Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 9°C Polojasno

Aktualizováno: Francouze štve, že vláda prosadila reformu bez parlamentu; bude se hlasovat o nedůvěře

Aktualizováno: Francouze štve, že vláda prosadila reformu bez parlamentu; bude se hlasovat o nedůvěře
Rozhodnutí francouzské vlády prosadit důchodovou reformu bez hlasování parlamentu vyvolalo násilné nepokoje | zdroj: Profimedia

Rozhodnutí francouzské vlády prosadit důchodovou reformu bez hlasování parlamentu vyvolalo v noci na dnešek násilné nepokoje. Během spontánních demonstrací, kterých se zúčastnilo několik tisíc lidí, hořela v Paříži a dalších francouzských městech auta.

Odbory dnes vyzvaly zaměstnance k zesílení stávek a krátce zablokovaly pařížský silniční okruh. V metropoli ale už na příkaz ministra vnitra Géralda Darmanina začalo odklízení odpadků, které se v některých čtvrtích hromadily kvůli stávce popelářů.

Darmanin uvedl, že policie zatkla asi 310 lidí, a slíbil, že proti potížistům zakročí. „Opozice je legitimní, protesty jsou legitimní, ale vyvolávání chaosu nikoli,“ řekl rozhlasové stanici RTL. „Stalo se něco zásadního, a to, že se okamžitě odehrála spontánní mobilizace po celé zemi,“ okomentoval protesty lídr levice Jean-Luc Mélenchon.

Více než osm z deseti lidí není spokojeno s rozhodnutím vlády vynechat hlasování v parlamentu. Až 65 procent dotázaných si přeje pokračování stávek a protestů, ukázal průzkum společnosti Toluna Harris Interactive pro rozhlasovou stanici RTL.

Revize důchodového systému zvyšuje věk odchodu do důchodu ve Francii o dva roky na 64 let, což je podle vlády nezbytné, aby systém nezkrachoval. Díky reformě ale budou moci dříve odejít do důchodu lidé, kteří začali pracovat velmi mladí nebo vykonávali vysoce náročné povolání, například v hlučném prostředí či v noci. Nově se také bude započítávat mateřská či otcovská dovolená. Mimo jiné se také zvýší minimální starobní důchod na téměř 1200 eur (28 750 Kč).

Francouzská vláda Élisabeth Borneové ve čtvrtek použila článek 49.3 ústavy, díky čemuž reformu přijala bez hlasování parlamentu. Schválení zákona nyní mohou poslanci zvrátit jen vyslovením nedůvěry vládě. Pravděpodobnost, že by se roztříštěná opozice dokázala sjednotit a svrhnout vládu, je však malá.

Ministr práce Olivier Dussopt televizi BFM TV řekl, že zákon nakonec bude přijat, a bagatelizoval riziko, že by to mohlo podnítit další hněv. „Nepopírám obtíže, kterým čelíme, ale ve chvíli, kdy se věci hýbou, musíme držet kurz,“ dodal.

Široká aliance hlavních francouzských odborů prohlásila, že bude pokračovat v mobilizaci, aby se pokusila vynutit si obrat ve schválení reformy. Dnes se konají protesty ve městech a další byly naplánovány na víkend. Na příští čtvrtek je naplánován nový den celostátních protestních akcí.

Zatímco osm dní celostátních protestů od poloviny ledna a mnoho dalších místních protestních akcí bylo dosud převážně pokojných, noční nepokoje připomínaly protesty takzvaných žlutých vest. Ty vypukly koncem roku 2018 kvůli vysokým cenám pohonných hmot a donutily Macrona k částečnému obratu v otázce uhlíkové daně.

Poslanci chtějí v souvislosti s reformou důchodů odvolat francouzskou vládu

Centristický klub Liot předložil návrh na vyslovení nedůvěry francouzské vládě premiérky Élisabeth Borneové v souvislosti s důchodovou reformou. Pod návrhem jsou podepsaní i členové levicových klubů. Obdobný návrh podala i krajně pravicová strana Národní sdružení (RN). Vyslovení nedůvěry je způsob, jak zvrátit přijetí změn důchodového systému v dolní komoře poté, co vláda ve čtvrtek použila článek ústavy, který umožňuje schválení zákona i bez hlasování poslanců. Návrh nepodepsal žádný poslanec z řad pravicových Republikánů, na nichž úspěch návrhu o vyslovení nedůvěry závisí. Národní shromáždění, dolní komora francouzského parlamentu, začne jednat o případném vyslovení nedůvěry vládě v pondělí odpoledne.

Pod návrhem centristického klubu Liot jsou podepsaní i poslanci z levicového bloku NUPES (Nová lidová, socialistická a ekologická unie). Vyjádřit nedůvěru vládě chtějí také poslanci z krajně pravicového Národního sdružení (RN), kterým v Národním shromáždění předsedá Marine Le Penová a kteří podali vlastní návrh. „Budeme hlasovat pro všechny předložené návrhy,“ řekla poslankyně z klubu RN Laure Lavaletteová.

Aby byla nedůvěra kabinetu vyslovena, musí pro to hlasovat většina všech poslanců. Kluby, jejichž členové se vyslovili proti důchodové reformě, tak potřebují podporu pravicových Republikánů (LR), kteří nejsou v postoji vůči změnám prosazovaným prezidentem Emmanuelem Macronem jednotní. Usnesení předložené klubem Liot nepodpořil žádný poslanec za LR. „Doufám, že mnozí z nich pro něj budou hlasovat,“ uvedl nicméně šéf centristického klubu Bertrand Pancher.

Podle propočtu deníku Le Monde opozice potřebuje, aby pro návrh byla alespoň polovina z 61 poslanců LR. Předseda této pravicové strany Éric Ciotti ve čtvrtek prohlásil, že jeho poslanci žádnou žádost o odvolání vlády nepodpoří. Později však několik členů pravicového klubu ohlásilo, že pro vyslovení nedůvěry vládě hlasovat budou.

Dolní komora francouzského parlamentu začne o vyslovení nedůvěry vládě jednat v pondělí od 16:00, řekly parlamentní zdroje agentuře AFP. Zařazení debaty a hlasování na program jednání sněmovny musí ještě oficiálně potvrdit předsednictvo, které se sejde v pondělí krátce před zahájením schůze.

Zdroje: