům se vracejí komunisté i v programu z roku 2017. Mimo jiné v něm kromě "boje za světový mír" vyhlašují "obnovu vlastnictví státu" – pochopitelně mají na mysli znárodnění.

Ještě, že na to s patnácti soudruhy a soudružkami ve sněmovně nemohou pomýšlet...

A na konec:

Pochod komunistů ze sněmovny do skanzenu je předlouhý, přepomalý – jeví se však jako setrvalý. Ještě v roce 2002 měli komunisté v dolní komoře 42 zástupců, dnes pouhých 15.

Dinosaury české politiky voliči opouštějí. Vymírají, anebo utíkají k jiným spasitelům, k Babišovi, k Okamurovi a dalším.

To, že komunistům zvoní hrana, si uvědomuje i stalinista Josef Skála, kdysi důvěrník StB s krycím jménem Josif, který se v životopise chlubil tím, že v osmašedesátém vítal v Ruzyni sovětské okupanty. "Bohužel jde o trend a těžko lze tuto velmi alarmující cifru považovat jen za epizodu," podotkl k nejnovějšímu průzkumu.

Pokud zaměníme "bohužel" za "bohudík", dá se tentokrát se soudruhem Skálou souhlasit.

Je jen s podivem, že jsme komunisty, kteří nepřipustili svobodné volby, nedokázali ve svobodných volbách poslat do skanzenu už dřív.

profimedia-0354912374 (1)skála Josef Skála, jeden z komunistických staromilců, který v osmašedesátém vítal na ruzyňském letišti okupanty | zdroj: Profimedia

Zdroje:
Vlastní