Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 2°C Slabý déšť

Aktualizováno: Nový ministr Kulhánek by mohl být jmenován ve středu

Aktualizováno: Nový ministr Kulhánek by mohl být jmenován ve středu
Kulhánek patří k dlouholetým spolupracovníkům špiček sociální demokracie | zdroj: Profimedia

Prezident Miloš Zeman jmenuje ve středu odpoledne na Pražském hradě kandidáta sociální demokracie Jakuba Kulhánka ministrem zahraničí.

(AKTUALIZOVÁNO) Na twitteru o jmenování nového ministra po dnešní schůzce Zemana s Kulhánkem informoval mluvčí Hradu Jiří Ovčáček. Po pondělním odvolání Tomáše Petříčka vede diplomacii dočasně předseda ČSSD a ministr vnitra Jan Hamáček.

„Prezident republiky Miloš Zeman ve středu dne 21. dubna ve 14 hodin na Pražském hradě jmenuje Jakuba Kulhánka ministrem zahraničních věcí,“ uvedl Ovčáček. Nynější náměstek ministra vnitra Kulhánek dnes absolvoval schůzku se Zemanem i premiérem Andrejem Babišem. Babiš poté Blesku řekl, že jde o dobrého kandidáta.

(12:15, původní zpráva) Jmenování Jakuba Kulhánka ministrem zahraničních věcí by mělo být pravděpodobně ve středu, řekl dnes Blesku premiér Andrej Babiš. Dohodl to na schůzce s prezidentovým kancléřem Vratislavem Mynářem. Kulhánkovi dnes ráno na schůzce Babiš řekl, aby vůbec neřešil vakcíny proti covidu-19.

Tématem schůzky s Mynářem byl podle Babiše právě průběh výměny na ministerstvu zahraničních věcí. „Byl jsem informován, že by to (jmenování) mělo být ve středu,“ řekl premiér. Vicepremiér Jan Hamáček, který je nyní pověřen vedením ministerstva zahraničí, zřejmě návrh na obsazení ministerstva Kulhánkem podá podle premiéra dnes nebo v pátek.

Babiš dnes zopakoval, že Kulhánek je pro něj dobrý kandidát. „Máme historicky dobrou spolupráci,“ uvedl. Odpoledne Kulhánka na zámku v Lánech přijme prezident Miloš Zeman.

Ve funkci ministra má Kulhánek nahradit Tomáše Petříčka, kterého se Hamáček rozhodl odvolat poté, co nad ním minulý týden zvítězil ve volbě stranického předsedy. Prezident Miloš Zeman odvolal Petříčka v pondělí, od té doby vede ministerstvo dočasně Hamáček.

Spolupráce s Petříčkem podle Babiše nedrhla. Tím, že kandidoval na předsedu ČSSD, ale dělal logicky různá prohlášení. „Montoval se do vakcín, to vůbec nebyl jeho byznys,“ uvedl Babiš. Kulhánkovi dnes říkal, aby vakcíny vůbec neřešil, protože ty jsou v kompetenci ministerstva zdravotnictví.

Podle Babiše není kritika Petříčka na místě. Ministerstvo zahraničí funguje.

Petříček odmítal očkování necertifikovanými ruskými či čínskými vakcínami. Hamáček ve středu oznámil, že v pondělí poletí do Moskvy. Cestu už dříve avizoval v souvislosti s diskusí o pořízení vakcíny Sputnik V. Chce, aby země byla připravena rychle reagovat po jejím schválení Evropskou agenturou pro léčivé přípravky (EMA).

Kulhánek patří k dlouholetým spolupracovníkům špiček sociální demokracie, radil bývalému premiérovi Bohuslavu Sobotkovi a nyní patří k nejbližším spolupracovníkům Hamáčka. Od poloviny července 2018 pracuje jako Hamáčkův náměstek na ministerstvu vnitra, dříve byl jeho parlamentním poradcem, když Hamáček předsedal Sněmovně. Jako náměstek pracoval také na ministerstvech obrany a zahraničí.

Působil i v čínské společnosti CEFC Europe. Kvůli tomu a kvůli nezkušenosti jeho nominaci kritizuje opozice. Podle Babiše by to ale neměl být problém, Kulhánek má nejvyšší bezpečnostní prověrku.

„Bude hrát roli ministra, který je loajální k ministrovi vnitra a bude jen jeho prodlouženou rukou na zahraničí. Nic nezkazí, ani nepřekvapí,“ uvedl politolog Lukáš Jelínek.

Zdroje: