Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Aktualizováno: Dorazil další audit, týká se Babiše i ministra Tomana

Aktualizováno: Dorazil další audit, týká se Babiše i ministra Tomana
Úterní vystoupení Babiše ve sněmovně | zdroj: Profimedia

Evropská komise poslala do Česka návrh závěrečné zprávy zbývajícího auditu kvůli údajnému střetu zájmů premiéra Andreje Babiše. Tato část by se měla týkat zemědělských dotací pro Agrofert. Informaci potvrdilo ministerstvo zemědělství, ve čtvrtek uspořádá tiskovou konferenci.

Návrh první zprávy v pátek zveřejnila média. Stojí v ní, že Babiš má nadále vliv na holding Agrofert, který v roce 2017 převedl do svěřenských fondů, a jako premiér může zároveň ovlivňovat toky unijních peněz. 

Obsahuje také zjištění, že v procesu získávání některých dotací pro firmy z holdingu Agrofert byly chyby. Česku dle první části auditu hrozí, že by mohlo do unijního rozpočtu vracet 451 milionů korun.

Zaměřeno i na Tomana 

Druhý audit Babišovi znovu vytkl střet zájmů. Podle zdroje Deníku N se zpráva týká i ministra zemědělství Miroslava Tomana, i pro něj je prý tento text nepříznivý. 

V této zprávě však podle zdrojů Hospodářských novin není uvedeno, kolik peněz by mělo Česko EU vracet, to prý musí vyčíslit české úřady. Komise prý pouze v auditu uvedla, že požaduje vrácení celé částky, kterou Agrofert získal. Podle některých dřívějších spekulací by se mohlo jednat až o dvě miliardy korun. 

Ze státního zemědělského intervenčního fondu dostal Agrofert za posledních sedm let vyplaceno více než šest a půl miliardy korun. Přes tento fond jdou jak nárokové dotace, tedy přímé platby například na zvířata, nebo plotu, tak i nenárokové investiční dotace. Právě jich se druhá zpráva týká. Předloni z fondu získaly firmy z holdingu tyto dotace v hodnotě 179 milionů korun, loni 66,5 milionu korun, napsal server iRozhlas.cz. 

Mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka nechtěl k druhé části auditu nic říci s odůvodněním, že nezná jeho obsah, komentovat ho odmítl i premiér Babiš. 

První audit byl zaměřen na peníze vyplácené z Evropského sociálního fondu (ESF), Evropského regionálního a rozvojového fondu (ERDF) a Kohezního fondu. Babiš ho označil jako pochybný.

Kritiku od Babiše však odmítá místopředseda Evropské komise Valdis Dombrovskis. Ve středu uvedl, že auditoři odvedli profesionální práci. 

Čeká se na oficiální překlad obou zpráv, do dvou měsíců by pak Česko mělo poslat odpověď do Bruselu. Druhý audit do Česka putoval v papírové podobě přímo na žádost ministerstva zemědělství. Chtělo tak zamezit úniku zprávy, jak se stalo u prvního auditu.

Zdroje:
čt24, iHned.cz, www.irozhlas.cz, Deník N