Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Kam se hrabe africké safari! My máme Brno!

Kam se hrabe africké safari! My máme Brno!
Vietnamské prase (ilustrační snímek) | zdroj: Profimedia

Pokud máte rádi divokou přírodu a zvířata, ale výlet na africké safari je pro vás příliš nákladný, existuje jedno velmi jednoduché a výrazně levnější řešení - zajeďte si do Brna.

O moravské metropoli se ne nadarmo říká, že je to místo, kde je možné opravdu všechno, a tak tu není nouze ani o adrenalinové zážitky s volně pobíhajícími zvířátky, která zrovna někomu utekla.

O víkendu jsme třeba mohli sledovat napínavý hon brněnské městské policie a dalších lidí na čtveřici vietnamských prasátek, jimž se v městském parku Lužánky povedlo utéct z výběhu organizace Veřejná zeleň města Brna.

Prasátka z ohrady vyklouzla krátce po poledni. Strážníky, hasiče, veterináře a další pak proháněla až do večera a posledního uprchlého čuníka se povedlo vrátit do ohrady až po osmé hodině. Jedno z vietnamských prasátek bylo dokonce tak akční, že na něj veterinář musel použít narkotizační střelu.

Navíc z tohoto slavného honu vznikla i videa, takže se odvážným rebelstvím vietnamských prasátek proti brněnskému zákonu a pořádku můžou pokochat všichni, a ne jen víkendoví návštěvníci Lužánek. Na videu zveřejněném Českou televizí můžeme například vidět, jak jedno z prasátek úspěšně prokličkuje mezi trojicí lovců, kteří se v marné snaze čuníka chytit slušně rozplácnou na zemi.

Brněnský evergreen

V Brně se rozhodně nejedná o nějak zvlášť neobvyklou událost. Střety místní městské policie se zvířaty se prakticky staly nedílnou součástí mediálního obrazu druhého největšího města republiky.

Ostatně samotná Městská policie Brno, která je na internetu proslulá svým opravdu povedeným a humorným marketingem, využila loni téma lovení zvířat ve svém náborovém videu. V klipu, který je stylizován do grafiky starých arkádových her, tak v jedné scéně policistka označená jako "Brnocop" zachraňuje v ulicích města prchající občany před divokou kozou, s níž se utkává ve stylu bojových videoher, jako je Mortal Kombat.

Titulky o tom, jak brněnští strážníci naháněli nějaké to uprchlé zvířátko, můžeme vidět opravdu často. Jednou to jsou články o tom, jak chytali koně, kvůli nimž kolabovala doprava. Jindy se můžeme zasmát tomu, jak pronásledovali uprchlého kozla na sídlišti mezi paneláky. A jindy zase krotili stáda ovcí a koz, které se vesele pásly přímo na zastávce MHD a zabydlely se pod blízkým mostem.

Vůně exotiky

Někdy se pak jedná o pořádně vypečené příběhy, které zahrnují i výrazně exotičtější zvířata, a dělají tak z Brna skutečnou divočinu. Za připomenutí určitě stojí září 2013, kdy se strážníci museli potýkat se zatoulaným klokanem Skippym, který utekl z farmy v Horních Heršpicích. Klokan se tehdy ukryl v lesíku v městské části Tuřany, kde ho objevili místní myslivci. Následně Skippyho přijeli po okolí nahánět policisté a specialisté ze zoo. Nakonec se klokana povedlo zahnat do slepé uličky a odchytit.

V listopadu 2014 zase obyvatele Brna vyděsil uprchlý "bizon", z něhož se následně vyklubala huňatá horská kráva ze Skotska. Každopádně kravička, která uprchla z farmy v Ivanovicích a po Brně zmateně pobíhala dva dny, policisty řádně prohnala, jak můžeme vidět ve videu z jejího chytání. Policisté ji pěšky i autem naháněli kolem rušných silnic, až se jim nakonec povedlo zvíře obklíčit a lapit v zahrádkářské kolonii v Medlánkách.

Před dvěma lety pak museli brněnští strážníci řešit obskurní situaci s velbloudem. Ten si nepozorovaně odkráčel ze svatební hostiny v blízkém hotelu, a následně se procházel po vozovce v městské části Kníničky. Na rozdíl od výše zmiňovaných případů se ale velbloud ukázal jako kliďas, jemuž se s nikým nechce závodit. Ještě před příjezdem policie jej odvedl náhodný kolemjdoucí ze silnice a přivázal ho k železné trubce na louce, kde si zvíře hovělo v trávě až do příjezdu mužů zákona. Tam si ho následně vyzvedla i majitelka a vrátila se s ním na svatbu.

velbloud Příslušník policie s uprchlým velbloudem | zdroj: Městská policie Brno

Zvláště úsměvným případem byl pekelný kamerunský kozel, který policistům a dalším lovcům unikal dva týdny. Černý rohatý démon se celé dny neohroženě proháněl po jihu Brna, kde skákal i přes vysoké ploty i zaparkovaná auta nebo neohroženě kličkoval v provozu po silnicích. Jeho dopadení pak vypadá jako z nějaké pohádky.

Uprchlý kamerunský rohatec si totiž vypěstoval zvláštní zvyk. Pravidelně se zastavoval u jednoho konkrétního rodinného domu, který měl v prosklených dveřích umístěnou zrcadlovou fólii. Kozel si tak zvykl chodit na toto místo prohlížet si svůj odraz, což se mu stalo osudným: U domu si na něj počíhali policisté s uspávací střelou.

Další exotičtější zvíře pak přibylo třeba i minulý měsíc. Ke konci července jedné brněnské rodině vlezla přes noc do domu metrová krajta královská, tedy velký nejedovatý had škrtič. Rodina tak ve dvě ráno přeběhla k sousedům a zavolala policii, která se o hada postarala.

Ne vždy ale Městská policie Brno zvířata odchytává - některým naopak pomáhá přežívat ve volné přírodě. Moc roztomilým příkladem je případ z května 2017, kdy strážníci pomohli kachní mamince. Policisté byli upozorněni, že ve čtvrti Královo Pole se kachna s šesti malými káčaty motá po frekventované silnici. Ptačí rodinka mířila do blízkého mokřadu, a policisté ji tak pro jistotu osobně doprovodili a dočasně kvůli ní pozastavili provoz.

V Brně je prostě opravdu možné vše. I co se zvířátek týče.

Zdroje:
Vlastní, Městská policie Brno