Holdují středomořské stravě víc než Italové. A snědí nejvíc pizzy na světě

MAGAZÍN - Magazín autor: red

Myslíte si snad, že středomořské stravě holdují především Italové? Kdepak, předčí je země, která má od Středozemního moře opravdu hodně daleko. 

Ilustrační snímek

Ilustrační snímek,zdroj: ThinkStock

Spojené státy předstihují Itálii a získávají vedoucí postavení v konzumaci středomořské stravy. Na první místo ve světě vystoupaly, pokud jde o spotřebu vína a rajčatových výrobků, a v konzumaci olivového oleje se dostaly hned za Itálii a Španělsko.

Revoluce ve světové spotřebě spočívá také v tom, že se v různých zemích utvrzují stravovací návyky vzdálené jejich kulturnímu dědictví a jejich tradiční produkci. Spojené státy, vlast hamburgerů, se podle italského svazu zemědělců Coldiretti stala největším spotřebitelem vína na světě.

Vypije se tu 30,7 milionu hektolitrů ročně, zatímco ve Francii jen 27,9 milionu hektolitrů a v Itálii 20,4 milionu hektolitrů. Loni Američané spotřebovali 308 milionů kilogramů olivového oleje a ocitli se tak na třetím místě za Itálií s 580 miliony kilogramů a Španělskem s 478 miliony kilogramů. Poslední dvě země zaznamenávají v současné době pokles spotřeby olivového oleje.

V uplynulých deseti letech ve Spojených státech konzumace vína a olivového oleje prudce vzrostla, u vína o 15 procent a u olivového oleje o 38 procent, zatímco v Itálii klesla o 24 a 31 procent. Spojené státy jsou také suverénně v čele světového žebříčku, pokud jde o spotřebu rajčatových konzerv. To zjevně souvisí s tím, že Američané mají ve zvyku dochucovat jídla kečupem.

Značně tu také vzrostl trh s krájenými rajčaty, rajským protlakem a loupanými rajčaty v plechovce. Jde o produkty, které byly tradičně italské. Itálie jich do Spojených států loni vyvezla rekordní množství, asi 115 milionů kilogramů, tedy o pět procent více než v roce 2014.

Nepřekvapuje ani to, že Spojené státy dosáhly světového prvenství v pojídání tradičního italského pokrmu pizzy. Jeden Američan sní za rok v průměru 13 kilogramů pizzy, téměř dvojnásobek toho, co zkonzumuje Ital (7,6 kilogramu na hlavu ročně).

Itálie však je bez ohledu na to rozhodnuta usilovat o to, aby byl tento pokrm, jenž je symbolem středomořské stravy, zanesen na seznam nehmotného kulturního dědictví UNESCO. Podle svazu Coldiretti jde o nezbytný krok i z toho důvodu, že by podobná žádost mohla vzejít od Spojených států, které by tak připravily Itálii o zřejmě nejreprezentativnější produkt národní identity.

V době globalizace vidíme ve světě rostoucí počet spotřebitelů, kteří do své stravy zařazují zásady středomořské diety, jejíž významná role pro lidské zdraví byla uznána také tím, že byla před více než pěti lety zanesena na seznam světového nehmotného dědictví UNESCO. Za to ve skutečnosti Itálie vděčí právě Američanovi, vědci z Minnesoty Ancelu Keysovi, který v obci Acciaroli v Kampánii na jihu Itálie, kde žil čtyřicet let, studoval jako první příznivé účinky středomořské stravy.

Tagy: zahraničí zajímavosti a kuriozity zdraví a životní styl kulinářství a gastronomie

Zdroje: ČTK,La Repubblica