Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Oblačno

Aktualizováno: Jourová bude místopředsedkyní eurokomise, má dohlížet na unijní hodnoty

Aktualizováno: Jourová bude místopředsedkyní eurokomise, má dohlížet na unijní hodnoty
Věra Jourová bude místopředsedkyní Evropské komise | zdroj: Profimedia

Česká nominantka Věra Jourová získala post místopředsedkyně Evropské komise (EK). V týmu Ursuly von der Leyenové bude mít na starost dodržování hodnot Evropské unie a transparentnost. Budoucí šéfka EK to v úterý oznámila v Bruselu. 

Evropská komise bude mít osm místopředsedů, mezi nimi je i Maroš Šefčovič ze Slovenska, který se má starat o vztahy mezi unijními institucemi. 

Nejdůležitější posty výkonných místopředsedů získali Nizozemec Frans Timmermans, Dánka Margrethe Vestageová a Lotyš Valdis Dombrovskis. 

V komisi bude 14 mužů a 13 žen, což je o čtyři více než v dosavadní komisi Jeana-Clauda Junckera. Osm komisařů, včetně Jourové a Šefčoviče, působí už v komisi současné. 

Von der Leyenová zdůrazňuje, že při sestavení komise jí šlo nejen o vyvážený počet mužů a žen, ale i o regionální rovnováhu. Politici z postkomunistických zemí získali čtyři místopředsednická křesla - vedle Jourové, Dombrovskise a Šefčoviče to je i Chorvatka Dubravka Šuicaová. Sedmým místopředsedou bude Španěl Josep Borrell, který bude novým šéfem unijní diplomacie, osmým Řek Margaritis Schinas, který se má starat o ochranu evropského způsobu života.

Jourová měla dosud jako eurokomisařka na starost spravedlnost, rovná práva mužů a žen a ochranu spotřebitele. Před dnešním oznámením von der Leyenové se objevily informace, že by Jourová mohla dohlížet na dodržování zásad demokracie a právního státu. Tuto pozici však nakonec obsadil Belgičan Didier Reynders.

Premiér obelhal veřejnost, míní Fiala

Premiér Andrej Babiš (ANO) bere jmenování Jourové jako ocenění pro ni i pro Česko. Šéf opoziční ODS Petr Fiala je však kritický. Uvedl, že nové portfolio Jourové v eurokomisi nemá žádný reálný vliv. Fiala míní, že Babiš obelhal veřejnost, když tvrdil, že se jednání vyvíjejí dobře. Podle Fialy Jourová dostala za úkol dohlédnout na země "neposlušné" visegrádské čtyřky. Uvedl, že Česko při obsazování orgánů EU nedosáhlo žádného vítězství.

Šéf Starostů a nezávislých Vít Rakušan reagoval takto: 

Předseda komunistů Vojtěch Filip označil rozhodnutí jako krok proti zájmům země. Míní, že přinese tlak na Česko, aby se rozkmotřilo s dalšími státy visegrádské čtyřky.

Jako nepříliš šťastné vidí portfolio Jourové i předseda Pirátů Ivan Bartoš. A to vzhledem k tomu, že Jourová pochází z hnutí ANO Andreje Babiše, který čelí otázkám ohledně střetu zájmů. Míní, že rozhodnutí lze z pohledu Česka a portfolia hodnotit jako selhání ve vyjednávání. Zároveň však uvedl, že Babiš z toho může profitovat. 

Vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) uvedl, že portfolio není silně ekonomické, ale je klíčové pro zachování společných hodnot EU. Pozici vnímá jako ocenění dosavadní práce Jourové v EU. 

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) Jourové pogratuloval. 

Podle šéfa TOP 09 Jiřího Pospíšila je rozhodnutí sice oceněním Jourové za její dosavadní práci, ovšem nepřináší výraznější pravomoci a silnější politickou pozici. Situaci označil za debakl Babiše, který sliboval silné ekonomické portfolio. A silné ekonomické porftolio očekával i šéf lidovců Marek Výborný. 

Předseda SPD Tomio Okamura Jourovou zkritizoval za to, že se jí nepodařilo vyřešit problém dvojí kvality potravin v různých unijních zemích. Ve sněmovně v úterý uvedl, že v "normálním" zaměstnání by byla odvolána.

Zdroje: