Dnes je čtvrtek 18. dubna 2024., Svátek má Valérie
Počasí dnes 2°C Dešťové přeháňky

Aktualizováno: Máme více obohaceného uranu, než povoluje dohoda, hlásí Írán

Aktualizováno: Máme více obohaceného uranu, než povoluje dohoda, hlásí Írán
Íránský prezident Hassan Rúhání (vpravo) | zdroj: Profimedia

Írán překročil limit zásob nízko obohaceného uranu, který stanovila mezinárodní dohoda o jaderném programu z roku 2015. V pondělí to nejdříve uvedla íránská agentura Fars s odvoláním na nejmenované íránské představitele. Později to podle íránské státní agentury ISNA potvrdili i ministr zahraničí Mohammad Džavád Zaríf a také Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE).

Překročení limitu je první porušení dohody ze strany Íránu. Podle šéfa diplomacie však není nezvratné. 

Dle zmíněné dohody smí Írán disponovat 300 kilogramy uranu obohaceného na 3,67 procenta. Íránské zdroje v posledních dnech upozorňovaly, že se země k limitu blíží, agentuře Fars pak prý jeho překročení potvrdili inspektoři MAAE. Ti během pondělí tento stav potvrdili i oficiálně. 

Írán v květnu oznámil, že některé body dohody přestane plnit. Dal dalším signatářům - Francii, Velké Británii, Německu, Rusku a Číně - dvouměsíční lhůtu, aby íránskou ekonomiku ochránili před dopadem obnovených amerických protiíránských sankcí. Teherán však sdělil, že zmíněné země tak dosud neučinily. 

Írán se chystá porušit i další, blíže nespecifikované závazky, a to od 7. července, kdy vyprší 60 dní, během nichž měli signatáři Íránu pomoci.

Mohlo by jít o porušení limitu obohacení uranu. Podle červnového vyjádření mluvčího íránské organizace pro atomovou energii Behrúze Kamálvandího Írán potřebuje uran obohacený na pět procent pro jadernou elektrárnu v Búšehru a na 20 procent pro výzkumný reaktor. 

Spojené státy od jaderné dohody odstoupily v roce 2018. Írán přestává plnit závazky dohody v době krize americko-íránských vztahů. Tu posílily například útoky na tankery nedaleko Hormuzského průlivu či sestřelení amerického dronu, ke kterému se přihlásil Írán. 

 

Zdroje: