Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes -2°C Slabý déšť

Aktualizováno: Francouzská vláda schválí důchodovou reformu i bez parlamentu

Aktualizováno: Francouzská vláda schválí důchodovou reformu i bez parlamentu
Protesty proti francouzské penzijní reformě | zdroj: Profimedia

Francouzská vláda použila článek 49.3 ústavy a přijme důchodovou reformu bez hlasování poslanců. Premiérka Élisabeth Borneová to oznámila na začátku zasedání Národního shromáždění, které mělo dnes o zákonu hlasovat. Blok prezidenta Emmanuela Macrona nemá totiž v dolní komoře parlamentu většinu. Krok velmi kritizuje opozice. 

Schválení zákona nyní mohou poslanci zvrátit jen vyjádřením nedůvěry vládě. Opozice má ale jen malou šanci na úspěch, protože takový návrh nepodpoří pravicoví Republikáni (LR). Sporná reforma, proti které odbory pořádají od ledna masivní protesty, tak po dnešním schválení Senátem směřuje k definitivnímu přijetí.

Premiérka Borneová oznámila postup vlády za hlasitého protestu z opozičních lavic. „Nemůžeme dát v sázku budoucnost našich důchodů a tato reforma je nezbytná,“ řekla premiérka, podle které kabinet nechtěl riskovat, že poslanci nakonec reformu neschválí. Podle ní vláda dlouze jednala s odbory o podobě návrhu, který byl podle ní dialogem se sociálním partnery „obohacený, zlepšený a vždy vyvážený“. Po ohlášení aktivace článku 49.3 bylo zasedání dolní komory přerušeno.

Neschválení reformy by představovalo „příliš velké finanční a ekonomické riziko“. Podle účastníka jednání v Elysejském paláci to řekl prezident Macron. „Mým politickým zájmem by bylo hlasovat o návrhu,“ citoval prezidenta pro stanici TF1 nejmenovaný účastník schůze.

Vládní seskupení nemá mezi poslanci většinu a při hlasování o reformě by se vláda musela spolehnout na hlasy opozičních Republikánů (LR). Mezi členy pravicového poslaneckého klubu však nepanoval na reformu jednotný názor ani po změnách schválených ve středu parlamentní komisí, která vyšla vstříc některým námitkám pravicových zákonodárců.

Využitím článku 49.3 může vláda přijmout zákon, aniž by o něm Národní shromáždění hlasovalo. Vystavuje se ale možnosti, že poslanci do 24 hodin od použití tohoto ustanovení vyvolají hlasování o vyjádření nedůvěry vládě. Čas na podání návrhu nyní mají do pátečních 15:20 SEČ. V případě, že návrh bude podán, dolní komora znovu zasedne.

Úmysl vyvolat hlasování o nedůvěře již oznámila předsedkyně klubu Národní sdružení (RN) Marine Le Penová, která označil krok vlády za „naprostý nezdar“ prezidenta Macrona, a obdobný návrh pravděpodobně předloží nejméně jeden další opoziční klub. Levicoví opoziční představitelé dnes odpoledne zdůrazňovali, že krok vlády ukazuje, že Macron nemá pro svůj návrh většinu v parlamentu ani ve francouzské společnosti. Rozhodnutí použít článek 49.3 ústavy však kritizovali i někteří vládní poslanci. Opozice zvažuje, že se bude snažit o reformě vyvolat referendum, nebo že ji napadne u orgánu, který má ve Francii pravomoci ústavního soudu.

Aby přijetí zákona opozice zvrátila a vládu donutila k demisi, musí pro vyslovení nedůvěry hlasovat většina, alespoň 289 z 577 poslanců. Předseda LR Éric Ciotti oznámil, že jeho klub žádný návrh nepodpoří, protože nechce „zvyšovat chaos“. S tímto rozhodnutím podle něj souhlasí velká většina klubu. Bez 60 poslanců za LR nemá opozice dostatečnou sílu, aby vyslovení nedůvěry prosadila.

Článek 49 ústavy může vláda použít bez omezení u návrhů zákona, které se týkají rozpočtu a sociálního zabezpečení, píše Le Monde. Pokud poslanci vysloví nedůvěru vládě, pak se zákon považuje za zamítnutý a vláda musí podat demisi. V opačném případě se zákon považuje za schválený dolní komorou a kabinet může pokračovat ve svém mandátu.

Před použitím článku 49.3 varovaly vládu odborové centrály, které proti změnám důchodového systému pořádají od ledna masivní demonstrace a stávky. Po vystoupení premiérky se dnes odpoledne shromáždilo na náměstí Svornosti nedaleko sídla dolní komory parlamentu několik tisíc odpůrců reformy, informuje stanice TF1. Během večera proti protestu zasahovala vodním dělem a slzným plynem policie. Protestní shromáždění se uskutečnila i v dalších francouzských městech. Odborové svazy svolaly další den stávek a protestů na čtvrtek 23. března a demonstrace se uskuteční i o víkendu. „Vláda ukázala, že nemá většinu,“ řekl o postupu kabinetu předseda odborové konfederace CFDT, jež patří k největším v zemi, Laurent Berger. Vyzval k poklidným protestům.

Zákon, který patří mezi priority Macronova druhého prezidentského mandátu, počítá s postupným zvýšením věku odchodu do důchodu z 62 na 64 let, s omezením speciálních režimů a s dalšími zásahy, které mají podle kabinetu zaručit udržitelnost penzijního systému.

Plánované změny, které se podle průzkumů nelíbí většině Francouzů, v zemi od ledna vyvolaly rozsáhlé protesty, které pokračují i v současnosti. Stávky dnes zasáhly zejména dopravu, přístavy, plynárenství, rafinerie a energetický sektor. Rekordní počet lidí přilákala šestá generální stávka, která se konala 7. března. Podle odhadů ministerstva vnitra se tehdy protestů zúčastnilo kolem 1,28 milionu lidí, podle odborářů dokonce 3,5 milionu.

Francouzský Senát dopoledne podle očekávání změny v důchodové reformě schválil. Výsledek hlasování byl velmi podobný výsledkům ze soboty, kdy o reformě senátoři hlasovali poprvé. Názor změnili dva členové horní komory francouzského parlamentu, kteří posílili tábor odpůrců změn.

Zdroje: