Dnes je středa 24. dubna 2024., Svátek má Jiří
Počasí dnes 6°C Slabý déšť

Klaus prý na kongres ODS přijede, plánuje vystoupení

Klaus prý na kongres ODS přijede, plánuje vystoupení
zdroj: Mediafax

Prezident Václav Klaus se údajně rozhodl přijmout pozvání na kongres ODS. Měl by se tak definitivně usmířit se stranou, kterou v roce 1991 založil, ale v době, kdy ji vedl Mirek Topolánek, se s ní postupně rozešel.

Informaci přinesl server iHned.cz.

Víkendový kongres ODS se koná v pražském hotelu Clarion a strana si na něm zvolí nové vedení. Jediným kandidátem na předsedu je Petr Nečas, který má s Klausem lepší vztahy než jeho předchůdce. Klaus už před volbami řekl, že zvažuje opětovnou podporu straně a že si dokáže představit, že bude ODS opět volit.

Klaus se vzdal funkce čestného předsedy a ze strany odešel na kongresu v roce 2008, kde přes propad ve volbách triumfovali Topolánkovi lidé. ODS se ideově vyprázdnila a změnila se ve skupinu podnikatelských zájmů, řekl tehdy Klaus.

"Pan prezident přijede v sobotu dopoledne a vystoupí s projevem. Detaily by se měly řešit ještě v pátek na poradě," řekl deníku Hospodářské noviny zdroj z okolí prezidenta. Na kongres se naopak nedostaví bývalý předseda Mirek Topolánek. Pošle prý jen kritickou zprávu. Toho se dotklo, že dostal pozvánku jen e-mailem.

"Je to běžná zpráva předsedy, kterou musí na kongresu předložit. Bude to analýza celého toho období od posledního kongresu až do voleb. A bude kritická. Ne útočná, ale kritická. Jiná ani být nemůže vzhledem k tomu, jak dopadly volby pro ODS," řekl však deníku zdroj z Topolánkova okolí.

ODS ve volbách utrpěla historický debakl a dosáhla na pouhých dvacet procent hlasů. Přesto má ale nejblíž k sestavení nové vlády - zejména kvůli úspěchu pravicové TOP 09 a Věcí veřejných. Spokojenost s výsledky voleb ovšem v zákulisí příliš nepanuje. Na kongresu by se mělo stranické vedení výrazně obměnit.