Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 15°C Občasný déšť

Komentář: Horečka Babišovy moci: Oni kradnú, já čerpám

Komentář: Horečka Babišovy moci: Oni kradnú, já čerpám
Andrej Babiš | zdroj: Profimedia

Babiš může být stíhán za dotační fígl v Čapím hnízdě. To však neznamená, že po volbách sněmovna neklepne policii přes prsty a stíhání nezastaví.

"Nad Tatrou sa blýska, hromy divo bijú," zpívá se ve slovenské hymně. Teď se však blýskalo a hřmělo v české sněmovně. A blýskat se i hřmít ještě bude, protože za sebou máme jen první část dvoudílného politického thrilleru "Vydejte Babiše". Uzavřel se tím, že sněmovna svolila s trestním stíháním favorita říjnových voleb. Jenže spor je teprve v půli. O imunitě a stíhání Andreje Babiše ještě rozhodnuto není.

Oni kradnú, já čerpám

Poslanci ve středu na kauze "makali" sedm hodin. A nebyl to jen prožvaněný čas. Ten, kdo debatu sledoval,dozvěděl se leccos zajímavého a poučného, zejména o vztazích v koalici.

Samotný Babiš z celé debaty i výsledku těžkou hlavu mít nemusí. Za prvé má štěstí, že jeho případ zkoumá justice "zkorumpované" země a nikoli justice komunistického státu, jemuž sloužil s legitimací státostrany pod krycím jménem Bureš. Za druhé vyniká rychlým přechodem z obrany do útoku. Proto dokázal debatu obrátit ve volební agitku.

Byl to tradiční Babišův výstup. Skládal se ze tří částí.

Nejdřív údiv poctivého byznysmena  a hláška: "Co všechny ty kontroly, které byly na Farmě Čapí hnízdo v minulosti? Nenašly přece žádnou závažnější chybu." (Žádná z kontrol ale nezkoumala vlastnickou strukturu firmy, která je jádrem nynějšího vyšetřování.)

Potom majitel ANO přešel na téma "všici kradnú" (jen já čerpám – dotace). V této části seslal blesky na všechny strany – mimo staré gardy komunistů a těch, které do sněmovny dostal Tomio Okamura. Pravil, že "v zemi, kde se prošustrovaly a rozkradly tisíce miliard, se bavíme o 50 milionech". (Jinými slovy, dotace na Čapí hnízdo byla v pořádku, a kdyby ne, tak to je jen titěrná lumpárna, tedy lumpárnička. Pouhých padesát mega!).

Obhajobu Babiš prokládal hláškami o obětním beránku v rukou pohanské lúzy. "Co se děje dnes, ta odpudivá mediální štvanice na moji rodinu, ženu a děti…," postěžoval si a vše ukončil výzvou, aby ho poslanci vydali.

Poslanci Babiše i jeho pravou ruku Jaroslava Faltýnka policii vskutku předali. Jenže na pouhé dva měsíce. Po volbách do sněmovny (20. a 21. října) získá Babiš (Faltýnek jakbysmet) novou imunitu a policie bude žádat o vydání podruhé.  Tyjátr se bude opakovat ve stejných kulisách s jiným (pozměněným) obsazením sněmovny.

Ale pozor! Nikde není psáno, že verdikt bude stejný.

Ztráty, ale žádné nálezy

Do voleb je ještě daleko (šest týdnů), průzkumy však ukazují, že ANO, potažmo Babiš, vyhraje se ziskem téměř třetiny hlasů. Obvinění z dotačního podvodu na tom nemusí nic změnit. Pokud by velkouzenář ztloukl manželku, anebo v opilosti přejel chodce, byla by to pro jeho politickou kariéru katastrofa. Jenže účelová změna vlastnických vztahů ve Farmě Čapí hnízdo? Může snad tohle abstraktní téma na Babišovy voliče zapůsobit?

Možná by mohlo, pokud by policie nemusela skládat obvinění z nepřímých důkazů, z posloupnosti kroků Babiše a jeho lidí. Kdyby se zachovaly zápisy z valných hromad se seznamem účastníků, mohlo být hned jasné, zda se Babišovy děti na řízení farmy vůbec někdy podílely. Tyto dokumenty mohly potvrdit, že převod farmy byl pouze formálním krokem, který měl umést cestu k dotacím.

Tyto klíčové dokumenty se však ztratily (v Agrofertu), obdobně jako klíčová část svazků, které komunistická Státní bezpečnost vedla na Babiše. A můžete si být jisti, že se nenaleznou. Zajímavá souhra náhod, co myslíte?

Ten, kdo za pravdu hoří

Druhé hlasování o vydání bude každopádně jiné. ANO může ve volbách klidně posílit. Co na tom, že nastoupí do voleb s obviněným předsedou a prvním místopředsedou?

Babišovi voliči si nedělají iluze o tom, že jejich favorit je čistý jako lilie, neočekávají, že bude vystupovat jako Guth-Jarkovský. A pokud se Babišovým píáristům podaří nakreslit obraz mučedníka, který stojí s trnovou korunou na hranici a za pravdu hoří jako Jan Hus, jsou šance ANO na triumf vysoké.

Pak by ANO stačilo přesvědčit komunisty, případně i okamurovce, aby při hlasování o Babišově vydání odešli ze sálu, policie by měla utrum a Babiš cestu do Strakovky volnou. A pokud by se totéž povedlo při hlasování o důvěře jednobarevné vládě ANO, bylo by dílo dokonáno.

Že by si komunisté a Tomio Okamura takový postup před voliči nemohli zodpovědět? Ale mohli. Stačilo by říct, hlasovali jsme v zájmu stability státu, voliči přece dali za pravdu Andreji Babišovi, ne policii, a my jsme jejich verdikt nemohli opravovat.

Pak by stačilo dodat: Vyšetřování skončilo, zapomeňte. 

Zdroje:
Vlastní